Συμφωνία σε ρε ύφεση

Πριν δεκαπέντε περίπου μέρες η πολιτική κατάσταση στη χώρα είχε ως εξής . Οποιαδήποτε στιγμή και αν προκηρύσσονταν εκλογές , πρώτο κόμμα θα ξαναήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και σε μικρή απόσταση πίσω του η ΝΔ . Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι . Πρώτον , το γεγονός πως ο κύριος όγκος του εκλογικού σώματος αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους , οι οποίοι ασχέτως πεποιθήσεων την κρίσιμη ώρα θα καταψήφιζαν τη νυν αξιωματική αντιπολίτευση φοβούμενοι μαζικές απολύσεις . Δεύτερον , το γεγονός πως ο Τσίπρας κερδίζει κατα κράτος την προσωπική σύγκριση με το Μητσοτάκη . Για να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται , ο Κυριάκος εμφανίζει μέχρι στιγμής σοβαρότατα πνευματικά και ηθικά ελλείμματα , τα οποία αδυνατεί να καλύψει και απλά παίζει καθυστερήσεις μπας και το μέγεθός τους δεν ξεπεράσει το κρίσιμο σημείο πριν τις εκλογές . Χαρακτηριστικά , έχει χάσει όλες τις μονομαχίες με τον Πρωθυπουργό στη Βουλή , άγεται και φέρεται από διάφορα στελέχη και επικοινωνιολόγους και τον ακολουθούν μονίμως Siemens , οι εταιρίες της συζύγου του , το σπίτι του Βολταίρου , θέματα που αντί να κλείνουν όλο και αυγατίζουν και που στην καλύτερη περίπτωση προκαλούν νευρικότητα απλά στο εκλογικό σώμα . Προσωπικά φοβούμαι πως το έχει ξεπεράσει , γι αυτό και ούτε στις “δημοσκοπήσεις” δε μπορεί ν’ανοίξει βηματισμό νίκης . Θεωρώ πως την ώρα των εκλογών ο Τσίπρας θα τιμωρηθεί για τον αμετροεπή συρφετό κυβερνητικά ακατάλληλων που έχει συγκεντρώσει ( θέλοντας και μη ) αλλά μέχρι εκεί . Τα ισχυρά ψαλιδισμένα του ποσοστά θα συνεχίσουν να τον έχουν σε τροχιά Μαξίμου .
Τρίτο κόμμα μάλλον θα είναι η ΧΑ , ελλείψει ανταγωνισμού . Το μόρφωμα που ενδημεί στα βοθρολύματα του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και του Ομίλου Ψυχάρη θα προκαλούσε γέλια αν δεν ήταν για κλάματα , το ΚΚΕ παρατηρεί διακριτικά και από απόσταση , η Ένωση Βολεμένων Λεβέντη … Επομένως ΧΑ . Με ποσοστά βεβαίως της πλάκας , δεδομένης της κατάστασης . Και γιατί με τέτοια μούτρα δεν πας πουθενά και , κυρίως, γιατί η Εκκλησία είναι απέναντι . Όσο και να σταυροκοπιούνται και να χαριεντίζονται με πέντε Μητροπολίτες , και τα αντιχριστιανικά και παγανιστικά γραπτά μένουν και οι Καιάδες δεν ξεβάφουν . Επομένως κι εδώ υπάρχει ταβάνι και μάλιστα χαμηλό .
Πάνω κάτω έτσι είχαν τα πράματα μέχρι λίγες μέρες πριν . Γιατί πλέον , με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό μιλάμε για μια νέα , πρωτόγνωρη για όλους τους εμπλεκόμενους κατάσταση . Για την οικονομία της συζήτησης αναφέρω πως κι εγώ , όπως φαντάζομαι οι περισσότεροι απο σας δεν έχω διαβάσει το κείμενο της συμφωνίας  και η γνώμη που εκφέρω κινείται αποκλειστικά στα πλαίσια της γνώμης ενός πολίτη . Έχουμε και λέμε , λοιπόν ..
Παραβλέπουμε καταρχάς το γεγονός πως παράλληλα με την πρόταση μομφής που συζητιέται αυτές τις ώρες πέρασε ένα ακόμη δηλητηριώδες για την οικονομία πολυνομοσχέδιο , θεωρώντας το ένα απ’τα πολλά που ήρθαν και θα έρθουν . Θεωρούμε επίσης πως η συμφωνία θα κατακυρωθεί και επίσημα . Μπορεί να αντιδρά ο Σκοπιανός Πρόεδρος , θεωρώ όμως πως η αντίδρασή του είναι προϊόν δωροληψίας είτε ρωσικής , είτε τουρκοκαταριανής , είτε συνδυασμού , για να λέμε την αλήθεια . Όπως επίσης και η Αμερικανική αντιμετώπισή της θα είναι πιστεύω σχετικά απλή και προβλέψιμη . Plata o plomo ,κατά το δόγμα Εσκομπάρ , ασήμι ή μολύβι . Ή θα τα πάρεις απο’μας και θα πράξεις τα δέοντα ή θα σε φάει το μαύρο φίδι . Όπως και να’χει πάντως το θέμα θα λυθεί εύκολα , εκτός απροόπτου . Και το δημοψήφισμα (αν γίνει) στη γείτονα δε θα κρύβει εκπλήξεις , μιας και έχουν πάρει τα δωράκια τους και οι ηγέτες των Αλβανών και των Σλάβων . Ας κάνουμε λόγο λοιπόν για μια κλεισμένη συμφωνία .
Πάμε στην ουσία . Έπρεπε να επιτευχθεί συμφωνία με το γειτονικό κρατίδιο ; Φυσικά και έπρεπε . Για πληθώρα λόγων , εκ των οποίων τα προβλήματα με την Τουρκία ο βασικότερος . Όταν ο Κοτζιάς λέει πως θα απελευθερώσουμε διπλωματικό δυναμικό απ’αυτή την υπόθεση , προφανώς και δεν εννοεί απλά πως πέντε διπλωμάτες θ’αλλάξουν πόστο και αντικείμενο . Πίσω απ’το προφανές και απλοϊκό κρύβεται το ουσιώδες , το οποίο είναι το εξής . Τραβώντας το ΝΑΤΟ τα Σκόπια προς το μέρος του εκτός του οτι κυκλώνει τη φιλορωσική (προς το παρόν) Σερβία , αποκλείει την κάθοδο του Βλαδίμηρου στο Αιγαίο . Γεωγραφικά βλέπετε , το μόνο τρωτό θεωρητικά σημείο της Ελληνικής Άμυνας είναι οι πεδιάδες της Κεντρικής Μακεδονίας , μιας και η έλλειψη ορεινών όγκων επιτρέπει μαζική προέλαση . Θυμηθείτε την κάθοδο των Γερμανών στο Β´ ΠΠ . Για να εξαλείψουν αυτή την απίθανη προς το παρόν , υπαρκτή μεν δυνατότητα οι Αμερικάνοι έχουν ήδη στήσει μια θηριώδη βάση στα Σκόπια αλλά παράλληλα θέλουν να “κλειδώσουν” την υπόθεση με τη συμμαχική ένταξη του ετοιμόρροπου κρατιδίου . Και την Ελλάδα βέβαια μπορεί να μη την απασχολεί μια Ρωσική εισβολή , όμως την απασχολεί σφόδρα το να αποτρέψει τη δημιουργία Τουρκικών βάσεων στα Βόρειά της στο πλαίσιο περίεργων διακρατικών συμφωνιών . Φυσικά αυτό είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει διόλου τους Ατλαντικούς μας συμμάχους , οι οποίοι μπορεί να υποθέσει κανείς κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και πολύ τα θέματα της Ιστορίας , έτσι που να διατηρούν και μια συνεχή πίεση προς την Ελλάδα ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δωθεί διαφορετική τροπή στις σχέσεις των γειτόνων , αν με εννοείτε .
Για τα επιμέρους στοιχεία της Συμφωνίας που επετεύχθη δε θα ήθελα να πάρω θέση πριν ενημερωθώ βαθύτερα . Σαφώς με μια πρώτη ματιά κάποια είναι πολύ θετικά , κάποια πολύ αρνητικά , κάποια πολύ πονηρά . Απλά να υπενθυμίσω πως κάθε Συνθήκη έχει βάρος μέχρι να υπογραφεί η επόμενη . Και αν διαθέτεις ειδικό βάρος και χρήμα , τότε τα ακανθώδη ζητήματα μπορείς να τα γυρίσεις προς το μέρος σου . Αν όχι , υπάρχει θέμα . Με μια κουβέντα , τη δεδομένη περίοδο μπορούμε ν’απομακρύνουμε τη “Βόρεια Μακεδονία” απ’την τούρκικη παρέα ; Αν ναι , τότε θα είμαστε καλά και οι γείτονες θα αναβαθμιστούν σε εμπορικό εταίρο και φυσική συνέχεια του Μακεδονικού Κορμού . Αν όχι , ανάψαμε φωτιά που δε θα σβήσει καθόλου εύκολα και θα κάψει πολύ και πολλούς στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον .
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι οτι το προσεχές διάστημα δε θα βαρεθούμε . Αρχής γενομένης απ’την πρόταση μομφής που συζητιέται αυτό το ΣΚ . Αν όντως , όπως ακούγεται , αποχαρακτηριστούν έγγραφα παλαιότερων συνομιλιών κι έρθουν στο φως , μπορεί ν’αλλάξουν πολλά σε σχέση με πολλούς πατριώτες και μακεδονομάχους . Καλό θα είναι βέβαια να θυμούνται οι κυβερνώντες πως τα παλιότερα εγκλήματα δε δικαιολογούν τα νέα , αν και για να είμαι ειλικρινής θεωρώ πως τελικά θα φοβηθούν και δε θα ξετυλίξουν το κουβάρι των αποκαλύψεων ως το τέλος . Για να το μαζεύουμε όμως , θα πούμε δυο επιγραμματικές απόψεις και θα περιμένουμε . Πρώτον , η ΝΔ πολύ λογικά θα χτυπήσει αλύπητα τους ΑΝΕΛ . Με το ορθότατο επιχείρημα πως αν λες όχι στη λύση με την οποία δε συμφωνείς , ρίχνεις την Κυβέρνηση . Αλλιώς ποιός ο λόγος ύπαρξής σου ως κόμμα ; Της Φιλιππινέζας ; Ο Καμμένος αυτό το διήμερο ενδεχομένως να παίζει το πολιτικό του μέλλον . Δεύτερον , αν οι αποκαλύψεις που θα γίνουν θίγουν ευθέως πρόσωπα όπως η Μπακογιάννη ή ο Σαμαράς και δεν απαντηθούν αναλόγως , καταλαβαίνετε τι θα σημαίνει αυτό για την παράταξη . Δε μπορώ να προεξοφλήσω το μέλλον της αρχηγίας Μητσοτάκη αν χάσει και αυτή τη μάχη , τολμώ να πω πάντως πως τα πράγματα θα γίνουν τραγικά δύσκολα για τον πρώην Πρωθυπουργό μιας και σε συνδυασμό με την υπόθεση Novartis που ακόμα είναι
ανοιχτή μπορεί να ζήσει καταστάσεις που έχουμε τριάντα χρόνια να δούμε … Μάχη μέχρις εσχάτων κι εδώ , λοιπόν …
Για το νυν Πρωθυπουργό , πάντως , πιστεύω πως τα δύσκολα θα είναι εκτός Κοινοβουλίου . Όταν στο καφενείο ο ένας ψηφοφόρος θα διορθώνει τον άλλον ” όχι πλέον Σκοπιανός , Μακεδόνας !”. Ούτε καν Βορειομακεδόνας ή κάτι τέτοιο . Σκέτο , σαν τον καφέ του Χριστοδουλόπουλου . Έτσι είναι τα erga omnes ! Κι επειδή οι εκλογές πλησιάζουν , για να δούμε πώς θα τον πιεί ο Αλέξης !

ΥΓ) Ωραία τα συλλαλητήρια αυτών των ημερών , δείχνουν άλκιμο πνεύμα και μαχητικότητα του λαού . Οπότε φαντάζομαι κάτι ανάλογο και μεγαλύτερο θα συμβεί όταν οι Τούρκοι με το πρώην τρυπάνι της Γιάννας αμφισβητήσουν το καθεστώς στο Αιγαίο ! Θα μαζευτούμε σε μεγαλειώδεις πορείες ανά τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα απειλούμε με κρεμάλες όποιον δε βάλει τον Τούρκο στη θέση του ! Έτσι δεν είναι ;