Φώς vs Σκοτάδι…Editorial για την πρώτη επέτειο

Υπάρχουν 4 ημέρες μέσα στο χρόνο εντελώς ιδιαίτερες. 4 μέρες που σηματοδοτούν τις εποχές και την πάλη του φωτός ενάντια στο σκοτάδι γι αυτό και όλοι οι λαοί τους απέδωσαν ιδιαίτερη μυστικιστική σημασία. Οι περισσότεροι τις γνωρίζουμε ως Ισημερίες και Ηλιοστάσια και στην ουσία σηματοδοτούν την πορεία, τις κινήσεις του πλανήτη μας μέσα στο ηλιακό σύστημα. Η ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου είναι η μεγαλύτερη του χρόνου. Από αυτήν και μετά το φως σταδιακά αρχίζει να μειώνεται και η νύχτα να κερδίζει «χρόνο» σε βάρος της ημέρας.

Αν νομίζετε ότι η επιλογή της ημέρας που το epirusnow.gr ξεκίνησε το ταξίδι του ήταν τυχαία, πιστεύω ότι με τον πρόλογο μου σας κατατοπίζω για το τι και το πώς. Την ημέρα που το φώς υπερισχύει πλήρως του σκοταδιού είναι και η μέρα που για πρώτη φορά φέτος και να’μαστε καλά και για πολλά χρόνια ακόμη θα μνημονεύουμε την αρχή μας.

Έτσι λοιπόν το φώς του νέου, του φρέσκου, του αληθινού και του αδέσμευτου, ξεκίνησε να αναμετράται με τον εκφυλισμό της ενημέρωσης, τα blogs ή  τα δήθεν ενημερωτικά sites με τους εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους, που μας διαφημίζουν ότι έχουν, λες και δεν ξέρουμε ή δεν φαίνεται ότι σε συντριπτικό ποσοστό είναι botακια. Πληρωμένα δηλαδή και ψεύτικα.

Με τα blogs δεν έχω ποτέ ασχοληθεί και ούτε πρόκειται να το κάνω, διότι κατά την προσωπική μου άποψη δεν υπάρχουν. Και εξηγώ για να μην παρεξηγηθώ ότι τα εν λόγω ιστολόγια δεν είναι τίποτα άλλο,παρά το ημερολόγιο που κρατούσαν οι άνθρωποι χειρόγραφα τα παλιά τα χρόνια σε ηλεκτρονική μορφή και τίποτα παραπάνω.

Υπάρχουν βέβαια και τρανές εξαιρέσεις, οι οποίες όμως δεν ανήκουν στην κατηγορία των ειδησεογραφικών, όπου καταγράφονται απίστευτες απόψεις, δραστηριότητες, ανιδιοτελώς όμως. Και δεν είναι τυχαία η λέξη «ανιδιοτελώς» που χρησιμοποιώ.

Η αναμέτρηση που σας περιγράφω είναι καθημερινή, επίπονη πολλές φορές αλλά όχι δύσκολη. Γιατί όταν δεν έχεις άλλο γνώμονα παρά μόνο την σωστή ενημέρωση και το να είσαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και απόψεις, ούτε καν περνάει από το μυαλό σου να ασχοληθείς με κιτρινισμούς ή διασπορά ψευδών ειδήσεων, προς άγραν κλίκ…

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα που ένιωσα όταν πάτησα το κουμπί “Δημοσίευση” στην πλατφόρμα μας και το πρώτο άρθρο ανέβηκε στη σελίδα μας. Δεν μπορώ και δεν έχει νόημα για σας να το κάνω. Έχει νόημα μόνο για όσους ήταν συμμέτοχοι στη σύλληψη και την υλοποίηση του οράματός μας και εκείνοι γνωρίζουν και μπορούν να το καταλάβουν. Οικογενειακό μας δηλαδή, ακόμη και αν το ποσοστό έκθεσής μας πλέον στον αχανή κόσμο του διαδικτύου είναι και βάση των στατιστικών του Analytics πια αρκετά μεγάλο, με αυξητικές μάλιστα μέρα με τη μέρα τάσεις.

Ένα εγχείρημα για το οποίο εγώ και ο έταιρος εμπνευστής ήμασταν σίγουροι για την επιτυχία του. Σίγουροι όχι από την άποψη την οικονομική, ή αυτή της αναγνωρισιμότητας. Σίγουροι από την πλευρά ότι τα στεγανά μας είναι τόσο συμπαγή και αδιάρρηκτα, που δεν αφήνουν τίποτα να τα διαπεράσει, παρά τις δυσκολίες και τα όποια προβλήματα προέκυψαν στην πορεία. Του οφείλω και από εδώ ένα αδελφικό ευχαριστώ γιαυτό. Τα υπόλοιπα όλα έπονται.

Όπως οφείλω ένα ευχαριστώ και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ακόμη και σε αυτά που δεν συνέλαβαν την έκταση του εγχειρήματος και το όραμα μας. Είπαμε δεν είναι όλα για όλους.

Επίσης ευχαριστώ τα παιδιά της τεχνικής μας υποστήριξης, τους κομπιουτεράδες μας δηλαδή για τη βοήθειά τους

Ότι και να πώ θα είναι λίγο για τους συνεργάτες μας, εκείνους που συμπορεύτηκαν με το epirusnow.gr και κάθε τόσο μας καταθέτουν την ψυχή τους, μέσα από την πένα τους.

Και τέλος το πιο μεγάλο ευχαριστώ χρωστάω σε όλους εσάς που σε καθημερινή βάση εμπιστεύεστε στο epirusnow.gr την καθημερινή σας ενημέρωση. Και ακόμη περισσότερο τους ηπειρώτες και όχι μόνο της διασποράς που από όποια γωνιά του κόσμου και αν βρίσκονται μας επιλέγουν για να διαβάσουν νέα από την πατρίδα τους. Εάν μπορούσα να σας δείξω τα γεωγραφικά στοιχεία που παίρνω κάθε εβδομάδα, θα μπορούσατε να καταλάβετε γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν τόσο ξεχωριστή θέση στην εκτίμησή μου.

Τώρα που έκανα το χρέος μου, θα απευθύνω και τις προγραμματικές μας δηλώσεις για την χρονιά που ξεκινάει από σήμερα. Επειδή το epirusnow.gr είναι ενας ζωντανός οργανισμός και εμείς ως τέτοιον τον αντιμετωπίζουμε, μόνο η εξέλιξη θα τον διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό και εκεί είναι που εστιάζουμε. Οπότε να αναμένετε αλλαγές. Νέες στήλες, νέες συνεργασίες, νέοι αρθρογράφοι, νέο έμψυχο δυναμικό.Ολα πάντα με κύριο γνώμονα την ελευθερία της έκφρασης, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες και για ενδεχόμενη επέκταση και σε άλλα επίπεδα, περισσότερα θα μπορούμε να σας πούμε από το Σεπτέμβριο, όταν θα περάσουμε από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση.

Θα γίνουν και αλλαγές που δεν θα φαίνονται, αλλά θα γίνονται αντιληπτές από τους χρήστες, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση των servers μας και του υλικοτεχνικού μας εξοπλισμού, για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στο site μας.

Και αν θέλετε να προβώ και σε μια πιο πικάντικη αποκάλυψη, θα σας πώ μόνο ότι από πλευράς ύλης, φυσικά τα κριτήρια και οι επιλογές μας είναι αδιαπραγμάτευτα και με αυτά θα πορευτούμε, με τη διαφορά ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο άγρια, γεγονός που θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε με τον καιρό.

Αυτά τα ολίγα όσον αφορά το τι πρόκειται να δείτε από εμάς στον δεύτερο κύκλο του Blockbuster μας!!

Στη χρονιά αυτή που πέρασε, μαζί με το epirusnow.gr μεγαλώσαμε και εμείς. Και όχι μόνο μεγαλώσαμε ηλικιακά, αλλα και πληθυσμιακά, καθώς τρία άτομα από την ομάδα μας, μπήκαμε στο club των πατεράδων, εξασφαλίζοντας έτσι και τη βιολογική συνέχεια του όλου εγχειρήματος. Χάσαμε δικούς μας ανθρώπους, γελάσαμε, διαφωνήσαμε, μάθαμε πολλά, είδαμε και καταγράψαμε ακόμη περισσότερα, ανταλλάξαμε απόψεις, κάναμε think tanks, νομίζω πως γίναμε λίγο σοφότεροι.

Ένα τελευταίο για να κλείσω αυτό το πρώτο επετειακό editorial. Πέραν του καθαρά ειδησεογραφικού χαρακτήρα του epirusnow.gr, είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς η απήχηση που έχουν οι προσωπικές στήλες στην ιστοσελίδα μας. Είναι αυτό που κυρίως μας κάνει διαφορετικούς από τους υπόλοιπους, τα πολλά και διαφορετικών πεποιθήσεων μυαλά που καταθέτουν με σθένος την άποψη τους, πάνω στη συγκεκριμένη θεματολογία που επιλέγει ελεύθερα ο καθένας. Μπορώ να σας υποσχεθώ πως οι στήλες μας θα συνεχίσουν να είναι η κορωνίδα μας και η έμπνευση για να πάμε όλοι μαζί κάθε χρόνο και πιο μακριά.

Το συνταίριασμα αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία μας και από τους πρωταρχικούς λόγους που το epirusnow.gr πήρε σάρκα και οστά.

Και εν κατακλείδι το Φώς θα υπερισχύσει του Σκότους, με κάθε τρόπο, που λέει και ο τρισμέγιστος Francis J. Underwood..

Αφιερώνω λοιπόν σε όλους μας και όλους σας μια φράση που είχε πεί ο Οδυσσέας Ελύτης:

«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά.»

 

Και χαίρομαι που η ομάδα μας ανήκει δικαιωματικά πλέον σε αυτούς τους πεισματάρηδες.

 

Εις το επανιδείν