Δημοψήφισμα: Οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό

Η ανασφάλεια που νιώθουν οι Ιταλοί για την έκβαση του δημοψηφίσματος, την επόμενη Κυριακή, τους οδηγεί να αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και να αγοράζουν χρυσό και στην Ελβετία.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού περιοδικού WirtschaftsWoche (WiWo), το οποίο επισημαίνει ότι οι Ιταλοί ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το δημοψήφισμα σε ό,τι αφορά την παραμονή της χώρας τους στην ευρωζώνη.

Εδώ και εβδομάδες, Ιταλού παραγγέλνουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο. «Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως είπε ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, ο διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό WiWo. Οι περισσότεροι φυλάσσουν τον χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης των Γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.

Το πρόβλημα για τους Ιταλούς είναι ότι πρέπει να δηλώνουν εγγράφως κατά την είσοδό τους στην Ελβετία ποσά άνω των 10.000 ευρώ σε μετρητά. Οποιος δεν το κάνει και συλληφθεί, είναι αντιμέτωπος με τις δρακόντειες ποινές του ελβετικού νόμου, μεταξύ άλλων και η ειδοποίηση των ιταλικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής. Προς το παρόν οι Ιταλοί μπορούν, όμως, απλώς να εμβάσουν νομότυπα μεγαλύτερα ποσά στην Pro AUrum του Λουγκάνο και στη συνέχεια να αγοράσουν χρυσό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ μειώνονται και οι καταθέσεις των ιταλικών τραπεζών. Οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθειά κρίση ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων