Δήμος Ζαγορίου: «Απολογισμός» καλοκαιριού, ενημέρωση και σημαντικές αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πληθώρα θεμάτων, τόσο της ημερήσιας διάταξης, όσο και από την ενημέρωση του Δημάρχου και τις παρεμβάσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας, απασχόλησαν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου το βράδυ της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος μετά τις θερινές διακοπές και, ως εκ τούτου, είχε και «απολογιστικό»  χαρακτήρα αφού υπήρχαν πολλά να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις, χωρίς να λείψουν και οι στιγμές έντασης.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για σειρά θεμάτων, προβλημάτων και εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος, αναφερόμενος, μεταξύ των άλλων, συνοπτικά στις πολλές και σημαντικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις, αλλά και στην αυξημένη επισκεψιμότητα στο Ζαγόρι.

Στην πολύωρη συνεδρίαση ελήφθησαν αποφάσεις και για σημαντικά θέματα, όπως η πρόταση για ένταξη δυο μεγάλων έργων στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, η παραλαβή πινάκων υλοτομίας για τα δάση και η παραχώρηση συστάδων σε συνεταιρισμούς και για ατομικές ανάγκες κ.α.

Αύξηση επισκεψιμότητας-εκδηλώσεις

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ

Σε ότι αφορά τον τουρισμό ο κ. Σπύρου  σημείωσε ότι δόθηκε μεγάλη «ανάσα» στους επαγγελματίες από την έλευση πολλών επισκεπτών, πλην των αποδήμων οι οποίοι επέστρεψαν στα χωριά τους,  και σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η διοργάνωση του αγώνα ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running (η φωτογραφία από την απονομή στους νικητές) καθώς  και άλλες εκδηλώσεις, αλλά και η καλή προβολή του τόπου από τους ίδιους τους επαγγελματίες και φυσικά από το Δήμο και την Περιφέρεια με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και έκδοση του σχετικού διαφημιστικού υλικού, προσπάθεια που συνεχίζεται.

Ο Δήμαρχος ανέφερε τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του καλοκαιριού στο Ζαγόρι, είτε πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, είτε από ιδιώτες και συλλόγους, όπως το Zagoriwwood, εργαστήριο κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά, το φετσιβάλ Βοβούσας, το Protect Aoos αγώνας ορεινής ποδηλασίας στη Βοβούσα, την πρώτη παγκόσμια προβολή στο υπαίθριο θέατρο Μονοδενδρίου της ταινίας «Όσο ζεις,  να λάμπεις» που αναφέρεται στην αυθεντικότητα της μουσικής παράδοσης του Ζαγορίου, τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ και θεάτρου σκιών, μουσικές ποιοτικές εκδηλώσεις σε Πάπιγκο, Λεπτοκαρυά, Λάιστα και σε άλλα χωριά, τις εκθέσεις, όπως στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο του αγιορείτη μοναχού Γαβριήλ, την Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου στο Γρεβενίτι.

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Επίσης, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην καμένη,  από τους ναζί το 1943, εκκλησία Αγίου Νικολάου των Ασπραγγέλων, τα εγκαίνια του μνημείου Χαρακτικής Λιθογραφίας του Ευρ. Μακρή στο Κουκούλι, τα εγκαίνια του κωδωναστασίου στον Ανθρακίτη, το αντάμωμα Σαρακατσαναίων, την Γιορτή Πίτας στο Βρυσοχώρι και βέβαια τα παραδοσιακά πανηγύρια.

Επιτυχόντες ΑΕΙ-ΤΕΙ και σχολεία

Ο Δήμαρχος συνεχάρη τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ οι οποίοι κατάγονται από το Ζαγόρι και με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν παρέλειψε να επισημάνει την συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού με το κλείσιμο σχολείων, τονίζοντας ότι είναι αντίφαση ενώ δραστηριοποιούνται πολλοί στο Ζαγόρι, δεν διαμένουν τους χειμερινούς μήνες. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως σημείωσε. Τους επιτυχόντες συνεχάρη και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου.

Διόδια Εγνατίας στο Δροσοχώρι

Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα των διοδίων της Εγνατίας στο Δροσοχώρι,  η λειτουργία των οποίων επίκειται (δεν έγινε στις 31 Αυγούστου) και μετέφερε τη συζήτηση που είχε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο των εγκαινίων της Ιόνιας οδού. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι θα εφαρμοστεί σύντομα η αναλογική χρέωση, αλλά χωρίς ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει, είπε,  να αναζητήσουν τρόπο αντίδρασης στην επιβολή των διοδίων, που θα επιβαρύνουν όσους κινούνται από και προς το Ανατολικό Ζαγόρι,  για τα οποία ήδη η Περιφέρεια προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μαθητική Εστία Τσεπελόβου

ΕΣΤΙΑ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟΥ

Για την Μαθητική Εστία Τσεπελόβου,  η οποία φιλοξένησε πρόσφυγες, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για την τελευταία εξέλιξη με την αθέτηση της υπόσχεσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για εργασίες αποκατάστασης. Ο Δήμος αρνήθηκε να παραλάβει το κτίριο από τον στρατό (8η Τ/Ξ) χωρίς να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες και θα επιμείνει στο να παραδοθεί επισκευασμένο το κτίριο. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου υποστήριξε ότι η Εστία είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που παραδόθηκε, αλλά συντάχθηκε με την άποψη ότι πρέπει να γίνουν οι επισκευές για να παραληφθεί.

Αντιμετώπιση λειψυδρίας και νερό στους κτηνοτρόφους

Στα αρνητικά της θερινής περιόδου και ιδίως τον Αύγουστο ήταν και η λειψυδρία που προέκυψε, κυρίως  λόγω αλόγιστης χρήσης του νερού και υπερκατανάλωσης, αλλά και προβλημάτων με τα δίκτυα. Ο Δήμος κατάφερε να αντιμετωπίσει αρκετά από τα προβλήματα με παρεμβάσεις που έγιναν, ωστόσο υπήρξε θέμα με την κύρια πηγή της «Αρβανίτας» το νερό της οποίας δεν έφτανε  στον προορισμό του… Τα προβλήματα αυτά επισημάνθηκαν και από την μειοψηφία.Μεγάλη προσπάθεια έγινε για να καλυφθούν οι ανάγκες των κτηνοτρόφων σε νερό με την υδροφόρα του Δήμου και τη συμβολή της Περιφέρειας που επίσης μετέφερε νερό το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν προβλήματα και οι κτηνοτρόφοι να μείνουν στα βουνά. Παρόλη την προσπάθεια του Δήμου, δεν έλειψε η κριτική, χωρίς όμως στοιχεία, από τον δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας και πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ζαγορίου Γιάννη Αρβανίτη, αντίθετα ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι είναι υποχρέωση  του Δήμου να στηρίξει τους κτηνοτρόφους. Ο Δήμος και η Περιφέρεια έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους και είναι άδικη η κριτική, σημείωσε ο αντιδήμαρχος Σταύρος Τζόκας.

Έρευνες για υδρογονάνθρακες

Σχετικά με τις γεωφυσικές σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες που θα ξεκινήσουν σε εκτάσεις έξι Τοπικών Κοινοτήτων (Ασπράγγελοι, Άνω Πεδινά, Κάτω Πεδινά, Ελαφότοπος, Μεσοβούνι, Αρίστη) έχουν ενημερωθεί οι εκπρόσωποι τους από την ανάδοχο εταιρεία και θα επιδιωχθεί και νέα ενημέρωση για το τι ακριβώς θα γίνει.

Οριοθετήσεις οικισμών

Ως προς τις οριοθετήσεις οικισμών σε σχέση με τους δασικούς χάρτες δόθηκε παράταση μέχρι 27 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος έχει έγκαιρα ολοκληρώσει τις διορθώσεις και προσθήκες και στο εξής για όσους οικισμούς υπάρχουν αιτήματα επέκτασης θα ακολουθηθεί η εκ του νόμου διαδικασία μέσω της Πολεοδομίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τέτοιο ζήτημα προέκυψε με τον οικισμό της Βίτσας το οποίο θα αντιμετωπιστεί εκτός της διαδικασίας των δασικών χαρτών. Λύση για το παραπάνω ζήτησε θέμα ο Γ. Παπαναστασίου και ο Ηλίας Ράπτης της ίδιας παράταξης.

 Βοσκότοποι και προβλήματα…

Για τη ρύθμιση βοσκών και με αφορμή θέμα που προέκυψε από την είσοδο σε εκτάσεις του Δικόρφου κτηνοτρόφου από την Κρύα Ιωαννίνων, ο οποίος πρόσφατα έγινε δημότης Ζαγορίου, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι πλέον η αρμοδιότητα για τις επιλέξιμες ανήκει στην Περιφέρεια (στο δήμο μόνο οι μη επιλέξιμες) και ότι δεν ισχύει η απόφαση ρύθμισης βοσκοτόπων που έλαβε την άνοιξη το δημοτικό συμβούλιο, αλλά η ρύθμιση του 2015 και μέχρι το 2019 οπότε και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμοι οι διαχειριστικοί χάρτες.

Η παράνομη είσοδος κτηνοτρόφου θα αντιμετωπιστεί με νομικά μέσα από τους θιγόμενους και από το Δήμο στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του.

Το θέμα αυτό τέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννη Αρβανίτη, αλλά και από τους επικεφαλής των παρατάξεων Γαβριήλ Παπαναστασίου και Λεωνίδα Τσουμάνη οι οποίοι τοποθετήθηκαν σχετικά, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Ελευθέριος Γιώτης ο οποίος εκπροσωπεί το Δήμο στην αρμόδια επιτροπή Περιφέρειας και ΟΠΕΚΕΠΕ.

 Χρηματοδοτήσεις από Περιφέρεια

Οι σημαντικές χρηματοδοτήσεις έργων από την Περιφέρεια Ηπείρου για μικρά ή μεγαλύτερα έργα, τις οποίες έθιξε ο κ. Παπαναστασίου, χαρακτηρίζοντας ως «τυχερό» το Δήμο που τις λαμβάνει, έδωσαν αφορμή στο Δήμαρχο να εξηγήσει ότι όντως είναι πολλές αυτές, αλλά αρκετές προέρχονται από αιτήματα που γίνονται απευθείας από φορείς και δημότες προς τον Περιφερειάρχη ο οποίος σε συνεννόηση με το Δήμο και την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας εγκρίνει τα ποσά για να υλοποιήσει ο Δήμος τα έργα.

Υπάρχουν, βέβαια, και τα έργα που αιτείται ο Δήμος και αφορούν ύδρευση, άρδευση, το επαρχιακό οδικό δίκτυο και άλλους δρόμους, καθαρισμούς και είναι πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις και όχι προς εξυπηρέτηση κάποιων, αλλά του συνόλου.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο Περιφερειάρχης βοηθά με τις χρηματοδοτήσεις αυτές, αν και η ΚΕΔΕ έχει άλλη άποψη και θεωρεί ότι τα κονδύλια θα πρέπει να τα διαχειρίζονται απευθείας οι δήμοι. Το θέμα τέθηκε και στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ για τους ορεινούς Δήμους στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Κόνιτσα, το οποίο παρακολούθησε ο Δήμαρχος Β. Σπύρου και η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη.

Καθαρισμοί δρόμων, κοινωφελής εργασία

ΚΟΠΗ ΧΟΡΤΩΝ ΔΡΟΜΟΣ

Για τους καθαρισμούς από χόρτα των πρανών των δρόμων που έθεσε ο κ. Παπαναστασίου, ότι καθυστέρησαν σε επικίνδυνα σημεία η απάντηση από την αντιδήμαρχο Αγγελική Ράπτη ήταν ότι επρόκειτο για προτεραιότητα που έδωσε η Περιφέρεια, η οποία ανέθεσε τις εργασίες για το επαρχιακό δίκτυο με γνώμονα την κίνηση και την επισκεψιμότητα και πρόσθεσε ότι ο Δήμος προχώρησε σε συμπληρωματικές παρεμβάσεις για να καλυφθεί το σύνολο των δρόμων.

Ως προς την καθαριότητα στα χωριά σε σχέση με το προσωπικό από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας με οκτάμηνη διάρκεια (μέχρι το τέλος του έτους) η δημοτική αρχή απαντώντας στην αντιπολίτευση υποστήριξε ότι οι εργάτες που ασχολήθηκαν με την κοπή χόρτων και γενικά την καθαριότητα προσέφεραν σημαντική βοήθεια και η συνολική εικόνα ήταν καλή σε γενικές γραμμές.

Συνολικά απασχολούνται 18 άτομα στο Δήμο, διαφόρων ειδικοτήτων (μηχανικοί, δασολόγος, οικονομολόγοι, εργάτες, ελαιοχρωματιστής, οδηγός κ.α) και καλύπτουν κενά που υπάρχουν, αφού ο Δήμος στερείται του αναγκαίου προσωπικού.

Συνεδριάσεις και απολογισμός

Στο αίτημα-πρόταση για συνεδριάσεις του Σώματος στις έδρες των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων, αλλά και στον απολογισμό πεπραγμένων που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Ρούσκας, ο Δήμαρχος απάντησε ότι θα γίνουν συνεδριάσεις, με τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας αλλά όχι «ως περιφερόμενος θίασος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και επίσης, ότι θα γίνει και ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

 Ιστοσελίδα Δήμου

Για την ιστοσελίδα του Δήμου και την κριτική που ασκήθηκε από τους κ.κ Λεωνίδα Τσουμάνη και Ηλία Ράπτη, περί «παραπληροφόρησης»,  δόθηκαν απαντήσεις για την λειτουργία της με προβολή όλων όσων συμβαίνουν στο Δήμο για να ενημερώνονται οι δημότες και όσοι το επιθυμούν, αλλά  και για τις αλλαγές που έγιναν και η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη ενημέρωσε ότι σύντομα θα γίνει και η μετάφρασή της στα αγγλικά, καθώς και άλλες βελτιώσεις. Συζήτηση έγινε και για την 19η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου και κυρίως για τον επεισοδιακό τελικό στο γήπεδο του Τσεπελόβου.

 Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αναφορά έγινε από τον Δήμαρχο  και στην δυνατότητα, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017,  ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο Ζαγορίου, αξιοποιώντας τις διατάξεις του Ν. 4383/2017. Αφορά το  σύνολο των οφειλών που θα έχουν βεβαιωθεί έως και τις 30/9/2017 στο Δήμο Ζαγορίου και μπορούν  να υπαχθούν στη ρύθμιση και να εξοφληθούν ή εφάπαξ ή μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 20 ευρώ και απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Εκτός ημερησίας διάταξης εισήχθη και αποφασίστηκε ομόφωνα η παράταση για ένα χρόνο του έργου (έφτασε στο 99%) κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού Παπίγκου, προκειμένου να υπάρξει χρόνος και για την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο και άλλες πρόσθετες εργασίες.

 Πρόταση για ένταξη δυο μεγάλων έργων

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης ξεχωρίζει η Υποβολή πρότασης ένταξης, στο Μέτρο 4, Υπομέτρο 4.3, Δράση 4.3.4 «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, δύο έργων για τα οποία ο Δήμος έχει έτοιμες πλήρεις μελέτες και ευελπιστεί στην χρηματοδότησή τους.

Πρόκειται για τα έργα, «Βελτίωση ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Τ.Κ. Πέτρας» και «Βελτίωση ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Τ.Κ. Ιτέας». Η σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας με προϋπολογισμό 2,4 εκ. ευρώ (Διαχειριστική Αρχή ΠΕΠ Ηπείρου) είναι στο «αέρα» και οι προτάσεις κατατίθενται μέχρι 29 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, απαντώντας και σε απορίες δημοτικών συμβούλων, σε σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη επισημάνθηκε ότι στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν έργα σε κάθε δήμο που έχει πλήρη και ώριμη μελέτη και στόχος είναι η ένταξη και των δύο. Καθένα από αυτά έχει προϋπολογισμό άνω των 500.000 ευρώ και όπως είναι φανερό πρόκειται για μεγάλα έργα.

Αυτά θα ενταχθούν και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ζαγορίου το οποίο αναμένεται να συνταχθεί. Με άλλες αποφάσεις εγκρίθηκαν οι επικαιροποιημένες μελέτες των δυο αυτών έργων.

 Ξενώνας Γρεβενιτίου και παρέμβαση στο Πάπιγκο

ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ

Σε άλλα  θέματα ημερήσιας διάταξης, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροποποίηση της σύμβασης μελέτης «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση τουριστικού καταλύματος Γρεβενιτίου», η υποκατάσταση της  μελετητικής ομάδας από μέλος του κοινοπρακτικού σχήματος, για να προχωρήσει η έκδοση οικοδομικής άδειας που εκκρεμεί, χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση του Δήμου.  Μειοψήφησε ο Λ. Τσουμάνης διαφωνώντας με λύση που επιλέχθηκε.

Αναβλήθηκε, μετά από εκτενή συζήτηση και παράθεση στοιχείων από την Τεχνική Υπηρεσία και τον ενδιαφερόμενο, η λήψη απόφασης επί αιτήματος για παρέμβαση σε κοινόχρηστο χώρο στο Πάπιγκο από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα πρόκειται για μείωση της κλίσης στον χώρο και αποκατάστασή του με τα ίδια υλικά, προκειμένου να μπορούν να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα. Το θέμα θα επανέλθει μετά από αυτοψία που θα γίνει από δημοτικούς συμβούλους και την Τεχνική Υπηρεσία.

 Πίνακες υλοτομίας και δασύλλιο Τσεπελόβου

Το Σώμα με ομόφωνες αποφάσεις ενέκρινε και παρέλαβε τις μελέτες πινάκων υλοτομίας για τα δημοτικά δάση Δόλιανης, Ελατοχωρίου, Βοβούσας. Επίσης, προχώρησε στην εκμίσθωση – παραχώρηση εκμετάλλευσης συστάδων Δημοτικού Δάσους Μακρίνου, Τσεπελόβου, Ελατοχωρίου και Βοβούσας, σε δασικούς συνεταιρισμούς και για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων.

Ακόμη, εγκρίθηκε η μελέτη, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, του έργου: «Αποκατάσταση χώρου δασυλλίου στην Τ.Κ. Τσεπελόβου», αλλά και προγραμματική σύμβαση Δήμου Ζαγορίου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτέλεση του έργου, δεδομένου ότι πρόκειται για περιοχή Natura και απαιτείται η συμμετοχή του Υπουργείου.

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2017, κατένειμε αδιάθετες πιστώσεις, την παραλαβή από το Δήμο τραπεζικών διαθεσίμων της πρώην Κοινότητας Βοβούσας, αλλά και της Κοινοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Αρίστης.