Δήμος Δωδώνης: Προβληματισμός για τον “Κλεισθένη”

Τον έντονο προβληματισμό του για τις αλλαγές που επιφέρει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το σχέδιο νόμου “Κλεισθένης Ι” εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, το οποίο συζήτησε το θέμα ενόψει και του κοινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κρίνει ότι το νομοσχέδιο δεν απαντά στα κρίσιμα θεσμικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης και δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από την εφαρμογή του Καλλικράτη και μέχρι σήμερα.

“Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην απλή αναλογική και το εκλογικό σύστημα. Όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να απαντήσει στα πραγματικά και καθημερινά προβλήματα των Δήμων. Ακόμη και θετικά σημεία που υπάρχουν όπως η κατηγοριοποίηση των ΟΤΑ, είναι ατελή και συνοδεύονται από πολλά κενά”, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Κατσανάκης ανέφερε ότι παρά την τριετή κυοφορία το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί τελικά μια ριζοσπαστική πρόταση για την αυτοδιοίκηση. Αντίθετα αφήνει πολλά κενά και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα. Zήτησε δε παράταση του χρόνου διαβούλευσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί απαραίτητη την αποσαφήνιση πολλών κρίσιμων ζητημάτων και διατάξεων του νομοσχεδίου και εκτιμά ότι θα πρέπει να επανέλθει διορθωμένο και συμπληρωμένο για διαβούλευση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο εστάλη στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης έχεις ως εξής:

– Το σχέδιο νόμου “Κλεισθένης” δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες που έχει η αυτοδιοίκηση.

– Δεν επιλύει σοβαρά θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα.

– Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωδώνης, θεωρεί ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν αποτελεί το μείζον θέμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

– Θετικά σημεία που περιέχει, όπως η κατηγοριοποίηση των Δήμων, είναι ατελή καθώς δεν ρυθμίζεται ο τρόπος εφαρμογής.

– Δεν ενσωματώνει λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα κυρίως των μικρών Δήμων, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

– Πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος διαβούλευσης κατά ένα δίμηνο τουλάχιστον ώστε η Κυβέρνηση να φέρει τις αναγκαίες προσαρμογές που απαιτούνται και να υπάρξει επαρκής χρόνος για ενημέρωση και συζήτηση.