Μέχρι σήμερα η β’ δόση του ΕΝΦΙΑ -Τι θα συμβεί με όσους δεν πληρώσουν

Πονοκέφαλο προκαλούν στους φορολογούμενους τα οικονομικά πάρε – δώσε με την εφορία μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι και σήμερα οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να εξοφλήσουν την δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Όσοι δεν πληρώσουν την δόση αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής. Οι φορολογούμενοι μπορούν να εκτυπώσουν την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέχρι σήμερα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον την 1η δόση του ΦΠΑ. Οι αυταπασχολούμενοι και οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν και τις εισφορές Οκτωβρίου, μαζί με τυχόν αναδρομικά που έχουν προκύψει λόγω της καθυστέρησης στην εκκαθάριση των πρώτων μηνών του 2017.

Τα ίδια και χειρότερα περιμένουν τους φορολογούμενους το Νοέμβριο. Φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και η τρίτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ.

Το «ρεσιτάλ» των φόρων αναμένεται να κορυφωθεί το Δεκέμβριο, με την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και τον ΦΠΑ Νοεμβρίου των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Και μέσα σε όλα αυτά, δεν θα πρέπει να παραλείψει κανείς ότι τρέχουν και οι ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών (σύστημα 100 δόσεων, πάγια ρύθμιση 12 δόσεων κλπ.).

Με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου και σε συνάρτηση με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο, έως το τέλος του έτους απαιτούνται πληρωμές 7,5 δισ. ευρώ έμμεσων φόρων εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ είναι τέλη κυκλοφορίας.

Να σημειωθεί ότι, οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους απαιτήσεις έχουν την δυνατότητα που τους δίνει η φορολογική νομοθεσία αλλά και τα προγράμματα δόσεων μέσω των τραπεζών.

aftodioikisi.gr