Α. Ασημακοπούλου για την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο: Η χώρα μας πρέπει να παρακολουθήσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις για να μην περιθωριοποιηθεί

Nodus - E-Business II

Η Βουλευτής Β’ Αθηνών και υποψήφια στις Ευρωεκλογές της 26ης  Μαΐου με τη Νέα Δημοκρατία, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μίλησε στις 18 Μαρτίου 2019 στο Συνέδριο του Economist με θέμα την Κυβερνοασφάλεια.

Η κα Ασημακοπούλου τόνισε το πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη των ανθρώπων για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μέσα από νέα θεσμικά πλαίσια που θα καλύπτουν τις αναδυόμενες ψηφιακές πτυχές της ζωής μας και σημείωσε εμφατικά, ότι το 87% των Ευρωπαίων θεωρεί, πως η κυβερνοασφάλεια αποτελεί σημαντική πρόκληση για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπως η Πράξη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (Cybersecurity Act), η οδηγία για την ασφάλεια συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (NIS Directive) και η κατανομή 2 δις ευρώ από την Ψηφιακή Ευρώπη 2017-2021 για τη ανάπτυξη ευνοϊκών συνθηκών επένδυσης στην κυβερνοάμυνα.

Η κα Ασημακοπούλου ασκώντας δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση αναφέρθηκε στον Παγκόσμιο Δείκτη Κυβερνοασφάλειας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών για το 2017, όπου η  Ελλάδα  βρίσκεται στην 25η θέση ανάμεσα σε 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συλλέγοντας τη χαμηλότερη βαθμολογία στη στρατηγική της ικανότητα να αντιμετωπίζει απειλές και στη ψηφιακή ασφάλεια των κρίσιμων εθνικών υποδομών. Κατηγόρησε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης για προχειρότητα ως προς τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, για ολιγωρία σχετικά με την εναρμόνιση Ευρωπαϊκών νομοθετικών πράξεων στο εθνικό μας δίκαιο, όπως η NIS Directive και ο εφαρμοστικός για το GDPR νόμος και για καθυστέρηση στην αποτίμηση των κρίσιμων παραγόντων που θα καταστήσουν τον Κυβερνοχώρο ασφαλή.

Τέλος σημείωσε, ότι είναι μείζονος σημασίας η συμμετοχή στις διαβουλεύσεις φορέων της κοινωνίας και της βιομηχανίας για να αποτυπωθούν προβλήματα που μπορεί να είναι άγνωστα στην Κυβέρνηση και κάλεσε το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ να λάβει δράση για να μην περιθωριοποιηθεί η Ελλάδα.