Αγρότες και κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν για τη νέα ΚΑΠ σε ημερίδα του Δήμου Ζίτσας

Το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών, κτηνοτρόφων και εκπροσώπων πιστοποιημένων φορέων προσέλκυσε η ενημερωτική ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας με αντικείμενο τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (07/06/2023) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής σε καίρια ζητήματα που τους αφορούν.

«Είναι σημαντικό και  πρέπει να στηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου, που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Εμείς στο Δήμο, προσπαθούμε να είμαστε πάντα στο «πλευρό» τους είτε εξυπηρετώντας τους μέσω  της υπηρεσία μας και του αρμόδιου γραφείου Αγροτικής και ζωικής παραγωγής, είτε φροντίζοντας να τους ενημερώνουμε για τα νέα δεδομένα  με την διοργάνωση θεματικών  ημερίδων σαν την σημερινή», ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και ευχαρίστησε τόσο τους ομιλητές όσο και τους παρευρισκόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου..

«Ως νέα Διοίκηση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχουμε προτάξει την εξωστρέφεια και πρωτοβουλίες σαν τη δική σας ενισχύουν αυτή μας την προσπάθεια», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., που ήταν και ένας εκ των βασικών ομιλητών της ημερίδας.

Ακολούθως ο κ. Γαρδικιώτης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ που όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «θέτει ως πρώτη και αναγκαία συνθήκη την προστασία του περιβάλλοντος». Ταυτόχρονα επεσήμανε πως για το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. « κρίνεται επιβεβλημένη η αλλαγή του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας για να εναρμονιστεί με τα δεδομένα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.»

Τις προκλήσεις που δημιουργούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας από τη νέα ΚΑΠ ανέπτυξε παίρνοντας το λόγο, ο γεωπόνος (Ph.D., M.Sc.) Χρήστος Ρούκος, προϊστάμενος Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Ιωαννίνων τονίζοντας, «με χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση του Δήμου Ζίτσας καθώς η φυτοπροστασία αποτελεί βασικό πυλώνα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Την πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας εξήραν στους χαιρετισμούς τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Τσίμαρης, ο Πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ηπείρου & Νήσων Θεόδωρος Κορωναίος, ο Πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Θεοχάρης Λιούρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης  Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Νίκος Δεκόλης, ο Αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων Πρόδρομος Γαϊτανίδης.

Στη διάρκεια της  ημερίδας  αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις – τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους όπου δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις και να διευκρινιστούν σημεία της νέας ΚΑΠ.

Τις εργασίες παρακολούθησαν Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ζίτσας,  Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, στελέχη υπηρεσιών, εκπρόσωποι Φορέων,  και Συλλόγων.