Τα σημεία και τα τέρατα

Τελικά , το μόνο παρήγορο στην όλη κατάσταση είναι ότι δεν είμαστε μόνο εμείς πέρα βρέχει . Είναι και οι υπόλοιποι . Η διαφορά βέβαια είναι ότι εσύ έχεις την τσέπη άδεια ενώ οι άλλοι αντιπαρέρχονται την ανοησία τους πληρώνοντας . Αυτό όμως είναι κάτι που αλλάζει εύκολα . Μια λάθος κίνηση να γίνει και όλα έρχονται τούμπα . Και είναι πολλοί οι υποψήφιοι να την κάνουν .
Θα προσπαθήσω να είμαι σχετικά σύντομος αυτή τη φορά , γιατί εκτός από δυο σκέψεις που θέλω να μοιραστώ μαζί σας , έχω και κάποιες απορίες . Αλλά αυτά στη συνέχεια . Πάμε καταρχήν στα εύκολα .
Με έναν αναστεναγμό ανακούφισης δέχθηκε , λέει , η Ευρώπη τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αυστρία όπου το ορφανό του Χίτλερ απέτυχε ( για δεύτερη φορά ) να κερδίσει την Καγκελαρία . Τέλεια . Επομένως τώρα , στη χώρα που σχεδόν ένας στους δυο ψηφοφόρους ψήφισε ανοιχτά φασισμό και ηττήθηκε απ’ το νεοΒενιζέλειο ” Δημοκρατικό Τόξο ” , τη δημοκρατικότητα του οποίου απολαύσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη μεταναστευτική του πολιτική , στην έμπρακτη αλληλεγγύη που δείχνει στη χώρα μας και το Νότο γενικότερα και στην αταλάντευτη πορεία προς την πραγμάτωση των Ευρωπαϊκών Ιδεωδών , από τούδε και στο εξής αλλάζει ρότα .

Ο Οικολόγος Καγκελάριος θα φυτεύει ντάλιες και ζουμπούλια μαζί με τους πρόσφυγες που θα δεχτεί στα παρτέρια και μετά όλοι μαζί θα ξεχύνονται στους αγρούς όπου ανάμεσα σε εντελβάις , ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά θα δώσει τον Ωραίο Αγώνα εναντίον της Γερμανικής Βαριάς Βιομηχανίας.. Ζήτω η Τρέλα !
Παράλληλα , είχαμε και το δημοψήφισμα στην Ιταλία , με τα γνωστά αποτελέσματα . Προφανώς το διακύβευμα δεν ήταν μόνο Συνταγματικό . Αν και αυτό είχε ξεχωριστή σημασία , μιας και το Ιταλικό Σύνταγμα έχει αυτή την ιδιαίτερη δομή για να παρεμποδίζει την ανάληψη υπερεξουσιών από ένα νέο Μουσολίνι. Επομένως η καταψήφιση των αλλαγών εκτός απ’ το πρακτικό της υπόθεσης κουβαλά και έντονη σημειολογική βαρύτητα για το παρόν και το μέλλον της Ιταλίας και της Ευρώπης . Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα .
Διάβαζα επίσης πριν το δημοψήφισμα κάτι ανεκδιήγητες απόψεις του στυλ ” πρόκειται για κόντρα του πλούσιου Βορά και του φτωχούς Νότου ” και τρελαινόμουν . Ρε , τι τούβλα κυκλοφορούν ανάμεσα μας ! Ευτυχώς οι ” αναλύσεις ” αυτές διακινούνταν κυρίως στον Ξένο Τύπο , οι δικοί μας αυτή τη φορά επέδειξαν αυτοσυγκράτηση στην ανοησία . Τουλάχιστον όταν βγήκαν τα αποτελέσματα που έδειχναν ότι όλη η επικράτεια ψήφισε ” Όχι ” ,τότε επεξεργαστήκαμε ότι η Μαφία χάνει λεφτά λόγω Ευρώ , όπως ακριβώς και ο βιομηχανικός Βοράς των Ανιέλι , οι οποίοι είναι και οι βασικοί χρηματοδότες του Γκρίλο . Επομένως , όταν γίνει το δημοψήφισμα για έξοδο απ’ το Ευρώ , ελπίζουμε κάπου να χρησιμοποιηθούν αυτά τα συμπεράσματα και να μη διαβάζουμε μόνο ευγενείς πόθους των καλών συντακτών .
Πάμε τώρα και στο λογιστικό γραφείο ” Η φαιδρά Πορτοκαλέα ” . Προχωρούν με αμείωτη ένταση οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και σιγά σιγά βλέπουμε φως. Δηλαδή νέα μέτρα χωρίς επι της ουσίας να κερδίσουμε κάτι ουσιαστικό . Δηλαδή μια απ’ τα ίδια . Δηλαδή Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο Ήλιος . Το καλό , βέβαια , είναι ότι βρήκαμε νέο ορόσημο , το 2018 .
Τότε , σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο , η χώρα θα βγει στις αγορές . Όχι όπως επι Σαμαρά , κανονικά αυτή τη φορά . Κάτι γέλια που ακούτε , μην ανησηχείτε , είναι που γελάν και τα σκυλιά μ’ αυτά που λέγονται . Βγήκε βέβαια και ο αγαπημένος της στήλης , ο Εθνάρχης Κώστας Σημίτης και με το νέο του συγγραφικό πόνημα υποστηρίζει πως το 2018 η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει ή κάτι τέτοιο .
Δυστυχώς δε μπορώ να διαφωνήσω με τον οραματιστή πρώην πρωθυπουργό . Όντως , τα πράγματα δε δείχνουν ρόδινα . Απλά , να θέσω υπόψιν όλων κανά δυο ερωτησούλες και όποιος θέλει απαντά . Πρώτον , μήπως οι εξελίξεις που θίξαμε παραπάνω φέρουν το ’18 πιο κοντά ;

Δεύτερον . Να δεχτώ οτι σε κάποια πράματα φταίω κι εγώ , ανήκω σ’αυτούς που τα ‘φαγαν μαζί με τον Πάγκαλο . Όλος ο λαός , δηλαδή . Για την όλη κατάσταση δε φταίει κανείς άλλος ; Κανένας πρωθυπουργός , για παράδειγμα , που έσπρωξε μια χώρα απροετοίμαστη και πνευματικά και απο άποψη υποδομών σ’ ένα σπιράλ θανάτου απ’ το οποίο , υπό τις παρούσες συνθήκες , δε θα βγει ποτέ ; Αιδώς , Αργείοι !

Τρίτον . Ας δεχτούμε πως η Ελλάδα βγαίνει απ’ το Ευρώ το ’18 . Αυτό άλλωστε σημαίνει η χρεοκοπία . Απ’ τα λίγα που γνωρίζω , για να κόψει μια χώρα νόμισμα , το κάνει βάσει των αποθεμάτων χρυσού που έχει ή το συνδέει με κάποιο ισχυρότερο νόμισμα . Λέγε με και Αμερικάνικο Δολάριο . Εμείς , κύριοι , έχουμε χρυσό για να κόψουμε δραχμούλα ; Σ’αυτό δεν περιμένω απάντηση . Στο επόμενο όμως θα ήθελα . Για να συνδεθούμε με το Δολάριο θα πρέπει σαφώς να δώσει την έγκρισή της η Αμερική . Επειδή μιλάμε για σοβαρό κράτος , κάτι θα ζητήσει για να πει το ” ναι” . Θα μπορούσε κάποιος να μας πει τι φαντάζεται οτι μπορεί να ζητηθεί ; Για παράδειγμα , υπάρχει περίπτωση να φυσήξει κανας ξαφνικός Πουνέντης και να πάρει τις σημαίες απο καμια δεκαριά νησιά , καθιστώντας τι Αιγαίο γκρίζα ζώνη ; Ή , ζητώντας μια άτακτη υποχώρηση στο Κυπριακό και την ανακήρυξη της ( επι χάρτου , προς το παρόν ) ενιαίας ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου ;
Και μιας και πιάσαμε αυτό το θέμα , παρατήρησα μεγάλη αναταραχή για τις δηλώσεις Λεβέντη για περικοπές στις συντάξεις υπέρ της αγοράς F-35 .
Σ’αυτή την κοσμογωνιά κυρ Λεβέντη μου δυο πράγματα είναι ιερά . Η Παναγιά και η Σύνταξη . Και για την πρώτη υπάρχουν ενστάσεις . Όντως , η συγκεκριμένη πρόταση δεν ακούγεται καθόλου ευχάριστα στον πολυμαστιγωμένο λαό . Μακάρι να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος . Μπήκε όμως κανένας στον κόπο να σκεφτεί πως το Αιγαίο Πέλαγος είναι μακράν η νούμερο Ένα πλουτοπαραγωγική πηγή γης χώρας ; Και οτι αν τεθεί υπό καθεστώς αμφισβήτησης υπάρχει η περίπτωση οι μισθοί να κατακρυμνησθούν και οι συντάξεις να κοπούν ΕΝΤΕΛΩΣ ;
Βέβαια , θα απαντήσει πολύ σωστά κάποιος , αυτό διασφαλίζεται με 10-20 αεροπλάνα παραπάνω ; Προφανώς και όχι αλλά μπορείς να λειτουργήσεις αποτρεπτικά με μεγαλύτερη ευχέρεια απ’ ότι αν πετάς με Ντακότες . Επίσης , αν πέφτεις αμαχητί δε μπορείς να σταθείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ( έτσι δεν είναι , κύριε Αναστασιάδη ; ) . Και δυστυχώς , επειδή οι καιροί είναι κυνικοί , πρέπει να στάξει το λαδάκι στη μηχανή του Ισχυρού για να σε προσέξει κι εσένα λιγάκι . Αν συν υπολογίσεις οτι λόγω ΝΑΤΟ και ευρύτερης αστάθειας στην περιοχή ένας Ελληνοτουρκικός γενικευμένος πόλεμος δεν είναι το πιθανότερο σενάριο , αντίθετα με επεισόδιο μεγάλης έκτασης , τότε μάλλον μας είναι απαραίτητη μια ενίσχυση και μάλιστα σύντομα .
Αλλά και πάλι , αφήνοντας στην άκρη το οικονομικό σκέλος , πώς τα καταφέρνουμε στο γενικότερο παράλογο που βιώνουμε να ακούμε ακόμα κι από καθ’ όλα σοβαρούς συμπολίτες μας κάτι στρουθοκαμηλίζουσες πασιφιστικές-διεθνιστικές απόψεις , πραγματικά δε μπορώ να το εξηγήσω . Δεν είναι αρκετά εμφανές πως ο αχόρταγος γείτονας θα κινηθεί εχθρικά στην πρώτη ευκαιρία ; Επίσης , διαφωνεί κανείς πως η κακόμοιρη η Δημοκρατία μας , με τα χίλια στραβά της , δε μπορεί να συγκριθεί με το ισλαμοφασιστικό καθεστώς απέναντι ; Επομένως , στο όνομα ποιας ακριβώς αριστερής ιδεολογίας ξορκίζουμε το όποιο ενδεχόμενο συμπλοκής στο όνομα μιας ψεύτικης ειρήνης ; Ποιός Αριστερός βάζει σε δεύτερη μοίρα τη ζωή και την επιβίωση του Λαού και συζητά ακόμα και την παραχώρηση μιας σπιθαμής γης στη Χούντα και τον Ολοκληρωτισμό ; Αυτό δείχνει η Ιστορία ; Ή μήπως τα ‘χουμε ρίξει όλα σ’ ένα καζάνι με χίπικη διάθεση , Μανού Τσάο και δουλοπρέπεια , ανακατεύουμε και σερβίρουμε τον άνοστο χυλό για Αριστερή σπεσιαλιτέ ;
Αυτά τα ολίγα. Τα λέμε σύντομα με φρέσκα κουλούρια..

ΥΓ1)  Πολλά μπράβο στο ΚΚΕ και τη στάση που κρατά στο θέμα της Κύπρου . Με τη δική του φρασεολογία μεν αλλά πάντα με σταθερότητα δείχνει το δρόμο της λογικής και της σωφροσύνης .

ΥΓ2)   Όσοι πάντως σοβαρά ανησυχείτε πως θα σας κόψει τη σύνταξη ο ( κάθε ) Λεβέντης για να αγοράσει όπλα , μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι . Όταν κοπούν οι συντάξεις και οι μισθοί τα λεφτά θα πάνε στο Σόιμπλε και την παρέα του . Έχει φροντίσει γι αυτό ο κύριος Βενιζέλος που ως Υπουργός Εθν. Άμυνας υπέγραψε πως οι δαπάνες του Υπυργείου του υπάγονται και αυτές σε Μνημονιακό έλεγχο . Κι ας υπάρχει η αντίστοιχη Διεθνής Νομοθεσία που εξαιρεί ρητά τις αμυντικές δαπάνες του εκάστοτε κράτους απο τις δανειακές του υποχρεώσεις . Επειδή είμαστε γάτες το πιάσαμε το νόημα και δεν ταΐζουμε με χρήμα τα Γεράκια του Πολέμου . Με σάρκα πάλι , μπορεί .

ΥΓ3)    Για παρατηρητικούς. Όπως είδαμε , όχι η Ιταλία αλλά ούτε κάν οι αμερικανικές εκλογές ταρακούνησαν τις αγορές . Υπάρχει περίπτωση αυτό να συνδέεται με το νέο οικονομικό πρόγραμμα που ενεργοποίησε η Κίνα ; Ένα πρόγραμμα  πραγματική Επανάσταση για τα δεδομένα της εποχής ; Μήπως , παρά τις φωνασκίες του Τραμπ , πρόκειται για την πρώτη χρησιμοποίηση του νέου υπερφαρμάκου για τις μεγάλες διεθνείς κρίσεις ; Και αν έχουμε φτάσει στο σημείο οι Αγορές να αισθάνονται τόσο ασφαλείς , υπάρχει περίπτωση ορισμένοι να θεωρούν οτι ακόμα και έξοδος επιπλέον χωρών απ’ την Ευρωζώνη και την Ένωση γενικότερα γίνεται πλέον κάτι το εύκολα διαχειρίσιμο ;