Ήπειρος: Το έθιμο με τα πουρνάρια για το Νέο Έτος και παιχνίδια με καρύδια

Πλούσια σε γιορτινές παραδόσεις  η Ήπειρος με κυρίαρχο έθιμο το αναμμένο πουρνάρι και το παιδικό παιχνίδι με τα καρύδια.

  • Το αναμμένο πουρνάρι: Σύμφωνα με το ηπειρώτικο έθιμο, όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν, οι βοσκοί να προσκυνήσουν, ήτανε νύχτα με αποτέλεσμα να κόψουν ένα ξερό πουρνάρι το οποίο αφού πήραν ο καθένας από ένα κλαδί, του έβαλε φωτιά. Από τότε, λοιπόν, έχουν τη συνήθεια στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα, για να ευχηθεί, πρέπει να κρατά ένα κλαρί πουρνάρι, ή  άλλο δέντρο που καίει τρίζοντας. Στο δρόμο το ανάβουν και το πηγαίνουν έτσι αναμμένο στο πατρικό τους σπίτι και γεμίζουν χαρούμενες φωτιές και κρότους τα σκοτεινά δρομάκια του χωριού.

Παραλλαγή του εν λόγω εθίμου υπάρχει και στα Ιωάννινα, όπου εκεί δεν κρατούν ολόκληρο το κλαρί το πουρνάρι αναμμένο στο χέρι τους αλλά κρατούν στη χούφτα τους μια χεριά δαφνόφυλλα και πουρναρόφυλλα, που τα πετούν στο τζάκι, μόλις μπούνε και καλημερίζουν.

  • Τα καρύδια: Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ομαδικό παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά στην Ήπειρο τις ημέρες των Εορτών. Κάποιο παιδί χαράζει στο χώμα μια ευθεία γραμμή και στη συνέχεια πάνω σ’ αυτή, κάθε παίκτης βάζει κι από ένα καρύδι στη σειρά. Μετά, ο κάθε παίκτης με τη σειρά του και από κάθετη απόσταση ενός με δύο μέτρα από τη γραμμή των καρυδιών, σημαδεύει σκυφτός, και με το μεγαλύτερο και το πιο στρογγυλό καρύδι του, κάποιο άλλο καρύδι.

Όποιο καρύδι πετύχει και το βγάλει έξω από τη γραμμή το κερδίζει και δοκιμάζει ξανά σημαδεύοντας κάποιο άλλο καρύδι. Αν αστοχήσει, συνεχίζει ο επόμενος παίκτης. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να βγουν από τη γραμμή όλα τα καρύδια.