Δήμος Δωδώνης: Παρέμβαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα προβλήματα των ιχθυοπαραγωγών

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο βρίσκονται οι ιχθυοτροφικές μονάδες πέστροφας που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Δωδώνης.

Πρόκειται για είκοσι δύο συνολικά μονάδες, που λειτουργούν κατά μήκος του ποταμού Λούρου και αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας.

Το σοβαρότερο πρόβλημα σχετίζεται με την αδυναμία ολοκλήρωσης της αδειοδότησης των υφιστάμενων μονάδων. Κι αυτό καθώς από την Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου ζητείται ανάμεσα στ’ άλλα και η τοποθέτηση μετρητή για την απόληψη με αύλακες νερού από τον Λούρο.

Σημειώνεται ότι στα ιχθυοτροφεία δεν γίνεται κατανάλωση αλλά χρήση νερού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ιδιοκτήτες των μονάδων, στην τοπική αγορά δεν υπάρχουν μετρητές των διαστάσεων που απαιτούνται αλλά και αν βρεθούν το κόστος τους είναι τέτοιο που αδυνατούν να το καλύψουν.

Πέραν αυτού, ζήτημα έχει ανακύψει και με την τιμολόγηση του νερού, όπως προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση αλλά και στο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου.

Με αφορμή τα προβλήματα αυτά ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, απέστειλε έγγραφο τόσο στον Υπουργό Περιβάλλοντος όσο και στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

Στο έγγραφο αναλύει την κατάσταση αλλά και τον κίνδυνο που ελλωχεύει για τις υφιστάμενες μονάδες ιχθυοπαραγωγής και ζητά την παρέμβαση του Υπουργού για την επίλυση των δύο σοβαρών προβλημάτων που έχουν ανακύψει.