Γερμανική εταιρία εξαπατά επιχειρήσεις-Με καταχώρηση σε δήθεν «Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Αριθμό»

Την προσοχή για ενδεχόμενη εξαπάτηση εταιρειών, εφιστά το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο, προς το Υπουργείο Εξωτερικών και δι’ αυτού προς όλους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς και επιμελητηριακούς φορείς της χώρας.

Σε συνέχεια προηγούμενων προειδοποιήσεών της από το Μάιο του 2017, η ελληνική Πρεσβεία στη Γερμανική πρωτεύουσα επανέρχεται στο ζήτημα των «επανειλημμένων και επαυξηθέντων» όπως τονίζει χαρακτηριστικά, κρουσμάτων παραπλάνησης ελληνικών επιχειρήσεων από την γερμανική εταιρεία DAD – Deutscher Adressdienst GmbH (με έδρα το Αμβούργο). Όπως σημειώνεται στο διπλωματικό έγγραφο, οι καταγγελίες ελληνικών εταιρειών θυμάτων παραπλάνησης της εν λόγω εταιρείας, κατά την τελευταία διετία, ανέρχονται στις άνω των 30, εκ των οποίων οι 20 περίπου, εντός του τελευταίου 12μήνου.

Η DAD GmbH διαφημίζει την προσφορά υποτιθέμενης υπηρεσίας που αφορά σε καταχώρηση (συμπλήρωση ή διόρθωση) των εκάστοτε εταιρικών στοιχείων, σε ένα παραπλανητικό «Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Αριθμό» (European Business Number). H συμπλήρωση των στοιχείων και η αποστολή του υπογεγραμμένου εντύπου εκ μέρους των επιχειρήσεων, εκλαμβάνεται από την εταιρεία DAD GmbH αυτομάτως ως δεσμευτικό «συμβόλαιο» διάρκειας τριών ετών, με την χρέωση των διαφημιστικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 771 ευρώ ετησίως. Την εξόφληση των χρημάτων η εταιρεία απαιτεί με αλλεπάλληλες αποστολές τιμολογίων, αρνούμενη ταυτοχρόνως την μονομερή ακύρωση του «συμβολαίου» από πλευράς των αντισυμβαλλομένων. Εν συνεχεία, η γερμανική εταιρεία απειλεί τις ελληνικές «αντισυμβαλλόμενες» επιχειρήσεις με άσκηση ενδίκων μέσων, προβαίνοντας στην αποστολή συνεχών υπομνηστικών αποπληρωμής.

Το Enterprise Europe Network Ελλάδος προτρέπει τις επισπεύδουσες εταιρείες να μην υπογράφουν τα σχετικά παραπλανητικά έντυπα και σε περίπτωση που έχουν ήδη προχωρήσει σε υπογραφή, να αγνοούν τα σχετικά τιμολόγια.

Εφιστάται τέλος, η προσοχή σε περιπτώσεις αντίστοιχων αθέμιτων πρακτικών, ήτοι παραπλανητικής προσφοράς καταχώρησης σε «Ευρωπαϊκούς Εταιρικούς Καταλόγους». Επιστολές με τέτοιο περιεχόμενο αποστέλλονται συλλήβδην προς ελληνικές (και εν γένει ευρωπαϊκές) εταιρείες, ασχέτως κλάδου δραστηριοποίησης.