Με το δεξί ο ΠΑΣ στο πρωτάθλημα- Διπλό στην Τρίπολη 1-2 τον Αστέρα

Μία «κατάρα» έσπασε σήμερα ο ΠΑΣ, καθώς κέρδισε με 2-1 τον Αστέρα στην Αρκαδία και αυτή ήταν η πρώτη νίκη της ιστορίας του στην Τρίπολη, μετά από 9 αποτυχημένες επισκέψεις. Ο «Αγιαξ της Ηπείρου»… χτύπησε από αέρος και χάρη σε δύο κεφαλιές (Ναδάλες, Μαυροπάνος), ξεκίνησε με το δεξί τη σεζόν.
Ο Στάικος Βεργέτης επέλεξε για το αρχικό σχήμα τους Αθανασιάδη κάτω από τα γκολπόστ, Ιγκόρ δεξί μπακ, Γιαννούλη αριστερό, Πασαλίδη, Σελίν στα στόπερ, Ιγκλέσιας, Μουνάφο, Μεντίνα στον άξονα, Καλτσά, Στανισάβλιεβιτς στα άκρα και Μανιά στη κορυφή της επίθεσης. Η διάταξη των Αρκάδων ήταν 4-3-3.
Ο Γιάννης Πετράκης ξεκίνησε με 3-5-2 και τους Βελλίδη στο τέρμα, Μιχαήλ, Μαυροπάνο, Τζημόπουλο στα στόπερ, Μπουκουβάλα δεξί μπακ-χαφ,  Ναδάλες αριστερό,  Γαρουφαλιά, Νικολιά, Γιάκο στον άξονα και Χαλκιαδάκη, Κόντε ως επιθετικό δίδυμο.
Το πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε με τον ΠΑΣ όχι απλά να αιφνιδιάζει τον Αστέρα, αλλά να βάζει από νωρίς τις βάσεις για τη νίκη του. Μέχρι το 20′ το σκορ ήταν ήδη 2-0 υπέρ του, όταν ο Ναδάλες στο 6′ «κρέμασε» με πολύ ωραία κεφαλιά τον Αθανασιάδη (φέρει ευθύνη τόσο ο Στανισάβλιεβιτς που τον «έχασε», όσο και ο νεαρός πορτιέρο) και ο Μαυροπάνος στο 19′ σε στημένη μπάλα (ενδέχεται πάντως να έκανε φάουλ στην διεκδίκηση) επίσης με κεφαλιά «εκτέλεσε» τον αντίπαλο γκολκίπερ.
Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το «σοκ» για τους γηπεδούχους ήταν μεγάλο, πόσο μάλλον όταν αμέσως μετά το δεύτερο τέρμα που δέχθηκαν, απώλεσαν μοναδική ευκαιρία με τον Μανιά ώστε να μειώσουν άμεσα. Ετσι οι φιλοξενούμενοι οδήγησαν το παιχνίδι στον ρυθμό που ήθελαν, καθώς έδωσαν χώρο, έκλεισαν τους διαδρόμους και οι Αρκάδες δεν μπορούσαν να τους απειλήσουν. Μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους δεν είχαμε άλλη «καθαρή» φάση, αλλά εκατέρωθεν προβλήματα. Οι Σελίν και Κόντε υπέστησαν μυϊκούς τραυματισμούς και αντικαταστάθηκαν αναγκαστικά λίγο πριν την ανάπαυλα.
Το δεύτερο μισό ξεκίνησε εκ διαμέτρου αντίθετα. Ο Αστέρας μόλις στο 49′ μείωσε με τον Καλτσά και έτσι «ξαναμπήκε» στο ματς. Το γρήγορο γκολ άλλαξε τα δεδομένα και πλέον άρχισε και ένα παιχνίδι τακτικής. Οι φιλοξενούμενοι είχαν ξεκάθαρα αμυντικούς προσανατολισμούς με σκοπό να «διαφυλάξουν» την πολύτιμη νίκη και είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτό το διάστημα απείλησαν ουσιαστικά για πρώτη φορά μόλις στο 74′, ενώ στο 82′ είχαν δοκάρι με απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Κοζορώνη. Οι γηπεδούχοι αντίθετα άρχισαν σταδιακά να βγαίνουν… όλοι μπροστά, είχαν την μπάλα στα πόδια τους, μετά το 65′ έπαιξαν με 4-4-2, αλλά μέχρι να μπούμε στο τελευταίο δεκάλεπτο  απειλούσαν μόνο με μακρινά σουτ. Στο 87′ ο Πασαλίδης απώλεσε μοναδική ευκαιρία, αμέσως μετά (88′) ο Τριανταφυλλόπουλος είχε δοκάρι, αλλά ούτε τότε έφτασαν στο πολυπόθητο γκολ.
Ετσι το φινάλε βρήκε τους Γιαννιώτες να πανηγυρίζουν, μαζί με τους περίπου 100 φίλους τους που βρέθηκαν σήμερα στην Τρίπολη.
MVP: Ο Ναδάλες. Ο αριστερός μπακ-χαφ του ΠΑΣ πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας του και χρεώνεται την ασίστ στο δεύτερο. Αυτόματα παίρνει τον σχετικό τίτλο.
ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Μαυροπάνος. Ο νεαρός στόπερ πέτυχε το πρώτο γκολ της καριέρας του στην Σούπερ Λιγκ και παράλληλα είχε τις 11 από τις συνολικά 26 επεμβάσεις του ΠΑΣ. Δείγμα ότι βοήθησε τα μέγιστα και ανασταλτικά.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Στανισάβλιεβιτς. Ο Σέρβος δεν κάλυψε τον Ναδάλες στη φάση του πρώτου γκολ και δεν βοήθησε δημιουργικά στο πρώτο ημίχρονο που αγωνίστηκε.
Η ΓΚΑΦΑ: Η αμυντική αντίδραση του Αστέρα στο πρώτο γκολ του ΠΑΣ. Σε μακρινή σέντρα ο αντίπαλος μπακ-χαφ της βγήκε από την άλλη πλευρά στην πλάτη της και σκόραρε με κεφαλιά-λόμπα.
ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Υπάρχει μόνο ένα «ερωτηματικό» για τον Σιδηρόπουλο και τους βοηθούς του. Αν ο Μαυροπάνος υπέπεσε σε φάουλ στη φάση του δεύτερου γκολ του ΠΑΣ. Υπήρξαν σπρωξίματα όπως σε όλες τις στημένες μπάλες στο ποδόσφαιρο και αυτά είναι στη κρίση του εκάστοτε ρέφερι.

 

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Αθανασιάδης, Ιγκορ (65′ Δουβίκας), Πασαλίδης, Σελίν (45’+1′ Τριανταφυλλόπουλος), Γιαννούλης, Μουνάφο, Ιγκλέσιας, Μαδίντα, Στανισάβλιεβιτς (46′ Μάσα), Καλτσάς,  Μανιά
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Βελλίδης, Μιχαήλ, Γιάκος (80′ Βιδάλ), Νικολιάς (74′ Κοζορώνης), Μαυροπάνος, Τζημόπουλος, Μπουκουβάλας, Γαρουφαλιάς, Λόπες, Χαλκιαδάκης, Κόντε (44′ Λίλα).