Αρχίζει το πρωί η διαδικασία για την αδειοδότηση των καναλιών

Στις 9 το πρωί λογικά (καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες), όπως ήταν προγραμματισμένη, ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης της πρώτης από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Υστερα από ένα μικρό διάλειμμα θα ακολουθήσει η δημοπράτηση και των υπολοίπων τριών αδειών και η όλη διαδικασία προβλέπεται να είναι… μακρά. Γι’ αυτό άλλωστε και οι υποψήφοι καναλάρχες και οι εκπρόσωποί τους, που άρχισαν να καταφθάνουν στο κτίριο της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τις 7 το πρωί, προσήλθαν με βαλίτσες και στρώματα!

Από τους οκτώ υποψηφίους, οι τέσσερις εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤ1, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία), ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις καθοδηγούνται από τους γενικούς διευθυντές τους (Πάνος Κυριακόπουλος για την «Ανεξάρτητος Πάροχος», Κάρολος Αλκαλάι για το Star, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ και Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον Alpha).

Γύρω στις 10 π.μ. στο κτίριο της ΓΓΕΕ έφθασε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος τόνισε ότι για τη διαδικασία θα υπάρξει ανόθευτη ενημέρωση.

Οι αφίξεις των υποψηφίων και των εκπροσώπων τους

Κατόπιν κλήρωσης για την ακριβή ώρα άφιξης έφτασαν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου οι εκπρόσωποι των οκτώ εταιρειών που διεκδικούν μία από τις τέσσερις άδειες.

Εχοντας μαζί τους από μία μικρή βαλίτσα ο καθένας -αφού ίσως χρειαστεί να παραμείνουν απομονωμένοι στο κτίριο για τις επόμενες 48 ώρες- και χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση εισήλθαν στο κτίριο, το οποίο έχει ήδη εφοδιαστεί με ράντζα και χημικές τουαλέτες.

Πρώτα έφτασαν οι άνθρωποι της Singular Logic, της εταιρείας που έχει αναλάβει τον διαγωνισμό.

Η ώρα που μπήκαν στο κτίριο οι εκπρόσωποι των υποψηφίων ορίστηκε κατόπιν της κλήρωσης, και έτσι στις 07:10 μπήκε ο εκπρόσωπος του Star Κάρολος Αλκαλάι.

Στη συνέχεια μπήκαν στο κτίριο οι εκπρόσωποι του ΑΝΤ1. Μαζί τους δεν ήταν εξαρχής οι Θοδωρής Κυριακού και Στρατής Λιαρέλλης, οι οποίοι έφτασαν και μπήκαν στη ΓΓ Ενημέρωσης μία ώρα αργότερα.

Τρίτος κατά σειρά μπήκε ο υιός του κ. Καλογρίτσα, Βλαδίμηρος, με εκπροσώπους της ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.).

Ακολούθησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αμέσως μετά μπήκε στη ΓΓΕΕ ο Κώστας Κιμπουρόπουλος για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ο οποίος προσερχόμενος δήλωσε πως «πάμε να πληρώσουμε λύτρα για να συνεχίσουν τα κανάλια να λειτουργούν όπως πρέπει σε μία σύγχρονη δημοκρατία. Αυτά τα λύτρα πάμε να διαπραγματευτούμε σήμερα. Το “μπούλινγκ” της κυβέρνησης εναντίον των μέσων ενημέρωσης έχει αρχίσει προ πολλού. Υπήρξε ντελίριο προεξόφλησης αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από κυβερνητικά στελέχη».

Σειρά είχε μετά ο κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης από τον Alpha. Σε δήλωση που έκανε, είπε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η εγγυητική του κ. Καλογρίτσα και συνέχισε: «Είμαι αισιόδοξος, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και είναι και ταπεινωτική γιατί οι συνθήκες δεν είναι καλές».

Προτελευταίος έφθασε ο Ιβάν Σαββίδης. «Δύσκολο να σχολιάσουμε κάτι που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Δεν είναι απολύτως κατανοητό αυτό το σενάριο. Η αίσθηση είναι ότι υπάρχουν κρυφά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν με άλλον τρόπο, να ήταν μια ανοιχτή διαδικασία και να τελείωνε με όποιον δώσει περισσότερα. Εμείς δεχόμαστε τους όρους της κυβέρνησης και προχωράμε», δήλωσε ο κ. Σαββίδης.

Με την άφιξη του Πάνου Κυριακόπουλου της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ» ολοκληρώθηκε ο κύκλος αφίξεων και πλέον αρχίζει η διαδικασία.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 09:00, ενώ αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως ακόμη και όταν θα δοθεί η πρώτη άδεια, δεν θα γίνει τίποτα γνωστό.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών δεν θα κρατούν τα κινητά τους τηλέφωνα, ωστόσο θα υπάρχει τηλέφωνο σε περίπτωση που χρειαστεί να αφήσουν κάποιο μήνυμα.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Απο το μεσημέρι της Κυριακής, οι γύρω δρόμοι έχουν αποκλειστεί, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως από το βράδυ της Δευτέρας δυνάμεις της ΟΠΚΕ ήταν παρατεταγμένες στις τέσσερις γωνιές του τετραγώνου και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αυτοκινήτων.

Εκεί υπάρχουν και εκπαιδευμένα σκυλιά της αστυνομίας, ενώ εξονυχιστικός ήταν και ο έλεγχος κατά τη διαδικασία εισόδου των εκπροσώπων. Είναι χαρακτηριστικό πως έγινε έλεγχος ακόμη και στους ανθρώπους των συνεργείων των τηλεοπτικών σταθμών που είχαν στήσει τις κάμερες για πλάνα, έξω από το κτίριο.

Εξω το κανάλι Epsilon

Η εγγυητική του Φίλιππου Βρυώνη, που δόθηκε από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, είχε διάρκεια 36 ημερών και όχι 365, όπως προέβλεπε ο διαγωνισμός, ενώ σύμφωνα με την απόφαση που ανέβηκε στη Διαύγεια ήταν μεταβιβάσιμη, ενώ η απόφαση Παππά προέβλεπε το αντίθετο.

Έτσι, στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι εξής 8 υποψήφιοι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ
ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ
ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Πηγή: iefmerida.gr