Δήμος Ζαγορίου: Να σταματήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

Οι «διαβεβαιώσεις» πολιτικών παραγόντων τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν θα γίνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στα διοικητικά όρια του Ζαγορίου,  φαίνεται ότι ήταν κενό γράμμα. Συνεργεία της αναδόχου εταιρείας εμφανίστηκαν ξανά σε  δασώδη περιοχή των Κάτω Πεδινών του Δήμου Ζαγορίου. Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο μετά τις δημοτικές εκλογές απόπειρα ερευνών σε ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις κοντά στην «Βρύση του πασά» στα όρια της Κοινότητας Ασπραγγέλων, αλλά η αντίδραση του Δήμου και κατοίκων, προσωρινά, σταμάτησε την διαδικασία.

Μεσολάβησε στις 24 Ιουνίου 2019 νέα αρνητική ομόφωνη  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για γεωφυσικές σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και πιθανής εξόρυξης στα όρια του Δήμου, καταγγέλλονταν η παραβίαση από την ανάδοχο κοινοπραξία του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης και ταυτόχρονα καλούνταν το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρέμβει για το σταμάτημα ερευνών. Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο προειδοποίησε και  για προσφυγή στη δικαιοσύνη (κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων), αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο Δήμος Ζαγορίου έχει ζητήσει να μην γίνουν έρευνες όχι μόνο στις δημοτικές εκτάσεις, αλλά και σε όλες τις άλλες εντός των ορίων του.

Η προφορική διαβεβαίωση του τότε (ήταν πριν τις εκλογές) Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μιχ. Βεροιόπουλου, προς τον Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου μέσω της πρώην υφυπουργού Παιδείας και νυν βουλευτή Μερόπης Τζούφη, ήταν ότι δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι έρευνες. Τέτοιο έγγραφο-απόφαση, παρόλο που ζητήθηκε, δεν έφτασε ποτέ στο Δήμο…

Επίσης, δεν τηρήθηκε η διαβεβαίωση που μετέφερε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης από την ανάδοχο εταιρεία, με την οποία επικοινώνησε, και προέβλεπε  ότι θα σταματήσουν εντελώς οι έρευνες στο Ζαγόρι.

Εκτός αυτών υπάρχει και ζήτημα παραβιάσεων των κανόνων που διέπουν μια προστατευόμενη περιοχή όπως είναι το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (απαγορεύσεις αυτή την εποχή λόγω αναπαραγωγής των πουλιών), καθώς και οι εκκρεμότητες στη δικαιοσύνη (ΣτΕ) για τις  περιοχές Natura κλπ.

Εκ των πραγμάτων και των γεγονότων αποδεικνύεται ότι δεν εγκαταλείπονται ή δεν σταματούν οι έρευνες στο μικρό τμήμα μήκους 15,5 χιλιομέτρων (δηλαδή 4% του συνολικού προγράμματος των 500 χιλιομέτρων) του Ζαγορίου που αφορά η όλη διαδικασία, κατά μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης («Βρύση πασά», Καλπάκι, όρια Αρίστης) και ένα τμήμα της στον κάμπο των Κάτω Πεδινών, μια περιοχή με μεγάλη σεισμικότητα.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων ο Δήμος Ζαγορίου, στο πλαίσιο των ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της σταθερής άρνησης φορέων και κατοίκων,  ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την ανάδοχο κοινοπραξία να σταματήσουν κάθε επέμβαση στην περιοχή του Ζαγορίου, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί, όπως πάντα, απέναντι σε κάθε ενέργεια και απόπειρα που βλάπτει τα συμφέροντα της περιοχής, το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό στον οποίο επένδυσε η περιοχή και τις ασχολίες των κατοίκων.