Eκκενώνονται περιοχές στη Φλόριντα λόγω Ιρμα -8,5 εκατ. κτίρια υπό απειλή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Ιστορίας των ΗΠΑ,καθώς 5,6 εκατ. άτομα (το 25% του πληθυσμού) έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν φθάσει εκεί ο τυφώνας Ιρμα ο οποίος έχει ήδη καταστρέψει νησιά στην Καραϊβική και αυτή την ώρα χτυπά την Κούβα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ προέτρεψε τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται στο «μονοπάτι» από όπου θα περάσει η Ιρμα και δεν έχουν ήδη φύγει, να το κάνουν το συντομότερο δυνατό και προειδοποίησε όσους δεν το πράξουν ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την επικίνδυνη καταιγίδα με δική τους ευθύνη. «Εάν βρίσκεται σε περιοχές που πρέπει να εκκενωθούν κάντε το τώρα, όχι το βράδυ ή σε μια ώρα. Κάντε το τώρα» προειδοποίησε ο Σκοτ το βράδυ της Παρασκευής, ενώ σε ακόμη πιο δραματικό τόνο είπε: «Θυμηθείτε μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια σας, δεν μπορούμε να κάνουμε όμως το ίδιο και με τις ανθρώπινες ζωές».

Ο Ρικ Σκοτ εξήγησε ακόμη ότι η μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με τον φονικό τυφώνα είναι οι καταιγίδες που θα πλήξουν την περιοχή και θα συνοδεύονται με ισχυρούς ανέμους.

Εκπρόσωποι των αρχών της Φλόριντα πηγαίνουν πόρτα πόρτα και ενημερώνουν τους κατοίκους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους άμεσα.

Ηδη οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν προς το βορρά είναι μπλοκαρισμένοι καθώς καταγράφονται ουρές χιλιομέτρων από κατοίκους που εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ το Μαϊάμι μοιάζει με πόλη φάντασμα. 

Ουρές χιλιομέτρων στους αυτοκινητοδρόμους:

Ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας χθες, στη συνέχεια αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5, αλλά σήμερα το πρωί υποβαθμίστηκε και πάλι στην κατηγορία 4. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προειδοποιούν ωστόσο, παρά την υποβάθμιση,  ότι η Ιρμα εξακολουθεί να είναι αρκετά επικίνδυνη και ότι οι άνεμοι θα χτυπήσουν με 155 μίλια την ώρα. Αυτό είναι αρκετό όπως λένε για να «ξεριζώσει» στήλες κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος, δέντρα και στέγες σπιτιών. Εκτιμάται μάλιστα ότι 9 εκατ. κάτοικοι μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα επί εβδομάδες.

«Προφανώς ο τυφώνας Ιρμα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή που θα μπορούσε να καταστρέψει τις ΗΠΑ» ανέφερε ο Μπροκ Λονγκ διευθυντή της FEMA, του υπουργείου για τις έκτακτες καταστάσεις, σε συνέντευξή του χθες το πρωί. «Θα περάσουμε μερικές δύσκολες μέρες», προσέθεσε. Ο Μπροκ Λονγκ ανέφερα εκόμη ότι τμήματα της Φλόριντα θα μείνουν χωρίς ρεύμα για μέρες. «Ολες οι οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», προσέθεσε.

Βάσει μελέτης της εταιρείας CoreLogic, υπολογίζεται πως «8.456.455 κατοικίες και καταστήματα αντιμετωπίζουν «εξαιρετικό», «πολύ υψηλό» ή «υψηλό» κίνδυνο από τους ανέμους του τυφώνα Ιρμα». Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως επιπλέον 3.494.735 κτήρια αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές από τον τυφώνα. Η μελέτη μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Fox News, δεν εξετάζει ενδεχόμενες ζημιές από πλημμύρες, παρά μόνο από τους ανέμους.

Ερημη πόλη το Μαϊάμι:

Η Φλόριντα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ με περίπου 21 εκατ. κατοίκους. Εκεί βρίσκονται τα στούντιο της Universal, το πάρκο της Disney, το SeaWorld και η  Legoland τα οποία όλα έχουν κλείσει ενόψει του περάσματος της «Ιρμα».

Μετά τη Φλόριντα, αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Τζόρτζια, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αλλά και η Βιρτζίνια, η οποία έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προληπτικά, μπορεί να αντιμετωπίσει πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και ορμητική βροχή.

Ο τυφώνας Ιρμα άφησε πίω του 24 νεκρούς στην Καραϊβική και χιλιάδες άστεγους, ενώ κατέστρεψε εντελώς και κάποια μικρά νησιά.

Εικόνες καταστροφής από την Ιρμα στα νησιά της Καραϊβικής:

Οι ΗΠΑ, μάλιστα,  μετρούν ήδη τον πρώτο τους νεκρό από την Ιρμα, καθώς ένας άνδρας στη Φλόριντα, καθώς προσπαθούσε την Πέμπτη να βάλει τα ειδικά προστατευτικά στα παράθυρα του σπιτιούτ ου έπεσε από τη σκάλα και σκοτώθηκε.

Ο τυφώνας Ιρμα: 

Οι περιοχές που θα πλήξει: