Ζαγόρι: Πρόταση στον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ I» για ύδρευση στο Τσεπέλοβο και σημαντικά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σημαντικά θέματα, πέραν της ομόφωνης αρνητικής απόφασης για τους υδρογονάνθρακες, απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου στην συνεδρίαση της Τετάρτης 13 Ιουνίου. Σε ότι αφορά τα θέματα ημερήσιας διάταξης, ομόφωνα το Σώμα ενέκρινε την επικαιροποιημένη μελέτη με τίτλο «Αντικατάσταση ΕσωτερικούΔικτύου Ύδρευσης Τ.Κ. Τσεπελόβου » προϋπολογισμού 555.000,00 € και αποφάσισε την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» Άξονα Προτεραιότητας: «Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης», με τίτλο «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση». Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα αντικαταστήσει και εκσυγχρονίσει συνολικά το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Τσεπελόβου, επιλύοντας προβλήματα υδροδότησης. Πριν την προώθηση του έργου η Δημοτική Αρχή και η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία, παρόντος του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, εξέτασαν επιτόπου τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Επίσης, το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα την 3η Αναμόρφωση του τρέχοντοςπροϋπολογισμού του Δήμου, σειρά άλλων μελετών για έργα  και την δαπάνη για τη φιλοξενία αντιπροσωπείας δημάρχων πόλεων της Γερμανίας (Ελληνογερμανική Συνέλευση) στις 22 και 23 Ιουνίου.

Ημέρα Μνήμης, ποδηλατικός αγώνας και Zagori Mountain Running

Εγκρίθηκε, επίσης, η δαπάνη των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου την 1η Ιουλίου στο Γρεβενίτι με τον ποδηλατικό αγώνα, μήκους 70,5 χιλιομέτρων (ήταν πρόταση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Ηλία Ράπτη και υλοποιείται με τη συνδρομή του αντιδημάρχου Άγγελου Αρμένη) που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με αφετηρία τους Ασπραγγέλους και τερματισμό το Γρεβενίτι μέσα από Μαρτυρικά χωριά, καθώς και την συνδιοργάνωση με τον Αθλητικό Όμιλο Ελαφοτόπου του τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 με 32 ομάδες το διάστημα 3-5 Αυγούστου.

Ακόμη, αποφασίστηκε η παραχώρηση χρήσης του γυμνασίου Τσεπελόβου, της Μαθητικής Εστίας και της πλατείας των Κήπων στην εταιρεία «My Adventure» για την διοργάνωση του 8ου Ζagori Mountain Running, του σημαντικού αυτού αγώνα ορεινού τρεξίματος από 20-22 Ιουλίου. Πρόκειται για διοργάνωση που προβάλλει διεθνώς το Ζαγόρι και προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

 Πάγιο το αίτημα για τα διόδια Εγνατίας

Στην ενημέρωση του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου προς το Σώμα ξεχώρισε και το θέμα των διοδίων της Εγνατίας και η νέα αποστολή εγγράφων προς τους συναρμόδιους Υπουργούς για άρση της άνισης μεταχείρισης των κατοίκων του Ανατολικού Ζαγορίου, δεδομένου ότι εξαιρέθηκαν της απαλλαγής που ισχύει για τον όμορο Δήμο Μετσόβου. Το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως επισημάνθηκε και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας εμμένει στο αίτημα για απαλλαγή (με τις νέες τιμές από 1,20 ευρώ θα φτάσει το 2019 στα 2 ευρώ το αντίτιμο) και κατάργηση των διοδίων στο Δροσοχώρι, για την λειτουργία των οποίων εκκρεμεί εκδίκαση προσφυγής και του Δήμου Ζαγορίου στο ΣτΕ.

 Αντικειμενικές, τηλεοπτική κάλυψη, Κοινωφελής, Κτηματολόγιο

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα για τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, όπως διαμορφώθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και προβλέπουν σημαντικές μειώσεις (και κάποια ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ) στους περισσότερους οικισμούς, όχι όμως στο βαθμό που έχει ζητήσει με αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή μείωση κατά 50%. Επίσης, ενημέρωση έγινε από τον Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου και για τιςεξελίξεις με την τηλεοπτική κάλυψη και το σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την δωρεάν χορήγηση εξοπλισμού στους μόνιμους κατοίκους των λεγομένων «λευκών» περιοχών. Για το Ζαγόρι 29 οικισμοί συμπεριελήφθησαν στην πρώτη ομάδα περιοχών που θα αποκατασταθεί η τηλεοπτική κάλυψη και ο Δήμος πρότεινε και άλλους τρεις οικισμούς να ενταχθούν, κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Για την Κοινωφελή εργασία, ο Δήμος αναμένει να ενισχυθεί με 20 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων και όπως επισημάνθηκε από τον Δήμαρχο και από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, υπάρχει καθυστέρηση και δεν θα τοποθετηθούν το καλοκαίρι που τους έχει μεγαλύτερη ανάγκη η περιοχή.

Σε ότι αφορά το Κτηματολόγιο ο Δήμαρχος επανέλαβε την προτροπή του προς τους ιδιώτες να προετοιμαστούν για την υποβολή από 15 Οκτωβρίου 2018 μέχρι 15 Ιανουαρίου 2019 των δηλώσεων. Για το Δήμο ανέφερε ότι προετοιμάζεται για την καταγραφή-δήλωση και της δημοτικής περιουσίας, μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, αλλά αναγκαία.

Ως προς το πρόβλημα με τις λακκούβες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Δημοτική αρχή και μείζονα μειοψηφία αυτή τη φορά συμφώνησαν ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τις παρεμβάσεις που έκανε η Περιφέρεια που έχει και την ευθύνη, ενώ ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα ασφαλτοστρώσεων από την Περιφέρεια και το Δήμο.

 Βιολογικός Παπίγκου-Σκοπευτήριο Ασπραγγέλων

Συζήτηση, με αφορμή ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έγινε για τον βιολογικό Παπίγκου και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση του έργου, ώστε να τεθεί σε λειτουργία και να συνδεθούν σπίτια και επιχειρήσεις. Απαντήσεις δόθηκαν και από το Δήμαρχο και τον αρμόδιο τοπικό αντιδήμαρχο Δημήτρη Εξάρχου. Οι εργασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία, ωστόσο θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φτάσει στη λειτουργία και μέχρι τότε χρειάζεται υπομονή από όλους και σωστή διαχείριση των λυμάτων στο Μεγάλο Πάπιγκο.

Το θέμα του Σκοπευτηρίου Ασπραγγέλων τέθηκε από τον Γ. Παπαναστασίου με ερώτηση για την τύχη του. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και επιλογές (επαναλειτουργία, παραχώρηση στην Ομοσπονδία, λειτουργία από τον Κυνηγετικό Σύλλογο, ακόμη και μετατροπή σε γήπεδο ποδοσφαίρου), αλλά πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα κληθούν να τοποθετηθούν οι φορείς και κάτοικοι των Ασπραγγέλων, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος μην παραλείποντας να σημειώσει ότι πρόκειται για μια ανενεργή υποδομή με τον εξοπλισμό που έχει απομείνει, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα ή να αλλάξει χρήση ο χώρος.

Τέλος, όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν με την πρόταση του Δημάρχου να στηριχθεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του Δήμου ο κτηνοτρόφος που έχασε στην προχθεσινή πυρκαγιά στα Άνω Πεδινά την χορταποθήκη του.