Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων: Κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε Καλούμε να πάρεις δυναμικά μέρος στη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας στις 15 ΙΟΥΛΗ 10.30 στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου (στο πλάι της Περιφέρειας).

Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου σε καλεί να πυκνώσεις τις γραμμές της αντίστασης,απέναντι στις απάνθρωπες ρυθμίσεις για την κυριακάτικη αργία που εφαρμόζονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση.

Συνάδελφε,συναδέλφισσα
Καθημερινά βασανίζεσαι όλο και περισσότερες ώρες στο μαγαζί σου και τα έσοδα μειώνονται. Με τη διεύρυνση του ωραρίου και τις Κυριακές, τα πολυκαταστήματα θα συνεχίσουν να παίρνουν “τη μερίδα του λέοντος”, ενώ εσύ θα παλεύεις καθημερινά σε όλο και πιο εξοντωτικές συνθήκες για να φέρεις βόλτα στις οικονομικές, αλλά και τις οικογενειακές σου υποχρεώσεις. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το άγχος και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συναδέλφισσες από τα αυξημένα ωράρια, στην ανατροφή των παιδιών, στη φροντίδα των ηλικιωμένων, στο νοικοκυριό και όλες τις υποχρεώσεις που έχουν φορτωθεί στην πλάτη τους, ταυτόχρονα με την αγωνία για την επιβίωση. Βαριές είναι οι συνέπειες της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Λέμε όχι στη δουλειά κάθε ώρα της ημέρας, κάθε Κυριακή που μας οδηγούν τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που δεν είναι σημερινά. Η εφαρμογή τους ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πότε στο όνομα της εξυπηρέτησης της αγοράς, πότε για την τοπική ανάπτυξη, πότε για τον τουρισμό, το αποτέλεσμα ήταν κέρδη μόνο στα πολυκατα-στήματα, τα σουπερμάρκετ, τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που εξαπλώθηκαν παραπέρα και δυσκολίες, αδιέξοδα και λουκέτα για τη μεγάλη πλειοψηφία των
μικρομάγαζων. Αυτά είναι τα “καλά” της απελευθέρωσης της αγοράς και της πολυδιαφημισμένης ανταγωνιστικότητας και όποιος αντέξει.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα Οι στρατηγικές για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα μπορεί να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δεν χωρούν όμως τις δικές μας ανάγκες. Όλοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι έχουμε δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, στην ξεκούραση, στο χρόνο με την οικογένειά μας και τις παρέες μας, στην ψυχαγωγία,στις διακοπές. Τα δικαιώματα αυτά όσο και να μοχθεί ο καθένας στο μαγαζί του,πολύ περισσότερο στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δεν μπορούν να καλυφθούν.

Σε καλούμε να κάνεις το βήμα. Όλοι μαζί μέσα από το σύλλογο μας, μαζί με τους εργαζόμενους στο εμπόριο μπορούμε να δυναμώσουμε τη συλλογική μας διεκδίκηση.Με την οργανωμένη πάλη μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίησή τους.Γι’ αυτό καλούμε κάθε αυτοαπασχολούμενο να πάρει δυναμικά μέρος στη κινητοποίηση την Κυριακή 15 Ιούλη, μία από τις 7 Κυριακές που είναι ανοιχτά τακαταστήματα.

Στους αγώνες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σήμερα, στην κοινή δράση με τους εργαζόμενους για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο,στη συνέχεια, υπάρχει ελπίδα και προοπτική.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

*Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

*Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

*Εξαήμερη λειτουργία. 3 απογεύματα της βδομάδας κλειστά.

*Όχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέσω του χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικών. Κατάργηση του αντίστοιχου νόμου που δίνει το δικαίωμα για το χαρακτηρισμό των περιοχών ως τουριστικών στους δήμους.

*Λέμε όχι στις Λευκές Νύχτες.

*Κάλυψη όλων των αναγκών, για τη διασφάλιση επαρκών υποδομών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένταξη όλων των παιδιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα). Κατάργηση των τροφείων

*Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Το ΔΣ του Συλλόγου