Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με απλή αναλογική το 2019, σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές (θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση) το υπ. Εσωτερικών προωθεί την απλή αναλογική και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αλλαγή αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των αλλαγών στον Καλλικράτη που επιδιώκει η κυβέρνηση και σαν κίνηση εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών.

Σύμφωνα με το «Εθνος» η απλή αναλογική στους δήμους και στις περιφέρειες, πρακτικά, σημαίνει ότι στο δεύτερο γύρο θα περνούν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι σε ποσοστά, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1. Ωστόσο οι παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δήλωσε προσφάτως πως θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων και ότι δεν θα καλύψει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης θα κατατεθεί περί τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και θα ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: iefimerida.gr