Βαριές «καμπάνες», έως 100.000 ευρώ, για φοροδιαφυγή μέσω Airbnb

Το φορολογικό νομοσχέδιο έφτασε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις.

Πέρα από τις προσθήκες διατάξεων με φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, υπάρχουν αλλαγές, βελτιώσεις ή και ανατροπές σε άρθρα που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση.

Ενα σημαντικό σκέλος του φορολογικού νομοσχεδίου αφιερώνεται στον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, Booking και HomeAway. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να βάλει «φρένο» στη φοροδιαφυγή που παρατηρείται στο Airbnb.

Πλέον, μετά την υποχρέωση να αναρτούν ειδικούς ηλεκτρονικούς κωδικούς των ακινήτων που διαθέτουν μέσω του Airbnb, οι ιδιοκτήτες καλούνται να παράσχουν κάθε στοιχείο που θα τούς ζητείται από την ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 100.000 ευρώ, ενώ θα αποσύρεται η αγγελία του ακινήτου από την εκάστοτε ιστοσελίδα διαμοιρασμού (Airbnb κ.ό.κ).

Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να διαθέτει προς ενοικίαση το συγκεκριμένο Airbnb, τότε θα επιβάλλεται ένα έξτρα πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Επιπλέον, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ όταν ο ιδιοκτήτης του Airbnb δεν παρέχει τις πληροφορίες που του ζητούνται.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/airbnb-prostima-forodiafygi-forologiko-nomoshedio