Δήμος Ζίτσας: Επαγρύπνηση και επιφυλακή για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου

Σαφές μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να συμμορφωθούν με την πυροσβεστική διάταξη για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των ιδιοκτησιών τους, απέστειλε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας στη διάρκεια της συνεδρίασής του το μεσημέρι της Τετάρτης (19/06/2019). Να σημειωθεί, πως όσοι ιδιοκτήτες οικοπέδων δε διατηρούν καθαρές τις ιδιοκτησίες τους, βάσει της σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 94 του Ν.3852/2012), έρχονται αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις και την επιβολή προστίμων.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Ελεούσα και είχε ως στόχο την αρτιότερη οργάνωση και συνεργασία όλων των φορέων στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών καθώς διανύουμε την αντιπυρική περίοδο.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περικλή Γρίβα, όσο και ο Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Επιπυραγός Φώτης Δεληγιάννης  κατέστησαν σαφές πως ο σωστός συντονισμός και η έγκαιρη ενεργοποίηση όλων, σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους από τα ξερά χόρτα, όπως προβλέπει η σχετική πυροσβεστική διάταξη, αποτελούν εχέγγυα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Επίσης, από όλους τονίστηκε πως λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, με τις αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες,  θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα  και επαγρύπνηση μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν επίσης, τα πρακτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού  με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη  αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σε ότι αφορά την προετοιμασία του Δήμου Ζίτσας  γίνεται ήδη έλεγχος στους πυροσβεστικούς κρουνούς και όπου υπάρχουν προβλήματα αποκαθίστανται καθώς και στις δεξαμενές απ’ όπου κάνουν λήψη νερού τα πυροσβεστικά οχήματα.

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών που εκπροσωπούν, τόνισαν μεταξύ άλλων τόσο ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Νίκος Κοκκίνης, όσο και ο Υποδιοικητής 8ου Λ.Α.Π. Λοχαγός Αλέξανδρος Ράπτης.

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Η σχετική διάταξη 4/2012/ΦΕΚ1346Β της πυροσβεστικής Υπηρεσίας  μεταξύ άλλων  προβλέπει τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής – υποχρεώσεις

 

  1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικώνκαι λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκο­νται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υπο­χρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
  2. Στους χώρους που αναφέρονται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

 

Άρθρο 2

Κυρώσεις

 

  1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων του άρθρου 1 παρ. 1 της παρούσας, ισχύουν και εφαρμόζο­νται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περίπτ. 26 εδάφ. β’ του Ν. 3852/2010 (Α’87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκε­ντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης». Οι ανωτέρω ποινικές κυρώσεις ασκούνται από την Πυρο­σβεστική Αρχή
  2. Οι παραβάτες του άρθρου 1 παρ. 2 της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.