Άρωμα Μελάνης και Το κορίτσι της ντροπής…

“Είναι ντροπή να μην ξέρεις το όνομα του πατέρα σου…Είναι ντροπή η μάνα σου να μένει αστεφάνωτη…Είναι ντροπή να είσαι η κόρη του εχθρού…Η Λένη είναι το κορίτσι της ντροπής.”

 

Πάντα με ταξίδευε η γραφή της Σοφίας Βόϊκου, μέσα όμως από τούτη την ιστορία όλα άλλαξαν. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα γραμμένο αποκλειστικά για τον Β’ Παγκόσμιο Πολέμου. Για εκείνους που χάθηκαν και για εκείνους που εισέβαλαν στις ζωές και τις κατέστρεψαν ανεπανόρθωτα. Κανείς δεν επιδίωξε τον πόλεμο, την βία, την αιχμαλωσία και την χαμένη ελευθερία. Όλοι πόνεσαν, έχασαν και αντιμετώπισαν τόσο τον “εχθρό” όσο και τους δικούς τους φόβους. Ήρθαν αντιμέτωποι με την σκληρή τους μοίρα, με τους οικείους τους ανθρώπους που άλλαξαν προσωπεία μόνο και μόνο για να σώσουν τον εαυτό τους.

 

Όσα και αν έκαναν δεν μπόρεσαν να γλιτώσουν από την σκληρή τους μοίρα όπως και η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Λένη. Όλοι την αντιμετώπισαν σαν μίασμα, σαν η κόρη του “εχθρού” που έπρεπε να πληρώσει για εκείνα που δεν κατάφερε ποτέ να αποτινάξει από πάνω της. Ο “εχθρός” παραμονεύει παντού και δεν σε αφήνει ούτε για ένα λεπτό να ανασάνεις. Ζεις και ελπίζεις για ένα καλύτερο αύριο, ακόμα και αν είσαι το κορίτσι της ντροπής. Όλα ξεχνιούνται… η ντροπή και το στίγμα ποτέ.

 

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, ένα ψυχογράφημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα παιδιών που έζησαν την δύνη του πολέμου και όχι μόνο.