Ένταση στην Κριμαία: Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για ένοπλη εισβολή

2 νεκροί

Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μία ουκρανική εισβολή στην Κριμαία, που είχε σχεδιαστεί για να στοχεύσει υποδομές ζωτικές σημασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την FSB, ένας Ρώσος στρατιώτης και ένας εργαζόμενος της υπηρεσίας σκοτώθηκαν σε αυτή τη σύγκρουση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι απόπειρες εισβολής έγιναν το σαββατοκύριακο.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών απέρριψε την κατηγορία. «Πρόκειται για ψευδείς πληροφορίες», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο Reuters.

Συγκεκριμένα, η FSB ανακοίνωσε ότι απέτρεψε δύο ένοπλες απόπειρες της Ουκρανίας να περάσει σαμποτέρ στην Κριμαία και ότι εξάρθρωσε ένα ουκρανικό κατασκοπευτικό δίκτυο εντός της χερσονήσου.

Οι Ρώσοι κατηγόρησαν τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ότι σχεδίαζαν να κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κριμαία, με στόχο υποδομές ζωτικές σημασίας. «Στόχος αυτής της ανατρεπτικής δραστηριότητας και των τρομοκρατικών ενεργειών ήταν η αποσταθεροποίηση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της περιοχής, πριν από την προετοιμασία και τη διεξαγωγή εκλογών», ανέφερε η ανακοίνωση της FSB.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, που ανήκε στην Ουκρανία, το 2014, σε μία υπόθεση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και είχε ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ουκρανία επιμένει να ζητά πίσω την στρατηγικής σημασίας χερσόνησο, ενώ η Μόσχα απαντά ότι το θέμα έχει κλείσει διά παντός.

H FSB ανέφερε ότι αντιμετώπισε μία ομάδα σαμποτέρ, σε επιχείρηση από το βράδυ του Σαββάτου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και ότι ένας εργαζόμενος στην υπηρεσία σκοτώθηκε στην προσπάθεια να συλληφθούν οι σαμποτέρ.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, βρέθηκαν 20 αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές, πυρομαχικά, χειροβομβίδες, νάρκες και όπλα που- κατά την FSB- χρησιμοποιούνται συνήθως από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις. Επίσης ανέφερε ότι διέλυσε ένα κατασκοπευτικό δίκτυο, συλλαμβάνοντας πολίτες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, η Ουκρανία προσπάθησε να περάσει δύο ομάδες σαμποτέρ στην Κριμαία, διά της βίας, αλλά η FSB και άλλες υπηρεσίες απέτρεψαν αυτές τις προσπάθειες, σύμφωνα πάντα με τους Ρώσους. Σε αυτές τις επιχειρήσεις και την «εκτεταμένη ανταλλαγή πυρών» σκοτώθηκε ένας Ρώσος στρατιώτης.

Πηγή: Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για ένοπλη εισβολή στην Κριμαία -Με δύο νεκρούς | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/282653/i-rosia-katigorei-tin-oykrania-gia-enopli-eisvoli-stin-krimaia-me-dyo-nekroys#ixzz4GwHzdhC7