Έρχεται νομοθετικό πλαίσιο για τα μανιτάρια-Παρουσίαση στην 10η Ηπειρωτική Γιορτή στα Άνω Πεδινά

Στον γνώριμο και φιλόξενο χώρο της Λαμπριαδείου Σχολής στα Άνω Πεδινά πραγματοποιήθηκε  η «10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού» με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου και το Δήμο Ζαγορίου, το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου, μετά το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου Θανάση Ντίνο,  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα το πόρισμα ομάδας εργασίας που συγκρότησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον καθορισμό νομοθετικού πλαισίου για την διαχείριση και πιστοποίηση των αυτοφυών μανιταριών (και την τρούφα). Ήδη οι Μανιταρόφιλοι της χώρας έχουν αποστείλει και συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις τους στο πόρισμα.

Την παρουσίαση έκανε ο Σύμβουλος του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Τσιρώνη, ο Δασολόγος  Ρήγας Τσιακίρης,  μεταφέροντας ταυτόχρονα και χαιρετισμό του κ. Τσιρώνη, αλλά και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΡΗΓΑ ΤΣΙΑΚΙΡΗ

Ο κ. Τσιακίρης περιέγραψε τις προσπάθειες από το 2015 (ξεκίνησαν από τα Γρεβενά) και μέχρι τώρα που υπάρχει το πρώτο κείμενο  για την προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου που λείπει.

Το επόμενο βήμα είναι η  δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου που θα προκύψει, ώστε να τύχει αποδοχής και να γίνει νόμος του Κράτους. Προϋπόθεση, όπως σημείωσε ο κ. Τσιακίρης, είναι η ενεργή συμμετοχή των μανιταροφιλικών συλλόγων.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 είδη μανιταριών και συνεχώς ο αριθμός αυξάνεται. Σύμφωνα με όσα προτείνονται στο πόρισμα, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων που συνεχώς θα εμπλουτίζεται, με πληροφορίες ανοικτές στο κοινό και θα συσταθεί εθνικός φορέας διαχείρισης (η εμπορία θα γίνεται ανάλογα με την παραγωγικότητα) και πιστοποίησης (όπως ισχύει για άλλα αγροτικά προϊόντα) μανιταριών. Τα δημοφιλέστερα είδη μανιταριών που συλλέγονται είναι 96 και από αυτά 40 και για εμπορική αξιοποίηση. Θα υπάρχουν προβλέψεις για συλλογή και διάθεση μανιταριών ερασιτεχνικού ή εμπορικού σκοπού.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στα Άνω Πεδινά, χαρακτήρισε στενή τη συνεργασία με το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου, αφού για οκτώ χρόνια (από τα δέκα της γιορτής) επιλέγεται το Ζαγόρι για την ετήσια γιορτή.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

«Θέλουμε, είπε ο κ. Σπύρου, ο κόσμος της περιοχής, όπως από παλιά είχε το μανιτάρι σαν βασικό είδος διατροφής, που το γνώριζαν καλά και στη συλλογή του και στο μαγείρεμα, αυτό να περάσει στους νεώτερους, κάτι που όντως γίνεται σε ένα βαθμό και πολύ καλά κάνετε και ενημερώνετε τον κόσμο και, επίσης, αυτό να περάσει και στα τουριστικά καταλύματα της περιοχής μας».

Αναφερόμενος στο πόρισμα που λίγο πριν παρουσίασε ο κ. Τσιακίρης, το χαρακτήρισε ως  σημαντικό. «Αρκεί, τόνισε ο Δήμαρχος Ζαγορίου,  να μην καταλήξει σε ένα κυνηγητό των ανθρώπων που ασχολούνται με την συλλογή μανιταριών, αλλά πραγματικά σε μια οργανωμένη και νομικά δραστηριότητα, προς όφελος και των ανθρώπων οι οποίοι συλλέγουν μανιτάρια για δική τους χρήση, αλλά και για όσους μπορούν να τα εμπορευτούν».

ΟΜΙΛΙΑ Σ. ΑΡΓΥΡΗ

Με θέμα «Μανιτάρια και Υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο» μίλησε στη συνέχεια  το μέλος του Συλλόγου και δημοσιογράφος Σωτήρης Αργύρης.

Ο ομιλητής με σειρά επιχειρημάτων και αρνητικών παραδειγμάτων από άλλες χώρες και περιοχές, τάχθηκε κατά των ερευνών και πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Επισήμανε ότι τα μανιτάρια ως συσσωρευτές της ρύπανσης θα υποβαθμιστούν ποιοτικά. «Θα μείνουν στα αζήτητα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στην επισκεψιμότητα και ζημία στον τουριστικό κλάδο.

Ο κ. Αργύρης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα δημόσιο συμφέρον από τους υδρογονάνθρακες, πρόκειται για ξεπούλημα εθνικού πλούτου και κατηγόρησε τους κυβερνώντες για υποκρισία, χαρακτηρίζοντας ως «παραμύθι» τα περί ανάπτυξης.

Χρέος μας είναι να προστατέψουμε τον φυσικό περιβάλλον, όχι για να σώσουμε μόνο τα μανιτάρια, αλλά για τον καθαρό αέρα, την πολιτιστική κληρονομιά  και πολλά άλλα, σημείωσε ο ομιλητής.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον Άγγελο Παπαδημητρίου ο οποίος έδωσε πολύ σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για τα δηλητηριώδη μανιτάρια και πως μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε και αποφύγουμε.

Την εκδήλωση από το Δήμο, εκτός του Δημάρχου, παρακολούθησε o επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Παπαρούνας, Tοπικοί Eκπρόσωποι και πλήθος μανιταρόφιλων.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Στον αύλειο χώρο της Λαμπριαδείου Σχολής, στο περίπτερο του Συλλόγου,  εκτέθηκαν τα μανιτάρια που συλλέχθηκαν από μέλη του Συλλόγου κατά την πρωινή εξόρμηση τους. Λόγω της βροχής το Παιδικό Εικαστικό Μανιταροεργαστήρι έγινε από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου σε στεγασμένο χώρο με τη συμμετοχή πολλών παιδιών.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ακολούθησε προσφορά μανιταρόσουπας στους πολυπληθείς επισκέπτες και  μανιταρογεύσεις του  σεφ από τα Γρεβενά Φώτη Παρασκευαϊδη.

Η βραδιά και η φετινή Γιορτή έκλεισε  με μουσική εκδήλωση, σε στεγασμένο χώρο, με το γνωστό συγκρότημα MANITAROCK από τα Γρεβενά.

Το προηγούμενο βράδυ (Παρασκευή) είχε γίνει η υποδοχή των επισκεπτών και ακολούθησε γλέντι με τους Ασυμάζευτους (Σμυρνέικα).