Εβδομάδα κινητικότητας στο Δήμο Ιωαννιτών

Με ένα μεγάλο πλέγμα δράσεων και σε συνεργασία με πολλούς φορείς της πόλης, ο Δήμος Ιωαννιτών γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 22 του μήνα με την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.
«Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ όπου μαζί με συνεργάτες του Δήμου και εκπροσώπους άλλων φορέων παρουσίασαν το πρόγραμμα των δράσεων.
Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2022 είναι «Καλύτερες συνδέσεις». Στόχος της εκστρατείας είναι να κινητοποιήσει όλους ώστε να λάβουν μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
«Οι πολίτες παροτρύνονται να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς ενώ ανακαλύπτουν την ομορφιά της πόλης, της περιοχής ή της χώρας τους και με ορθή επιλογή του τρόπου μετακίνησης αποδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία όλων» τόνισε ο Δήμαρχος.
Σκοπός όλων των δράσεων που θα γίνουν είναι η ενθάρρυνση της τοπικής κοινωνίας στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους.
Για την υλοποίηση όλων των δράσεων είναι καταλυτική η συμβολή της Τροχαίας Ιωαννίνων. «Η υπηρεσία μας στηρίζει τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Θα είμαστε παρόντες τις επόμενες ημέρες συμβάλλοντας την καλύτερη κινητικότητα και καλούμε και τους πολίτες να βάλουν στην καθημερινότητά τους, τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης» ανέφερε ο Αστυνόμος Α’, αξιωματικός του Τμήματος Τροχαίας Γιώργος Τάσης.
Στην Εβδομάδα Κινητικότητας του Δήμου εντάσσονται ορισμένες από τις δράσεις του Ioannina Lake Run. «Ο Γύρος της Λίμνης αποτελεί το κορυφαίο γεγονός για την περιοχή και για μία ακόμη φορά θα φέρει μεγάλο αριθμό αθλητών και επισκεπτών στην πόλη. Με τις δράσεις του δήμου που εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας μετέχουμε και εμείς στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» ανέφερε εκ μέρους της διοργάνωσης η κ. Αγνή Δρίμτζια.
Στις δράσεις του Δήμου περιλαμβάνεται μία σειρά διαδρομών πάνω στις οποίες υπάρχουν μικρά ή μεγαλύτερα πάρκα. «Το διάστημα αυτό και από το εργοτάξιο του Δήμου στα πάρκα αυτά έγιναν εργασίες συντήρησης και ακολουθούν φυτεύσεις. Η προσπάθεια δεν σταματά καθώς σκοπός είναι η αναβάθμισή τους προς όφελος των πολιτών» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος.
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας διοργανώνεται το Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου από τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου στο χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα. Όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Αλεξίου, για ένα τριήμερο θα προβάλλονται ταινίες και θα ακολουθούν μαγειρέματα με τα πιάτα των ταινιών. «Προσπαθούμε να συνδέσουμε πολλούς χώρους της τέχνης και να δημιουργήσουμε μία ολοκληρωμένη εμπειρία», υπογράμμισε.
Σε συνεργασία του Δήμου με τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών θα γίνει η παρουσίαση δράσεων στο πλαίσιο των αστικών εμπορευματικών μεταφορών και της αναδιάρθρωσης του μοντέλου τους. Όπως είπε ο κ. Σπύρος Ζαφείρης πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που υλοποιείται με την συνεργασία και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες του Δήμου από διάφορες έρευνες στα Γιάννενα μόλις το 4-5% των πολιτών χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης. Ο Βασίλης Φλούδας, στέλεχος του Δήμου Ιωαννιτών, ανέφερε ότι σκοπός είναι η αύξηση του ποσοστού αυτού.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Δήμος έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών ερωτηματολόγιο ζητώντας να αφιερώσουν λίγα λεπτά για την συμπλήρωσή του με τις προτάσεις και τις επισημάνσεις τους.
Επίσης την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει το 2ο συμμετοχικό εργαστήριο για το ποδήλατο.
Τη δική του πινελιά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων βάζει και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο. Όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χάρης Πεχλιβανίδης το Θέατρο γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας του πολίτη.
Καθοριστική είναι η συμβολή των εθελοντών του Δήμου όπως και των μαθητών των σχολείων και της ΕΛΕΠΑΠ (Παράρτημα Ιωαννίνων).