Βιβλιοκριτική: Ιρένα Σέντλερ ,του Ζιλμπέρ Σινουέ

Της Βασιλικής Τσούνη

Ένα σκληρό μυθιστόρημα για την ζωή της Ιρένα Σέντλερ μέσα από την γλαφυρή πένα του Ζιλμπέρ Σινουέ.  Μία πραγματική ιστορία που θα σας οδηγήσει στην δίνη και την φρικαλεότητα του πολέμου. Θα μπείτε λιγάκι στην θέση της και θα ζήσετε έστω και για λίγο το μεγαλείο της ψυχής της, που όταν κάποιος την αποκάλεσε ηρωίδα, που κατάφερε να σώσει 2.500 παιδιά κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εκείνη έσκυψε το κεφάλι της και είπε πως το μόνο που αισθάνεται είναι μόνο ενοχές… γιατί δεν κατάφερε να σώσει περισσότερα παιδιά από τα σκοτεινά και αδίσταχτα χέρια των Γερμανών.

 

Ο Ζιλμπέρ Σινουέ μέσα από την γλαφυρή του πένα, ξυπνά άσχημες αναμνήσεις, ενός λαού που υπέφερε τόσο άδικα. Ευτυχώς για μένα, δεν ξεχάστηκε τίποτα, μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Η εξαθλίωση μεγαλουργεί όπως και ο θάνατος και εκεί στο εβραϊκό γκέτο, η απαξίωση και τα βασανιστήρια, σου θυμίζουν, πόσο μεγάλο και αιμοβόρο τέρας μπορεί να γίνει ο άνθρωπος για να αποκτήσει όσα εκείνος επιθυμεί, ακόμα κι αν με τα ίδια του τα χέρια, τα αιματοβαμμένα χέρια του, ανοίγει αμέτρητους λάκκους για να θάψει τόσες και τόσες ανθρώπινες ψυχές, που τύχαιναν εκείνες να είναι διαφορετικές.

 

Ο πόνος, ο θάνατος, η πείνα, οι αρρώστιες, η εξαθλίωση και η απόλυτη απαξίωση του ανθρώπου, θα σας φέρουν μνήμες που εκείνες θα κατακρεουργήσουν κάθε συναίσθημα. Η κτηνωδία δυστυχώς είναι προνόμιο των ανθρώπων που με μέσα από τον πόνο και τα βασανιστήρια εξυψώνουν τον εαυτό τους, λες και είναι “ ο δημιουργός” της πλάσης και όλοι μας πρέπει να υποκλιθούμε σε εκείνον.

 

 

 

Ας μάθουμε ποια ακριβώς ήταν η Ιρένα Σέντλερ.

 

 

Η Ιρένα Σέντλερ γεννήθηκε στην πόλη Otwock, κοντά στη Βαρσοβία, στις 15 Φεβρουαρίου του 1910.  Ο πατέρας της, Stanisław Krzyżanowski, ήταν γιατρός και πέθανε όταν η Ιρένα ήταν 7 χρονών, έχοντας προσβληθεί από τύφο καθώς φρόντιζε ασθενείς που έπασχαν από αυτήν την αρρώστια. Όσο ζούσε είχε βοηθήσει πολλούς άπορους ασθενείς μεταξύ των οποίων και πολλούς Εβραίους. Έτσι μετά το θάνατό του η ηγεσία της εβραϊκής κοινότητας της περιοχής προσφέρθηκε να βοηθήσει οικονομικά για την μόρφωση της Ιρένα. Η Ιρένα Σέντλερ σπούδασε πολωνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, από όπου όμως εκδιώχθηκε για τρία χρόνια επειδή διαμαρτυρήθηκε για το καθεστώς διακρίσεων εις βάρος των Εβραίων φοιτητών που επικρατούσε στο εν λόγω πανεπιστήμιο (οι Εβραίοι φοιτητές ήταν υποχρεωμένοι να κάθονται σε συγκεκριμένες θέσεις στα αμφιθέατρα και στις αίθουσες). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έγινε μέλος του Πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Σέντλερ εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία και άρχισε να εργάζεται στην Κοινωνική Πρόνοια. Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, μαζί με συναδέλφους της βοήθησε στη διάσωση πολλών Εβραίων, εφοδιάζοντάς τους με πλαστά χαρτιά.Τον Αύγουστο του 1943 η παράνομη οργάνωση Żegota (κωδική ονομασία του Πολωνικού Συμβουλίου για τη βοήθεια προς τους Εβραίους -Polish Council to Aid Jews ) έθεσε την Ιρένα Σέντλερ επικεφαλής ενός ειδικού τμήματος της στόχος του οποίου ήταν η διάσωση των Εβραίων παιδιών.

Καθώς η Σέντλερ ήταν υπάλληλος της Πρόνοιας στην πολωνική πρωτεύουσα είχε ειδική άδεια να μπαίνει στο Γκέτο της Βαρσοβίας για να ελέγχει την κατάσταση της υγείας των εγκλείστων και γενικότερα τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν εκεί. Αφού ήρθε σε συνεννόηση με Εβραίους γονείς που ζούσαν μέσα στο Γκέτο, έβγαλε κρυφά, μαζί με τους συνεργάτες της 2.500 παιδιά Εβραίων (μόνη η Σέντλερ υπολογίζεται έβγαλε περίπου 400), τα οποία στη συνέχεια, αφού εφοδιάστηκαν με πλαστά χαρτιά και εμφανίζονταν ως χριστιανόπουλα, δόθηκαν σε πολωνικές οικογένειες ή μεταφέρθηκαν στο ορφανοτροφείο των Sisters of the Family of Mary και σε ρωμαιοκαθολικά μοναστήρια όπως στο Little Sister Servants of the Blessed Virgin Mary Conceived Immaculate. Τόσο οι οικογένειες που μεγάλωσαν αυτά τα παιδιά όσο και οι μοναχές στο ορφανοτροφείο και στα μοναστήρια γνώριζαν ότι επρόκειτο για Εβραιόπουλα και συνεργάζονταν με την οργάνωση Żegota. Για να βγάλουν η Σέντλερ και οι συνεργάτες της τα παιδιά (ανάμεσά τους και πολλά μωρά) από το Γκέτο τα έκρυβαν μέσα σε βαλίτσες, σε καλάθια, σε καρότσια τα οποία ήταν φορτωμένα και με άλλα υλικά κ.α. Για τα παιδιά αυτά η Σέντλερ και οι συνεργάτες της είχαν λίστες με τα ονόματά τους, που η Σέντλερ τα είχε είχε βάλει μέσα σε βάζα και τα είχε θάψει στον κήπο της, προκειμένου μετά τον πόλεμο να τα επιστρέψουν στους γονείς τους. Όμως τελικά σχεδόν όλοι γονείς των παιδιών αυτών εξοντώθηκαν στο Στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.

Το 1943 η Ιρένα Σέντλερ συνελήφθη από την Γκεστάπο. Υπέστη βασανιστήρια (μεταξύ άλλων της έσπασαν τα χέρια και τα πόδια) όμως δεν αποκάλυψε τους συνεργάτες της ούτε έδωσε στοιχεία για τα παιδιά που είχαν βγάλει από το Γκέτο. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά τελικά κατάφερε να δραπετεύσει, με τη βοήθεια της οργάνωσης Żegota, που δωροδόκησε τους φρουρούς της και ενώ η Σέντλερ μεταφέρονταν για να εκτελεσθεί. Αφού κρύφτηκε για ένα διάστημα επέστρεψε στη Βαρσοβία με άλλο όνομα και συνέχισε τη δράση της μέσω της Żegota. Κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης της Βαρσοβίας ήταν νοσοκόμα σε δημόσιο νοσοκομείο όπου έκρυψε πέντε Εβραίους.

Εξαιτίας των σχέσεων που είχε στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Πολωνίας με τον πιστό στην εξόριστη πολωνική κυβέρνηση «Στρατό της Πατρίδας» (Armia Krajowa –AK), το 1948-49 φυλακίστηκε και ανακρίθηκε από την κομμουνιστική μυστική αστυνομία της Πολωνίας, Urząd Bezpieczeństwa. Μετά την απελευθέρωσή της εντάχθηκε στο Ενωμένο Εργατικό Κόμμα Πολωνίας (Polska Zjednoczona Partia Robotnicza, PZPR) όμως η σχέση της με τον Στρατό της Πατρίδας είχε ως συνέπεια να μην αναγνωριστεί η προσφορά της στην κομμουνιστική Πολωνία. Το 1965, όταν της απονεμήθηκε ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών από το Γιαντ Βάσεμ, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας δεν της επέτρεψε να ταξιδέψει στο Ισραήλ και να πάρει το βραβείο, κάτι που τελικά έγινε εφικτό σχεδόν 20 χρόνια μετά, το 1983. Στο μεταξύ η Σέντλερ είχε παραιτηθεί από το Ενωμένο Εργατικό Κόμμα Πολωνίας, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 1968 στην Πολωνία και είχε εξαναγκαστεί σε προώρη συνταξιοδότηση επειδή είχε υποστηρίξει δημόσια το Ισραήλ, στον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Το 1980 εντάχθηκε στο κίνημα Αλληλεγγύη.

Πέθανε στις 12 Μαΐου του 2008 και τάφηκε στο νεκροταφείο Powązki στη Βαρσοβία.

 

Η Ιρένα Σέντλερ μια άγνωστη γυναίκα, που αψήφησε τον φόβο, τον πόλεμο, τους αδίσταχτους Γερμανούς ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό. Ένα σπαρακτικό βιβλίο γραμμένο από τις σελίδες της ιστορίας και την αληθινή ζωή της ηρωίδας. Ένα βιβλίο που θα καθηλώσει και θα σας συγκινήσει.

Τα λόγια είναι λίγα… ας σωπάσουμε… κι ας ακούσουμε όλες εκείνες τις ψυχές που ακόμα και τώρα δεν κατάφεραν να βγουν στο φως.

 

«Ιρένα Σέντλερ – Ζιλμπέρ Σινουέ, εκδ: Ψυχογιός, 2018».

 

Βασιλική Τσούνη – Συγγραφέας.