Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους στρατιωτικούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα

Ανατροπή σήμερα από το Συμβούλιο Εφετών το οποίο παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως αποφάσισε ότι οι τρεις από τους υπόλοιπους 5 Τούρκους στρατιωτικούς πρέπει να εκδοθούν στη γειτονική χώρα για δύο από τα τρία αδικήματα για τα οποία ζητούνται.

«Δεν είμαστε πραξικοπηματίες» δήλωσαν οι τρεις εξ’ αυτών αρνούμενοι να εκδοθούν στην Τουρκία υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχουν στη γειτονική χώρα μια δίκαιη δίκη.

Η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη είχε εισηγηθεί τη μη έκδοση των τριών αξιωματικών (όπως και των υπολοίπων τριών χθες) λέγοντας ότι: ,Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής: «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ».  Επικαλέστηκε επίσης τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών ενώ -όπως είπε- κάποιοι θανατωθηκαν επί τόπου. Για τα στοιχεία των τουρκικών αρχών η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι «εντελώς αόριστα καθώς δεν περιγράφουν ποια ειναι ακριβώς η παρανομη δράση των εκζητουμένων. Θυμιζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».

Yπενθυμίζεται ότι χθες το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε τη μη έκδοση των τριών Τούρκων αξιωματικών από την ομάδα των οκτώ που είχαν έρθει στη χώρα μας την επομένη του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Χθες, το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως η οποία για μια σειρά λόγων έκρινε ότι είναι βάσιμος ο φόβος των εκζητουμένων να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα αν εκδοθούν στη γειτονική χώρα.

Η χθεσινή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης προκάλεσε την οργή της Αγκυρας, με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ να επισημαίνει ότι Αθήνα θα έπρεπε να δείξει συμμαχική αλληλεγγύη.«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Αναμέναμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εκδώσει τα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και να επιστρέψουν στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Τι επόμενες ώρες το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη των δύο τελευταίων Τούρκων στρατιωτικών της ομάδας των οκτώ.

Σημειώνεται ότι η σημερινή σύνθεση του δικαστηρίου ήταν διαφορετική σε σχέση με τη χθεσινή, ενώ η εισαγγελέας ήταν η ίδια, και στην εισήγησή της χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία για την αθώωση των στρατιωτικών.

Μετά την καταδικαστική απόφαση, οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν τις διαδικασίες έκδοσης των εκζητουμένων στην Άγκυρα.

iefimerida.gr