Αδήλωτα τετραγωνικά -πλατφόρμα: Σε λειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα

Επίσπευση των διαδικασιών λειτουργίας της πλατφόρμας για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σημερινό δημοσίευμα της aftodioikisi.gr για τις καθυστερήσεις της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και του ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, λαμβάνοντας την δέσμευση ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ώστε η πλατφόρμα να είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα. Λίγο αργότερα ο κ. Θεοδωρικάκος επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι «είμαστε σε συντονισμό με την ΑΑΔΕ και την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει κανονικά η πλατφόρμα».

Πάντως, την ίδια ώρα πηγές της ΑΑΔΕ που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, υποστήριζαν ότι δεν ευθύνεται Αρχή για την καθυστέρηση, τονίζοντας ότι «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εκδώσει από τις 21 Οκτωβρίου απόφαση για το αρχικό αίτημα της ΚΕΔΕ για παροχή στοιχείων ακινήτων. Το νέο αίτημα για στοιχεία και διαφορετικές προδιαγραφές εστάλη χθες από την ΚΕΔΕ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Συνεπώς, ουδεμία καθυστέρηση υπάρχει από την ΑΑΔΕ», πρόσθεταν.

Παράταση για τα αυθαίρετα

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι θα δοθεί παράταση έως 30 Ιουνίου (από 31 Μαρτίου) για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών αλλά μόνο γι’ αυτούς, όπως είπε, που κάνουν δήλωση αυθαιρέτους μεταξύ 31 Μαρτίου και 30 Ιουνίου. «Προσέξτε τώρα ποια περίπτωση υπάρχει για την οποία ίσως πρέπει να εξετάσουμε το επόμενο τρίμηνο αν πρέπει να πάμε σε περαιτέρω… Ο κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος- και πολύ σωστά, πολύ σωστά, εκ μέρους της κυβερνήσεως- έχει βάλει ως όριο για την ιστορία των αυθαιρέτων της 30η Ιουνίου. Έχουμε λοιπόν την περίπτωση ότι μεταξύ 31ης Μαρτίου και 30η Ιουνίου να υπάρξουν και άλλες νομιμοποιήσεις οπότε θα πρέπει να συμπεριλάβει κι αυτούς. Αυτό ίσως το κάνουμε με μια τροπολογία, η οποία θα αφορά όμως μόνο αυτούς που θα κάνουν τη δήλωση για το αυθαίρετο μεταξύ 31 Μαρτίου και 30 Ιουνίου. Άρα το μήνυμα προς τους πολίτες ποιο είναι; Με το που ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, την επόμενη εβδομάδα της ΑΑΔΕ, μπαίνουν και κάνουν τη δήλωση για να εξομοιωθούν τα τετραγωνικά και να τελειώσει αυτή η ιστορία χωρίς πρόσθετες ποινές και πρόστιμα», είπε χαρακτηριστικά στον Σκάι.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση, η οποία νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών κατόπιν αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η-1-2020».
Aftodioikisi.gr