Διακρατική συνάντηση, με επίκεντρο το Ζαγόρι, για το έργο Eco-Management

Διακρατική συνάντηση εργασίας (Δράση C1:Σεμινάριο κατάρτισης στην Ελλάδα) στα πλαίσια του έργου Eco-Management «Γνώσεις του χθες, τεχνογνωσία του αύριο», του προγράμματος Erasmus +  θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 28 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το Ζαγόρι.

Εταίρος για την Ελλάδα είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου η οποία επέλεξε το Ζαγόρι για την υλοποίηση των δράσεων και μετέχουν άλλοι πέντε εταίροι από Γαλλία, Σκωτία, Σλοβακία και Ισπανία.

Στόχος του έργου (περίοδος  υλοποίησής Οκτώβριος 2017 – Σεπτέμβριος 2019) είναι η διάσωση και ανάδειξη παραδοσιακών τεχνικών, ερχόμενοι σε επαφή παλιοί τεχνίτες με ειδικές γνώσεις με νεώτερους (ηλικίας 16-25 ετών) οι οποίοι προσπαθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς και πολίτες ή τοπικοί φορείς που θέτουν ως προτεραιότητα την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τόπου τους.

Μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας  για το έργο είχε πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου στο Δημαρχείο Ζαγορίου.

Η έναρξη της διακρατικής συνάντησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΠΕΔ, θα γίνει στις 9:30 το πρωί στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου στα Άνω Πεδινά με καλωσόρισμα από εκπροσώπους της ΠΕΔ και του Δήμου Ζαγορίου, καθώς και αυτοπαρουσίαση των συμμετεχόντων από τους εταίρους των άλλων χωρών.

Θα γίνουν εισηγήσεις από τον Μιχάλη Αράπογλου, Αρχιτέκτονα, Διδάκτορα Κοινωνικής & Οικονομικής Γεωγραφίας, την Ελένη Παγκρατίου, Αρχιτέκτονα-Γεωγράφο και επίσκεψη (3-5 μ.μ.) στο Χειροτεχνικό Κέντρο του Ριζαρείου Ιδρύματος στο Μονοδένδρι και στην χαράδρα του Βίκου στη θέση «Οξυά».

Το πρόγραμμα της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, πολιτισμική και τοπιακή καταγραφή με εφαρμογή στο πεδίο(Καπέσοβο-Βραδέτο-Νεγάδες).

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο προς αναστήλωση Γεφύρι της Πλάκας με ενημερώσεις από τον Γιώργο Σμύρη, Αρχιτέκτονα, Επίκουρο καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Χρήστο Παπαβρανούση, Αρχιτέκτονα, Πολιτικό Μηχανικό πρώην πρόεδρο του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ. Επίσης θα γίνει επίσκεψη και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης  του Πάρκου Βόρειας Πίνδου στους Ασπραγγέλους θα βρεθούν την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες στη διακρατική συνάντηση και θα ενημερωθούν από το επιστημονικό προσωπικό του Πάρκου.

Τέλος, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννινα θα γίνουν εισηγήσεις από τους Συμβούλους Ανάπτυξης της ΠΕΔ Ηπείρου, Νικόλαο Δέσκα και Αθηνά Ιωάννου και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.