Ανατιμήσεις στα τρόφιμα: Καθοριστική η μείωση συντελεστών ΦΠΑ -Η σύγκριση με τις άλλες χώρες

Αύριο αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης του κύματος των ανατιμήσεων, με το βάρος να πέφτει στο ενεργειακό κόστος, ειδικά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Ωστόσο, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στα τρόφιμα καθιστούν πολύ πιο σύνθετη την εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο, καθώς είναι προφανές ότι δεν αρκούν οι παρεμβάσεις στο (ενεργειακό) κόστος παραγωγής για να αποφευχθούν οι ανατιμήσεις και το σοκ στο καλάθι της νοικοκυράς.

 

Η διαταραχή στις διεθνείς τιμές των τροφίμων δεν προέκυψε χθες. Είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται εδώ και μήνες, συνδέεται με τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία τόσο στις μεταφορές όσο και στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα -όπως ο καύσωνας που ρήμαξε τις φυτείες καφέ στη Βραζιλία- ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Τα συγκριτικά στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε χειρότερη μοίρα από τις υπόλοιπες χώρες, αν και η σύγκριση με τις περσινές τιμές των τροφίμων δείχνει ότι οι αυξήσεις δεν είναι αμελητέες.

 

 

 

Μελέτη του ΙΕΛΚΑ, που ανατρέχει στις αρχές της κρίσης, δηλαδή στον Ιανουάριο του 2020, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μέχρι τώρα ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχει απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους κόμβους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης, παραγωγούς, μεταποιητές, προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν, καθώς όλες οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας στη χώρα. Και κάπου εδώ μοιραία ξεκινά η συζήτηση για τα πρόσθετα βάρη στα τελικά προϊόντα από τους φόρους στην κατανάλωση.

 

Το «αγκάθι» των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ

Όπως επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ, σημαντικό εμπόδιο στην διαχείριση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα αποτελούν οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ και αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα των κυβερνήσεων στους δανειστές, όταν εκείνοι επέμειναν στην αύξηση των συντελεστών αλλά και στις μαζικές μετατάξεις από τον χαμηλότερο στον υψηλότερο συντελεστή. Μια απλή ματιά στα επίσημα στοιχεία φανερώνει ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Στη συγκεκριμένη κατάταξη βρίσκεται στην 6η θέση με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι πολλές χώρες και ιδιαίτερα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτοκομικά κλπ), ο οποίος κατά κανόνα κυμαίνεται στο ύψος του 4% έως 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Όμως και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, στον οποίο υπάγονται ακόμα και σήμερα αρκετά προϊόντα τροφίμων, είναι σημαντικά υψηλότερος από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής αυτός στην Ελλάδα είναι 24%, ο 6ος υψηλότερος ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ο μέσος όρος των χωρών είναι 21%.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/oikonomia/anatimiseis-trofima-kathoristiki-i-meiosi-synteleston-fpa”>Ανατιμήσεις στα τρόφιμα: Καθοριστική η μείωση συντελεστών ΦΠΑ -Η σύγκριση με τις άλλες χώρες </a></p>