ΔΕΘ: Όσα είπε ο Μητσοτάκης για εξοπλιστικά, Oruc Reis, εμβόλιο, σχολεία και ενίσχυση της μεσαίας τάξης

Απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, σε μια συνέντευξη Τύπου που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες.

Τα ελληνοτουρκικά, ειδικότερα μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική ΑΟΖ, το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, τα εξοπλιστικά με την αγορά των 18 Rafale και των 4 φρεγατών, η διαχείριση της πανδημίας και το αυριανό άνοιγμα των σχολείων, το προσφυγικό αλλά και ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό ήταν μερικά από τα κεντρικά θέματα που έθεσαν οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis ένα πρώτο θετικό βήμα και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει οι κινήσεις της Τουρκίας προς αποκλιμάκωση να έχουν συνέχεια. «Αν δούμε τέτοια βήματα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο διερευνητικών επαφών. Αν δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης μπορούμε να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά μας. Την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θερμομετρήθηκε ο Πρωθυπουργός πριν την συνέντευξη Τύπου

Μητσοτάκης: Αν υπάρξει αποκλιμάκωση είμαι έτοιμος και για συνάντηση με τον Ερντογάν
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα – εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση – είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις επαφές από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης και των κυρώσεων λέγοντας ότι η απειλή παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ και υπογραμμίζοντας τη σημασία του γεγονότος ότι οι διαφορές με την Τουρκία έχουν αναβαθμιστεί σε ευρωτουρκικό ζήτημα. «Το να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή ενδιαφέρει συνολικά την ΕΕ. Αυτό που καταφέραμε είναι να δείξουμε τη στρατηγική σημασία της Μεσογείου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση».

Τόνισε, δε ότι δεν απορρίπτει την πιθανότητα σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αν αυτό χρειαστεί ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.

Τέλος, αναφορικά με το περιεχόμενο της Τριμερούς στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είχε ενημερώσει πλήρως τους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικά τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε: «Αυτό που είπα στο άρθρο ήταν ότι επιτεύχθηκε ένα γραπτό κείμενο κατανόησης. Τα πρακτικά δηλαδή που κρατήθηκαν στη συνάντηση για να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί τι συμφωνήθηκε. Αυτό όμως παραβιάστηκε , όχι από εμάς. Κι για αυτό οδηγηθήκαμε στην κλιμάκωση. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια μυστική διπλωματίας».

Ο Στέλιος Πέτσας συντόνισε την συνέντευξη Τύπου
«Φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα εντός των δυνατοτήτων της χώρας»

Για τα εξοπλιστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες είναι φιλόδοξο και εντός των δυνατοτήτων της χώρας και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε κούρσα εξοπλισμών: «Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.

Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Τα Ραφαλ θα αντικαταστήσουν τα Μιραζ. Εξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και για αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα».

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών. Δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά δεν μπορούμε να μη βλέπουμε και μια δεκαετία υποεπένδυσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη στρατιωτική θητεία ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξετάζεται η αύξηση, όχι όμως πέραν των 12 μηνών, και υπογράμμισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο το ενδεχόμενο για υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνομιλία του Πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους
Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η μεσαία τάξη
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ότι δίνεται προτεραιότητα στη μεσαία τάξη καθώς αυτή χτυπήθηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί σε μεγάλη ύφεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Πακέτο με 12 & 6 μέτρα για Οικονομία και Αμυνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 13|09|2020 | 07:17
«Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Δεν επιχειρώ να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Γιατί στηρίξαμε την οικονομία με ένα εξελισσόμενο πρόγραμμα. Ξέρουμε ότι έχουμε ενώπιον μας ένα δύσκολο χειμώνα και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα χθες μπορεί να προσαρμοστεί αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Με τρόπο όμως έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομία. Η μεσαία τάξη είχε πληγεί περισσότερο και τώρα την στηρίζουμε. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Η ύφεση θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Αλλά δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να περάσουμε από την επιδότηση και τη στήριξη της ανεργίας, στην επιδότηση της εργασίας. «Υπάρχει πρόβλημα ως προς τη φορολόγηση της εργασίας. Είναι ακριβή και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πρέπει να «δώσουμε κίνητρο στην πρόσληψη και για αυτό μειώσαμε τις εισφορές».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/deth-mitsotakis-exoplistika-oruc-reis-embolio-sholeia