Απολογισμός για τη “Λυρική Παμβώτις”

Το Σάββατο 27 Αυγούστου, στη Νήσο Ιωαννίνων (θέση Σεράι), πραγματοποιήθηκε η ετήσια γιορτή της ποίησης, η «Λυρική Παμβώτις».

Η  Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Δημοτικό Διαμέρισμα Νήσου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία την 10η Λυρική Παμβώτιδα, που φέτος έλαβε διεθνή διάσταση με τη συμμετοχή των ποιητριών Αουρόρας Λούκε από την Ισπανία , Μόνικας Σαβουλέσκου από τη Ρουμανία και του  Χάλεντ Καμπάνι από τη Παλαιστίνη, ο οποίος διαμένει στην Πρέβεζα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους   ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ. Βάσω Μέγα και Γωγώ Γιώτη, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Γκόγκος, καθώς και εκπρόσωπος της 8ης Μεραρχίας.

Η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου τίμησε την Τράπεζα Ηπείρου, χορηγό της διοργάνωσης και τον καταξιωμένο γλύπτη κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, ο οποίος δώρισε τη «Στήλη της ποίησης», έργο που φιλοτέχνησε ο ίδιος και στήθηκε στη θέση που διεξάγεται κάθε χρόνο η Λυρική Παμβώτις.

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό την παρουσίαση του έργου των ποιητών Εουτζένιο Μοντάλε, Νιζάρ Καμπάνι, Αουρόρας Λούκε, Μόνικας Σαβουλέσκου και Χάλεντ Καμπάνι. Δική τους ποίηση απέδωσαν οι Βαγγέλης Αγγέλης, Αντιγόνη Βουτσινά, Θωμάς Ιωαάννου, Τάσος Κανάτσης, Πηνελόπη Μαρνέλη, Κώστας Νέος και Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

Ακολούθησε η απονομή των Βραβείων και των Επαίνων στους νικητές του φετινού διαγωνισμού ποίησης και η βραδιά έκλεισε με  μια χορογραφία της Διονυσίας Φειδοπούλου πάνω σε μουσικές της Μεσογείου (ερμήνευσε η Δ. Φειδοπούλου) και ένα μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα enjoy (Παναγιώτης Σεντελές, πλήκτρα, Ηλίας Αράπογλου, τύμπανα) εμπνευσμένο κι αυτό από μελωδίες της Μεσογείου.

Οι δυο καλεσμένες Αουρόρα Λούκε και Μόνικα Σαβουλέσκου επισκέφθηκαν τη Δωδώνη, το Μέτσοβο, τα μουσεία της πόλεως των Ιωαννίνων και αναχώρησαν από τα Γιάννενα ενθουσιασμένες με την φιλοξενία και τις ομορφιές του τόπου.

«Εξαρτώμαι δια βίου από ένα ναρκωτικό: την Ελλάδα», Αουρόρα Λούκε.