Έκτακτο: Ο Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου

Πρόωρες, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συναντησή του με τον εθνικιστή Μπαχτσελί.

Οι εκλογές ήταν κανονικά να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά η πτώση των ποσοστών του κόμματος του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις τον οδήγησε στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ηδη απο χθές την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είχε ζητήσει ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ σήμερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαχτσελί είχε ζητήσει οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 26 Αυγούστου καθώς «είναι αδύνατο (για την Τουρκία) να περιμένει με υπομονή μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 2019». Ο ηγέτης του MHP επικαλέστηκε «οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας» και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να «αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες» έως τις προγραμματισμένες εκλογές.

Η προοπτική των πρόωρων εκλογών στην γειτονική χώρα προβληματίζει την Αθήνα καθώς θεωρείται δεδομένο ότι τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Κεμαλιστές θα οδηγηθούν σε έναν διαγωνισμό υπερπατριωτισμού και εθνικισμού, που χωρίς αμφιβολία θα έχει αντανάκλαση και στο Αιγαίο.

Η συνάντηση Ερντογάν-Μπαχτσελί διήρκεσε μια ώρα και ακολούθως ο Τούρκος Πρόεδρος, σε συνέντευξη τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ανήγγειλε τις διπλές κάλπες. Οπως είπε οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Συρία, καθώς και η κρίση στις γειτονικές χώρες κατέστησαν αναγκαία την προσφυγή στις κάλπες για να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα.

«H προτίμηση μας ήταν να γίνουν οι εκλογές το Νοέμβριο του 2019. Λόγω των επιχειρήσεων στη Συρία, αλλά και λόγω των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή είναι πλέον αναγκαίο να ξεπεραστούν κάποια ζητήματα. Για να μπορέσουμε να λάβουμε πιο ισχυρές αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε, πρέπει να περάσουμε στο νέο σύστημα Διοίκησης και πρέπει να βγάλουμε άμεσα το θέμα των εκλογών από την επικαιρότητα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Ερντογάν.

Γίνεται «Σουλτάνος» μετά τις εκλογές

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Αυτομάτως, απο την ημέρα διεξαγωγής των διπλών εκλογών,  η Τουρκία θα μετατραπεί από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική σε Προεδρική Δημοκρατία και θα καταργηθεί η θέση του Πρωθυπουργού, καθώς θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που υπερψηφίστηκαν στο κρίσιμο δημοψήφισμα που έγινε στην χώρα τον Απρίλιο του 2017.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος θα εκλεγεί στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, θα είναι ο απόλυτος άρχοντας, καθώς θα είναι παραλλήλως αρχηγός του Κράτους και επικεφαλής της Κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα του Ερντογάν δεν έχει προσφύγει ποτέ πρόωρα στις κάλπες κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. Μάλιστα, μέχρι χθες, επανειλημμένα απέρριπτε τις εικασίες που έλεγαν ότι φέτος θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες.

Η είδηση των πρόωρων εκλογών, έτσι όπως εμφανίστηκε στην Χουριέτ. Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία των εκλογών, γράφει η εφημερίδα.