Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων:Ενίσχυση των δομών υγείας και μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους

Τις τελευταίες μέρες ,όπως σε όλη τη χώρα ,εντείνεται και στο Νομό μας η ανησυχία για την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19. Ανησυχία που ενισχύεται από την ίδια την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κρατικό σύστημα υγείας του οποίου οι ελλείψεις είναι τεράστιες, ως αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης που εφαρμόστηκαν διαχρονικά και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι και τα 2 νοσοκομεία στο Νομό μας, που οριακά λειτουργούν, υποστελεχωμένα, και είναι αδύνατο να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενη εξάπλωση των κρουσμάτων.

Σήμερα με αίσθημα ευθύνης αντιμετωπίζουμε και εφαρμόζουμε τις οδηγίες του υπουργείου υγείας και των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών, όμως η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται πρωτίστως από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αναδεικνύεται με πιο έντονο τρόπο αυτό που χρόνια λέμε: η ανάγκη ύπαρξης ενός κρατικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας για όλο τον πληθυσμό, πλήρως στελεχωμένου σε προσωπικό και υποδομές, επομένως, επαρκώς χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορεί να καλύψει όλες τις καθημερινές αλλά και τις έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού. Μόνο με τέτοιες προϋποθέσεις μπορεί να εφαρμοστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, όπως αυτή που ζούμε σήμερα. Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι η υγεία ούτε εμπόρευμα είναι, ούτε ατομική ευθύνη όπως συχνά πυκνά μας λένε διάφοροι.

1.Στην κατάσταση που διαμορφώθηκε επιβάλλεται η λήψη όλων των αναγκαίων και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού: επιδημιολογική επαγρύπνηση, ενίσχυση της πρόληψης, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νοσημάτων και πάνω απ’ όλα άμεση στελέχωση όλων των υπηρεσιών υγείας.

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση:

· Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής μας. Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Άμεσα να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.

· Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό

· Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία. Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

· Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα.

2.Ταυτόχρονα χρειάζεται να παρθούν επαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης για να αντιμετωπισθεί ο σοβαρός αντίκτυπος που θα έχει σε χιλιάδες συνάδελφους εμπόρους και επαγγελματίες, αφού για πολλές μέρες, είτε για προληπτικούς είτε για λόγους ανάρρωσης, μπορεί να χρειαστεί να μείνουν εκτός εργασίας, οι ίδιοι ή και άλλα μέλη της οικογένειάς τους που είναι εργαζόμενοι, τα παιδιά τους κλπ. Ορισμένοι μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν το κατάστημά τους, ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων που σωστά ανακοινώνονται. Επομένως χρειάζεται να στηριχθούν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Για τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα ως 12.000, διεκδικούμε:

· Την απαλλαγή τους από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση για τους επόμενους 4 μήνες, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

· Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο

· Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.

· Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ εις βάρος τους. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού κλπ

· Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.

· Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν άμεσα στην επιχείρησή τους

· Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για όσους κλείνουν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους λόγω των γενικών μέτρων πρόληψης, όπως ιδιοκτήτες κυλικείων σε σχολεία, δημοτικών αναψυκτηρίων κλπ

· Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ως ενίσχυση.

· Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου, για εισοδήματα ως και 12.000 ευρώ το χρόνο και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην εκτιναχθούν για μία ακόμα φορά τα χρέη τους.