Διπλή υπερπανσέληνος Αυγούστου: Το σπάνιο φαινόμενο που θα ξαναδούμε το 2037

Ιδιαίτερος θα είναι ο φετινός Αύγουστος, καθώς θα έχει διπλή Πανσέληνο.

Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037, και αναμένεται να δούμε αυτόν τον Αύγουστο.

Το φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ότι συνήθως.

Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Η πρώτη, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» θα σημειωθεί στις 21:31, ώρα Ελλάδος, σήμερα Τρίτη 1 Αυγούστου και θα φτάσει στο μέγιστο του φωτισμού της, παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογράφηση για τους παρατηρητές των άστρων, ενώ η δεύτερη πανσέληνος θα συμβεί στις 30 Αυγούστου στις 21:36 με μια μπλε σελήνη.

Ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται όταν έχουμε διπλή πανσέληνο σε έναν μόνο μήνα. Θα είναι η πλησιέστερη σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη, ενώ η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα συμβεί την 5η Νοεμβρίου του 2025 με απόσταση 221.817 μίλια.

Έτσι, το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» θα κάνει απόψε την εμφάνισή του στον καλοκαιρινό ουρανό. Η Πανσέληνος Αυγούστου έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Πανσέληνος στο Μουσείο της Ακρόπολης
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/ellada/dipli-yperpanselinos-aygoystoy-spanio-fainomeno”>Διπλή υπερπανσέληνος Αυγούστου: Το σπάνιο φαινόμενο που θα ξαναδούμε το 2037 – iefimerida.gr</a></p>