Επιστροφές φόρου και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

Με την ρύθμιση αυτή θα προσδιορίζεται το νέο πλαίσιο στο οποίο ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ θα επιστρέφονται σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες με διαδικασίες εξπρές και χωρίς έλεγχο για ποσά έως και 10.000 ευρώ.

Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ υπολογίζεται ότι καλύπτουν το 90% του συνόλου των περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών φόρου αυτής της κατηγορίας. Εκτιμάται δε ότι από την εφαρμογή της νέας αυτής νομοθετικής ρύθμισης θα ωφεληθούν περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις.

Επιπλέον από τη νέα αυτή ρύθμιση θα ωφεληθεί το 1/3 των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που δικαιούνται επιστροφών ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ που θα δοθούν αυτόματα και χωρίς έλεγχο αφορούν σε πλήθος (επιχειρήσεων και επαγγελματιών), που αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου. Το δε συνολικό ποσό δεν υπερβαίνει το 5 τοις χιλίοις του συνόλου των οφειλόμενων επιστροφών ΦΠΑ. Έτσι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από την αυτόματη επιστροφή του ΦΠΑ για ποσά μέχρι 10.000 ευρώ θα ωφεληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι ενώ δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό.Σήμερα ακόμη και για ποσά επιστροφών ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ, οι δικαιούχοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα έτος προκειμένου να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το Μάιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς όλες τις κατηγορίες των φορολογούμενων ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι τους επόμενους μήνες να επιταχυνθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους φορολογούμενους μέρος των οποίων είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα “απόθεμα” εκκρεμών επιστροφών φόρων για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, όπως προβλέπεται στην συμφωνία που συνόδευε την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

dikaiologitika.gr