Αλ. Καχριμάνης: Μέχρι 7 Οκτωβρίου οι αιτήσεις Δήμων και ιδιωτών στα Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Έκκληση – προειδοποίηση προς όλους τους Δήμους και τους ιδιώτες που κατέχουν βοσκήσιμες εκτάσεις να υποβάλλουν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων,  ώστε να ενταχθούν στα υπό εκπόνηση Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

Όπως  ανέφερε καταληκτική ημερομηνία – σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.-  είναι η 7η Οκτωβρίου 2017 και μετά την παρέλευση αυτής όσοι δεν υποβάλλουν αιτήσεις στις Π.Ε., θα πρέπει να εκπονήσουν μόνοι τους τα σχέδια. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκτάσεις δεν θα θεωρούνται επιλέξιμες και δεν θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για αυτές. ¨Πρέπει να ενημερωθούν όλοι και κάποιοι όπως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος εκτάσεις για το χειμώνα, είτε στην Αιτωλοακαρνανία, είτε στη Θεσσαλία κλπ, πρέπει άμεσα να κινηθούν και να πάνε να υποβάλλουν αιτήσεις στις εκεί υπηρεσίες, για να συμπεριληφθούν στις μελέτες που θα εκπονηθούν ανά Δήμο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

 

Η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ήταν αντικείμενο της συνάντησης που είχαν την Δευτέρα στην Αθήνα οι Περιφερειάρχες με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Τσιρώνη. «Τα διαχειριστικά σχέδια, είπε επίσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2019, οπότε πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια και πολύ δουλειά. Εκτός από τις επιλέξιμες θα περιλαμβάνονται και δάση που δεν είναι παραγωγικά. Εμείς με τις υποδείξεις του Υπουργείου θα προχωρήσουμε στα δέοντα».

 

Στην ίδια συνάντηση,  όπως έκανε γνωστό  ο Περιφερειάρχης, έγινε συζήτηση και για την πληρωμή των επιλέξιμων εκτάσεων, με την Περιφέρεια Ηπείρου να είναι η μόνη που έχει επιλύσει το θέμα. «Αυτό οφείλεται στη Διεύθυνση Πληροφορικής και ειδικά στον προϊστάμενό της κ. Βαγγέλη Σακκά, που υλοποίησε το πρόγραμμα το οποίο και παρουσίασε στο Υπουργείο και στους άλλους Περιφερειάρχες», υπογράμμισε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.