Αύριο η 15η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία στην Ελεούσα-Κάλεσμα συμμετοχής

Η φλόγα της 14ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών, με αφετηρία την πόλη του Ξυλοκάστρου, διατρέχει από τις 12 Αυγούστου όλη την Ελλάδα, στα χέρια των νέων εθελοντών αιμοδοτών για να καταλήξει στις 22 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) στην Αθήνα.

Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία είναι η κορυφαία εκδήλωση των εθελοντών αιμοδοτών. Με την πραγματοποίησή της σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας σε ένα ευρύτερο κοινό, με τελικό στόχο να καταστήσουμε τη χώρα μας αυτάρκη σε αίμα και παράγωγά του από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας, της Υγείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, του Εθελοντισμού, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  αλλά κυρίως με τους νέους, μας δίνεται η ευκαιρία ενημερώσουμε, να  ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε περισσότερο κόσμο, κάνοντάς τους εθελοντές αιμοδότες αλλά και κήρυκες της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Η 15η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ζίτσας και του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου. Η κεντρική εκδήλωση όλων των φορέων θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, 20 Σεπτεμβρίου στην Ελεούσα. Την ίδια ημέρα, από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί από τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών, το Σύλλογο Θαλασσαιμικών, το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ελεούσας και το Δήμο Ζίτσας ανοιχτή αιμοληψία σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ».

Θεωρούμε ότι για να καταφέρουμε κάποια στιγμή να έχουμε ως χώρα αυτάρκεια σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα πρέπει να ενημερώσουμε και ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά. Έτσι, και φέτος θεωρήσαμε σκόπιμο να πραγματοποιήσουμε τη λαμπαδηδρομία με μαθητές των σχολείων.

Στις 10 το πρωί, οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Ζίτσας (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) θα ξεκινήσουν από τα σχολεία τους με τη συνοδεία εκπαιδευτικών και θα κατευθυνθούν με τις δάδες και τα μπλουζάκια της εθελοντικής αιμοδοσίας προς το Γυμνάσιο – Λύκειο της Ελεούσας. Εκεί θα ανάψουν το βωμό και θα ακολουθήσει ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα.

Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α.) του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.)

.

 

Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε

 

  • τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην εκδήλωση.
  • τους νέους να πάρουν ενεργά μέρος στην 15η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία, μεταφέροντας σ’ όλους το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς αίματος.
  • Όσους θέλουν να αιμοδοτήσουν ή να ενημερωθούν για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών, να προσέλθουν την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου από τις 5.30 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζίτσας (παλιό Δημαρχείο).

 

  • Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολιτισμός.
  • Το αίμα δεν είναι βιομηχανικό προϊόν. Δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται, δεν παρασκευάζεται. Προσφέρεται από τον υγιή άνθρωπο στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.
  • Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
  • Η προσφορά αίματος είναι προσφορά ζωής.
  • Μπορούμε ν’ απαλλάξουμε τον εαυτό μας, το φίλο μας, το συγγενή μας, τον άγνωστο συνάνθρωπο που κινδυνεύει, από το άγχος να βρει αίμα όταν το έχει ανάγκη.
  • Πρέπει η Πατρίδα μας να γίνει αυτάρκης σε αίμα, από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα, γιατί μόνο αυτό παρέχει ασφάλεια και ποιότητα στην υγεία.