Βόλτα

Της Ζωής Καλύβα

Γιάννενα Καλημέρα.

Σήμερα δεν θα σε ειρωνευτώ. Δεν θα σκεφτώ κανένα αρνητικό σου σημείο. Θα κλείσω τα μάτια στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στα σκουπίδια, στη βροχή, στα φύλλα, στο νερό, στη λίμνη και σε όλα τα προβλήματα γενικά και θα κοιτάζω τα όμορφά σου σημεία. Μόνο για Σήμερα, να μην ξεχνιόμαστε.

Κυριακή 3/12 και παρόλο τον περίεργο καιρό, ντύθηκα αρκετά ζεστά,  έκανα την βόλτα μου  Γιάννενα μου και σε θαύμασα. Κατέβηκα όλη την Αβέρωφ, περπάτησα στο μώλο, γύρισα και πέρασα από το παλιό Χατζηκώστα βγήκα στην Ανεξαρτησίας και έβγαλα και τις φωτογραφίες μου.

 

 

Πραγματικά ζω, κατοικώ σε μια πολύ όμορφη πόλη. Με πλούσια ιστορία και πράγματα να κάνεις και να δεις. Ευτυχώς που κάνω και καμιά βόλτα και βλέπω που και που τις ομορφιές σου Γιάννενά μου. Σε αυτό φταίω εγώ Γιάννενά μου που δεν σου δίνω την αξία που σου αρμόζει. Που δεν περπατάω τόσο συχνά για να σε παρατηρήσω. Γιαυτό μην αφήνεις κανέναν να σε «χαλάει» και να σε καταστρέφει. Είσαι στολίδι για όλους μας. Εσύ είσαι το στολίδι και κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να σε διατηρούμε. Και όχι να μένουμε στα λόγια ή στον καναπέ του σπιτιού μας.

Κυριακή και  δεν κυκλοφορούσαν  πολλά αυτοκίνητα και μπορούσες να απολαύσεις την ησυχία της πόλης. Να παρατηρήσεις λεπτομέρειες που δεν βλέπεις λόγω του άγχους και του καθημερινού «τρεξίματος» αλλά και των υποχρεώσεων.  Και σήμερα παρατήρησα κάτι που δεν είχα ξαναδεί.

Στην Ανεξαρτησίας πριν το κτήριο της Δευτεροβάθμιας, μια βιτρίνα. Μια ζωντανή βιτρίνα. Ένα ασπρόμαυρο γατί και άλλο ένα ασπροκαφετί. Κοιτούσαν τον δρόμο και καθόταν ακίνητα. Δεν συγκινήθηκαν από την παρουσία μου ώστε να τρομάξουν ή να αλλάξουν θέση. Φαινόταν τόσο ήρεμα και προστατευμένα.  Ήταν στο βασίλειό τους και δεν τα ενοχλούσε τίποτα.

 

Έτσι είναι Γιάννενά μου, τι θέλει και ο άνθρωπος για να είναι καλά; Ηρεμία; Απλότητα; Υγεία; Αγάπη;

Ήταν τέλεια η βόλτα σήμερα Γιάννενά μου, έβγαλε και λίγο ήλιο, δεν είχε και τόσο κρύο και η ησυχία του δρόμου με ευχαρίστησε αρκετά.

Φυσικά γυρνώντας στο σπίτι, έχασα την ηρεμία μου, με έναν συμπολίτη μου, που ανήκει στην ομάδα τον οδηγών που αν δεν παρκάρει ακριβώς μπροστά στο μαγαζί ή αν μπορούσε καλύτερα μέσα στο μαγαζί, δεν θα ηρεμούσε (κόντεψε να με πατήσει! είπε να καβαλήσει το μισό πεζοδρόμιο κυριακάτικα).

Και έτσι ξύπνησα από την ρομαντική μου διάθεση. Και ναι Γιάννενα…. Καληνύχτα. Δεν σε βλέπω να αλλάζεις. Δεν βλέπω να θέλουνε κάποιοι κάτοικοι της πόλης αυτής να θέλουν το καλό σου. Γιατί είπαμε, δεν φτάνει η προσπάθεια από το σπίτι, την βολή σου.

Καληνύχτα και μην φοβάσαι…….. τώρα με την τροποποίηση του Κ.Ο.Κ. για το βραβείο των 5 «ανοιχτών» δακτύλων της δεξιάς ή αριστερής παλάμης (όποιο χέρι βολεύει, είναι απόφαση της στιγμής), ούτε αυτό δεν θα μπορείς να απονείμεις σε κάποιους και κάποιες…….. τα φιλιά μου.