ΑΕΙ: Τέλος στους αιώνιους φοιτητές -Τα νέα όρια φοίτησης

Μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τα πανεπιστήμια και τις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε χθες από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προτάσσει δομικές αλλαγές στη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση χρονικών ορίων φοίτησης, στοχεύοντας στο να παυθεί το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών». Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται να εφαρμοστεί για τους φοιτητές που θα εισαχθούν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και μετά.

Συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως εξήγησε χθες ότι με το νομοσχέδιο «η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ θα είναι τα 6 έτη. Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα 3 χρόνια».
Ορια φοίτησης στα πανεπιστήμια: Πότε εφαρμόζεται -Οι εξαιρέσεις
Στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια προβλέπονται τρεις εξαιρέσεις ώστε να μπορούν να «σπάνε», κατά περίπτωση, τα όρια φοίτησης:

σε περίπτωση εργασίας του φοιτητή θα υπάρχει η δυνατότητα να ισχύει ένα καθεστώς μερικούς φοίτησης
σοβαροί λόγοι υγείας
άλλοι σπουδαίοι λόγοι
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το χρονικό όριο φοίτησης θεσπίζεται ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμισή τους και την έγκαιρη είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.

Τα νέα όρια φοίτησης θα ισχύσουν για τους φοιτητές που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και έπειτα. Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ κατά την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, ο υπολογισμός της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/nea-epohi-sta-aei-telos-aionioi-foitites-allages-baseis