Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων:Αναγκαία η σύνδεση Ιόνιας Οδού με Κακαβιά

Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΑΒΙΑ.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ : ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΔΗΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΠΡΟΣΧΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ¨ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ¨ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η συνέχιση της Ιόνιας οδού στα δυτικά Βαλκάνια ονομάζεται δυτικός άξονας των Βαλκανίων ή Παρά-Αδριατικός άξονας, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να ενώσει την Κεντρική Ευρώπη με την Καλαμάτα.

O άξονας αυτός ξεκινάει από την Τεργέστη, διέρχεται από την Σλοβενία, την Κροατία ( κατά μήκος των Δαλματικών ακτών ) διασχίζει το Μαυροβούνιο και την Αλβανία και φθάνει στην Κακαβιά.

Η μοναδική χώρα που δεν έχει συνδεθεί με αυτόν τον διευρωπαϊκό άξονα είναι η Ελλάδα.

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων ζητά να υπάρξει άμεση σύνδεση έτσι ώστε όλοι αυτοί που θα διέρχονται οδικός από τον προαναφερόμενο άξονα, να μπορούν γρήγορα και με ασφάλεια να φτάσουν στον Νομό Ιωαννίνων και στην Ήπειρο.

Η αναγκαιότητα κατασκευής του συγκεκριμένου έργου προκύπτει από :

1) Το κόστος διέλευσης και η χρονική απόσταση από τον συγκεκριμένο δρόμο θα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ιταλία.
2) Διασχίζει 5 πανέμορφες χώρες με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αυτών των χωρών.
3) Τα διεθνή αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς και το οδικό δίκτυο της Εγνατίας και της Ιόνιας θα αποκτήσουν αμέσως προστιθέμενη αξία.
4) Οι χρονικές αποστάσεις από τα Ιωάννινα προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη θα μειωθούν ως εξής :

• Ιωάννινα – Τίρανα 3.5 ώρες
• Ιωάννινα – Μαυροβούνιο 5,5 ώρες
• Ιωάννινα – Ντουμπρόβνικ 7 ώρες
• Ιωάννινα – Τεργέστη 12 ώρες

Με την ολοκλήρωση του δυτικού άξονα των Βαλκανίων θα έχουμε την δυνατότητα:

1. Της δημιουργία συνδυαστικών τουριστικών πακέτων που θα αρχίζουν από τις Δαλματικές ακτές και θα ολοκληρώνονται στην περιοχή μας.
2. Της δημιουργία clusters ( Networks) κατά μήκος των προαναφερόμενων αξόνων σε σχέση με τα επισκέψιμα σημεία, τα εθνικά πάρκα, τις προστατευμένες περιοχές της UNESCO, τους αρχαιολογικούς χώρους κ.αλ.
3. Της δημιουργία πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ε1 Δ/ νσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
4. Της δημιουργία διακρατικών, διαπεριφερειακών και διαδημοτικών σχέσεων με χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε από τους βουλευτές του νομού να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να επιμείνουν στην αναγκαιότητα της σύνδεσης του συγκεκριμένου οδικού άξονα με την Ιόνια οδός, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί, θα επιφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλη τουριστική και εμπορική αξία στην περιοχή μας.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ