Ενα απόγευμα με τον Ζάν Κοέν- Μέρος τρίτο

Ανατρεπτικός, οξυδερκής,καυστικός, οραματιστής. Κυρίες και κύριοι, το τρίτο μέρος της συνέντευξης του Ζάν Κοέν στο epirusnow.gr!! Κωνσταντίνος και Κυριάκος Μητσοτάκης, ΠΑΣΟΚ,κορωνοϊός, Δημοσιογραφία στην Ελλάδα και προσωπικά βιώματα αποτελούν το τρίτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης μας. Απολάυστε το!

 

Ε.Ν.: Ποιες είναι αυτές οι ιδεοληψίες που θα μπορούσαν να εκλείψουν ώστε να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά;

Ζ.Κ. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι ναι μεν είμαστε όλοι ίσοι αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Καθένας πρέπει να κάνει αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα. Για παράδειγμα εγώ και ο Αϊνστάιν είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους και τα λοιπά, αλλά δυστυχώς δεν είμαστε ίδιοι.

Εάν ο καθένας δουλεύει εκεί όπου αποδίδει καλύτερα, θα είναι καλύτερα για όλους.

Το δεύτερο πράγμα είναι, και εδώ θα κάνω εχθρούς πολλούς, ότι υπάρχουνε τρια πράγματα τα οποία κρατάνε την Ελλάδα πίσω.

Η γραφειοκρατία, ο συνδικαλισμός, και το ΚΚΕ. Αυτά τα τρία κρατάνε την Ελλάδα πίσω.

Δε βλέπουν μπροστά τους, δε βλέπουν ότι ο κόσμος αλλάζει. Εγώ θα ήθελα να υπάρχει συνδικαλισμός, αλλά να είναι σωστός συνδικαλισμός, με λογική.Τα τελευταία 14 χρόνια είχα πελάτη μία εταιρεία η οποία είχε 1500 εργαζόμενους. Έρχονται μία μέρα λοιπόν και μου λένε ότι θέλουμε να συζητήσουμε για αυξήσεις. Θέλουμε αύξηση 10% για τις γυναίκες επειδή μακιγιάρονται και είναι ευπρεπείς. Επίσης θέλουμε αύξηση 10%για αυτούς οποίοι μιλάνε αγγλικά.

Τους λέω μήπως θέλετε και 10% επειδή ξυρίζεστε το πρωί οι άντρες; Μου λένε όχι. Πάλι καλά τους απαντώ.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τους λέω από τα αγγλικά. Επειδή όλοι μου είπατε ότι μιλάτε αγγλικά, σας παρακαλώ να μου προσκομίσετε το πτυχίο proficiency από το Βρετανικό ινστιτούτο. Όποιος το φέρει θα πάρει την αύξηση 10 %.Όποιος δεν το φέρει όμως, θα απολυθεί διότι μου είπε ψέματα κατά την αίτηση του.

Έλεος, να υπάρχει κάπου κάποια λογική. Δεν γίνονται με αυτό τον τρόπο τα πράγματα. Αυτά λοιπόν είναι τα τρία πράγματα που κρατάνε πίσω την Ελλάδα.

Ε.Ν.: Θεωρείτε ότι η αριστερά στην Ελλάδα σήμερα και κυρίως το ΣυΡιζΑ το οποίο είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση, ειναι λίγο μπερδεμένη σε σχέση με την στάση την οποία πρέπει να κρατήσει σε σχέση με το παλαιστινιακό;

Ζ.Κ.: Το πρόβλημα της αριστεράς στην Ελλάδα είναι πως σε όλα τα πράγματα είναι δύσκολη σε αλλαγές. Να σας θυμίσω ότι όταν ο Μπερλινγκουέρ στην Ιταλία εκανε τον ιστορικό συμβιβασμό. Ο άνθρωπος ήταν αριστερός, κατάλαβε ότι αν θέλει να πάει μπροστά η χώρα του πρέπει να συμβιβαστεί με την δεξιά.

Τα Αριστερά κόμματα στην Ελλάδα, το ΣυΡιζΑ και το ΚΚΕ το οποίο ακόμα μιλάει το οποίο ακόμα μιλάει με ορολογία του 1917, και απλά έχει αντικαταστήσει τον όρο CIA με τον όρο Μοσαντ,έχουνε μείνει πολύ πίσω σαν ιδεολογία.

Όσον αφορά το Παλαιστινιακό, αυτό που προσωπικά πιστεύω ότι συμβαίνει στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα, ειναι ανήθικο και δεν είναι και πρακτικό.

Είναι ανήθικο να κρατάς 4 εκατομμύρια ανθρώπων κάτω από την απειλή των όπλων, είναι ανήθικο να γεννιέσαι,να παντρεύεσαι και να πεθαίνεις και να είσαι υπό κατοχή. Και έπρεπε να υπάρχει Παλαιστινιακό κράτος εδώ και πολύ καιρό.

Και δεν θα πω ότι υπήρξαν οκτώ διαφορετικές περιπτώσεις τις οποίες είχε την ευκαιρία του παλαιστινιακό κράτος να γίνει κράτος, από το 1937 μέχρι το 2008. Δεν θα μιλήσω γι’αυτό. Αυτο είναι το ηθικό μέρος.

Αυτό που η αριστερά δεν κατάλαβε, ειναι ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα και ότι θα έπρεπε εάν πραγματικά ενδιαφερόταν για τους Παλαιστινίους, να τους το εξηγήσει αυτό. Οι Παλαιστίνιοι  έχουν τεράστια δικά τους εσωτερικά προβλήματα, από διαφθορα, μέχρι ποιος θα είναι ο καπετάνιος εκεί πέρα. Βέβαια από την άλλη είναι ως ένα σημείο άδικο, γιατί όταν ήρθε ο Τσίπρας στην εξουσία, οι σχέσεις με το Ισραήλ συνέχισαν να είναι πολύ καλές, κάτι το οποίο τουλάχιστον είναι οξύμωρο καθώς όντας αντιπολίτευση στηλίτευε το κακό Ισραήλ για τους χειρισμούς του στο Παλαιστινιακό. Έξω από το χορό όμως πολλά τραγούδια λέμε.

Όταν όμως  μπαίνεις μέσα στο χορό και δέχεσαι πίεση εκατέρωθεν, τοτε τα πράγματα αλλάζουν. Γι’ αυτό και η αντιπολίτευση πάντα μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

Μην ξεχνάτε ότι τα πολιτικά κόμματα είναι κι αυτά ζωντανοί οργανισμοί και πρέπει, επιβάλλεται δηλαδή να αλλάζουν.

Ε.Ν.: Για να το ισορροπήσουμε και λίγο πείτε μας κατά τη γνώμη σας ποιες είναι οι παθογένειες της Δεξιάς στην Ελλάδα;

 

Έχετε δύο μέρες να μιλάμε για τις παθογένειες της Δεξιάς; Η ελληνική παθογένεια που δεν μπόρεσε να αποβάλλει η Δεξιά στην Ελλάδα, είναι η γραφειοκρατία. Γυρίζω όπως βλέπετε πάλι στην γραφειοκρατία γιατί δημιουργεί σοβαροτατο πρόβλημα στην ανάπτυξη.

Θυμάστε τι έγινε με την περίπτωση του Ελληνικού, που για παράδειγμα κτίρια τα οποία είχαν χτιστεί τη δεκαετία του 80 χαρακτηρίστηκαν αρχαία. Μην τρελαθούμε τώρα!!

Δεύτερη παθογένεια είναι το επικοινωνιακό της. Εάν αφαιρέσεις τις εμφανίσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον κορονοϊό, ολα τα υπόλοιπα υποφέρουν πάρα πολύ.

Η τρίτη παθογένεια της Δεξιάς στην Ελλάδα, κάτι που βέβαια ισχύει για όλα τα κόμματα ουσιαστικά, είναι ότι δεν έχουν το σθένος να χτυπήσουν την γροθιά στο μαχαίρι. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι υπουργοί για παράδειγμα φοβούνται να κάνουν πράγματα, είναι ακριβώς η καρέκλα. Όταν έχεις έναν υπουργό οποίος είναι μαχητικός, στην προσπάθειά του να παράξει έργο κάνει εχθρούς γενικότερα προκαλεί μια μεγάλη αναστάτωση.

Όταν από την άλλη πλευρά δεν κάνεις τίποτα, και τα στρογγυλεύεις όλα για να φαίνονται ωραία, δεν έχεις πρόβλημα με κανέναν. Στον επόμενο ανασχηματισμό λοιπόν, ναι μεν ο τάδε ήταν καλός, αλλά αντιπαρατέθηκε με πολλούς, είχαμε απεργίες, διαμαρτυρίες, ας τον αφήσουμε καλύτερα απέξω. Ο δεινα υπουργός, μπορεί να μην έκανε τίποτα από έργο, αλλά δε μας έκανε και φασαρία. Οπότε αυτόν θα τον κρατήσουμε.

Ίσως αυτή να είναι και η μεγαλύτερη παθογένεια αυτής της κυβέρνησης.

Για μένα  προσωπικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει Δεξιά και Αριστερά με ταμπέλες, αλλά θα έπρεπε να είναι όλοι μαζί με ένα κοινό στόχο και όραμα. Δεν προηγείται κανένα κόμμα, αλλά προηγείται η πατρίδα.

 

Ε.Ν.: Θεωρείτε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες προηγείται η πατρίδα η προηγούνται τα κόμματα;

 

Ζ.Κ.: Δυστυχώς προηγούνται τα κόμματα. Διότι αν υπήρχε πεδίο συνεννόησης, επρεπε να είχανε βγει όλοι μαζί όταν ξεκινήσει τα παιχνίδια της η Τουρκία, σε μία κοινή σύσκεψη, μετά όλοι μαζί στην τηλεόραση να βγουν και να πουν στους Τούρκους , ακούστε εδώ ρε! Μας βλέπετε; Είμαστε όλοι μαζί.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε βυθίσατε το Χόρα, πέρασαν περίπου έξι με εφτά χρόνια ώσπου διάβασα, οτι ο Καραμανλής ζήτησε από τον Ανδρέα να βγήκε να το πει ώστε να δείξει αυτήν την ενότητα.

Εδώ σήμερα δεν υπάρχει αυτό.

Το θέμα του κορονοϊού τώρα. Γιατί ο Τσίπρας, η Γεννηματά, ο Βελόπουλος συμπεριφέρθηκαν με τέτοιο τρόπο; Είχαμε μήπως καμιά καλύτερη πρόταση; Ή μήπως περίμεναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγει και να προτάξει τα στήθη του και να πει ότι εδώ στην Ελλάδα δεν περνάει ο κορονοϊός; Βοηθήστε. Με όλους τους τρόπους. Αυτό το πρόβλημα είναι εθνική ανάγκη. Έπρεπε και εδώ όλοι μαζί να ήτανε ο ένας δίπλα στον άλλον σε αυτό το θέμα. Δυστυχώς και εδώ επιβεβαιώθηκε ότι στην Ελλάδα προηγούνται τα κόμματα.

Ένα πράγμα δεν με ρωτήσετε ακόμη και μου κάνει εντύπωση. Για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ε.Ν. :Ήταν η επόμενή ερώτησή μας! Για πείτε μας λοιπόν τη γνώμη σας. Τι συμβαίνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ελλάδας; Ποιο είναι το τοπίο;

Ζ.Κ.: Εγώ είμαι ξένος ανταποκριτής. Αν αφαιρέσεις μία εξαετία όπου έγραφα μία στήλη για Μεσανατολικά θέματα στην Καθημερινή, δεν έχω κάνει δημοσιογραφία στην Ελλάδα.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι είναι ζήτημα εάν στο εξωτερικό θα μπορούσαν να δουλέψουνε 10 από τους έλληνες δημοσιογράφους.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα τους είχανε ξεπουπουλιάσει. Πασίγνωστος έλληνας δημοσιογράφος φωτογραφίζεται σε αρχαιοελληνικά χαλάσματα και αναφέρει ότι βρίσκεται σε αποστολή στο Αφγανιστάν!!

Θυμάμαι ακόμα μία μεγάλη φίρμα η οποία έγραψε αποκλειστική συνέντευξη με τον Μπρέζνιεφ, σε μεγάλη εφημερίδα, και την άλλη μέρα βγήκε δελτίο τύπου από την ρωσική πρεσβεία προς όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το οποίο ανέφερε ότι εμείς δε γνωρίζουμε τίποτα και οτι κανείς δεν έχει μιλήσει με κανέναν.

Έχω δει αρχισυντάκτη να παίρνει συνέντευξη από μία ηθοποιό, και να γράφει τώρα ζωντανά η κυρία τάδε, και στο ζάπινγκ που έκανα στη συνέχεια να είναι σε ζωντανή σύνδεση με άλλο κανάλι.

Έχω δει γνωστότατο δημοσιογράφο ο οποίος παίρνει συνέντευξη από το κομπιούτερ του!!Την προηγούμενη μέρα είχε βγάλει κάποιον σε συνέντευξη και επειδή δεν είχε γεμίσει τον τηλεοπτικό του χρόνο, εβαλε ότι είχε κρατήσει το κομπιούτερ, μιλούσε εκείνος και απαντούσε το κομπιούτερ!!

Μου έχει τύχει εμένα  συνέντευξη σε μεγάλη εφημερίδα που δεν υπάρχει πια, προσωπική συνέντευξη σε εμένα για την οποία φυσικά δεν ήξερα τίποτα, και όταν πήρα τηλέφωνο να ρωτήσω τι έγινε, η απάντηση ήταν καλά δεν έγινε και τίποτα!!

Δυστυχώς η ελληνική δημοσιογραφία δεν είναι στα καλύτερα της. Σ’ αυτό φταίει ότι έγιναν πάρα πολλά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Και ο καθένας αρπάζει ένα μικρόφωνο και λέει ότι του ‘ρθει στο κεφάλι. Και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται.

Ε.Ν.: Μήπως όμως με τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική δημοσιογραφία εξυπηρετεί κάποιους οι οποίοι θέλουν να είναι έτσι και αυτό περιμένουν από αυτήν;

Ζ.Κ.: Έχετε απόλυτο δίκιο. Υπήρχε μία φοβερή εκπομπή, νομίζω στο κανάλι της Βουλής και από την άλλη υπήρχε το big brother. Και σάρωσε το big brother.

Όταν ακούω κάποια φορά να λένε ότι κοιτάξτε που φτάσανε στις τηλεοράσεις, η απάντηση μου είναι πολύ απλή.

Έχετε το πιο δυνατό όπλο που μπορεί να έχει κάποιος άνθρωπος στον κόσμο. Το δάχτυλό σας!! Πατάς το κουμπί και αλλάζεις κανάλι!!

Ε.Ν.: Τώρα να πάμε και στα τοπικά τα δικά μας. Όπως καλά γνωρίζετε τα Ιωάννινα έχουν εκλέξει τον πρώτο Εβραίο δημάρχο στην Ελλάδα, τον κύριο Μωϋσή Ελισαφ.Είχατε κάποια επικοινωνία μαζί του ώστε να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις και γιατί όχι να τον βοηθήσετε σε κάποια θέματα του πεδιου σας;

 

Ζ.Κ.: Η απάντηση είναι μονολεκτική. Όχι. Πρέπει να καταλάβετε κάτι. Στην δικιά μου δουλειά δεν είμαστε εμείς οι οποίοι καθορίζουν την πολιτική. Εμείς καθορίζουμε το πως θα τα πεις.

Ο Ελισαφ είναι καθηγητής πανεπιστημίου,που σημαίνει ότι ξέρει να μιλάει, έχει την μόρφωση που απαιτείται, οπότε ενδεχομένως δε με χρειάζεται.

 

Ε.Ν.: Δεν είναι πολιτικός;

 

Ζ.Κ.: Όχι. Δεν είναι πολιτικός. Ίσως γι’ αυτό να μην τον ενδιαφέρει και τόσο πολύ το θέμα!!

 

Ε.Ν.: Έχετε επισκεφτεί ποτέ τα Ιωάννινα;

 

Ζ.Κ.: Βεβαίως. Έχω έρθει μία φορά όταν ήταν οι τριπλές εκλογές του 1988, αλλά και μερικές ακόμη φορές.

 

Ε.Ν.: Μιας που ήσασταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που χρησιμοποιησαν τον όρο σύμβουλος επικοινωνίας, αν όχι ο πρώτος, θα θέλαμε να μας πείτε πως σας ήρθε να το κάνετε αυτό το πράγμα στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια; Επίσης μιας και έχετε δουλέψει και με τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν μπορείτε να μας πείτε τυχόν ομοιότητες και διαφορές τους μιας και οι δύο έχουνε κάτσει στην πρωθυπουργική καρέκλα;

 

Ζ.Κ.: Καταρχάς δεν είναι μόνο ο Κυριάκος. Έχω συνεργαστεί με τον Αρσένη, με τον Κωσταντόπουλο, με τον Αδωνι Γεωργιάδη και άλλους. Είχα και συμβόλαιο να πάω να δουλέψω για την Θάτσερ αλλά μετά από δύο μέρες με πήρανε τηλέφωνο και μου είπαν ότι δυστυχώς ξεμείναμε!!(γελια).

Στην αρχή, αυτό το σύμβουλος επικοινωνίας αναγκάστηκα να το κάνω. Γιατί η πρώτη μου δουλειά ήταν image maker. Διαμορφωτής εικόνας δηλαδή. Στην ουσία αυτό είμαι.

Θυμάμαι ότι σε μία από τις πρώτες μου περιοδείες, κάποιος έκανε μία πολύ σωστή ερώτηση.Πως θα παρουσιάσουμε τον Ζαν; Η απάντηση ήταν ότι θα τον παρουσιάσουμε σαν τον επίσημο δοκιμαστη φαγητών του Μητσοτάκη!(γελια)

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ητανε η πιο ευγενική φυσιογνωμία πολιτικού που έχω δει. Θυμάμαι ,χρόνια μετά, ο Λάλας έκανε μία εκπομπή στο mega και τον ρώτησαν για το Μητσοτάκη και είχε απαντήσει το ίδιο. Είπε ότι εάν ο Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει όλους τους έλληνες να τους περάσει από το σαλόνι του και να συζητήσει μαζί τους, θα τον ψήφιζαν όλοι. Ήταν πολύ ψύχραιμος, Και φερόταν άψογα σε όλους τους ανθρώπους που δούλευαν μαζί του.

Είχε μία φοβερή διορατικότητα, εχω την εντύπωση πως ήταν παρεξηγημένος πολιτικός, ειδικά με το θέμα της αποστασίας. Όταν είχε έρθει η ώρα να ξεκινήσω να δουλεύω μαζί του, το πρώτο πράγμα που είχα στο μυαλό μου ήταν το θέμα της αποστασίας. Αποφάσισα λοιπόν να δω τι σημαίνει αυτό και ρώτησα πολλούς ανθρώπους. Όχι δεξιούς.

Συμπέρανα λοιπόν ότι το βασικό πρόβλημα της αποστασίας ήτανε ποιος θα ήταν ο αρχηγός της Ενωσης Κέντρου όταν θα απεβιωνε ο Γεώργιος Παπανδρέου.Τα δύο πουλεν εκείνη την εποχή ήταν ως γνωστόν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης.

Εμένα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μου ταίριαζε πολύ σαν προσωπικότητα. Επίσης είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που από τότε δεν το έχω δει σε κανέναν άλλον.Ακουγε!!

Το 85% των όσων του είχα πει τα άκουσε.

Επιστρέφω στο πως μου ήρθε να κάνω αυτό που κάνω. Εγώ από μικρό παιδί είχα πάθος με την επικοινωνία. Θυμάμαι ότι ως παιδί όταν όλα τα παιδάκια ήθελαν όπλα για να παίζουν τους καουμπόηδες εγώ ήθελα ψεύτικα τηλέφωνα, ασυρμάτους και λοιπά.

Ήθελα να γίνω ηθοποιός, τέτοια πράγματα. Ήταν ευνόητο λοιπόν ότι όταν μεγαλώσω θα μπω στην διαφήμιση. Έλα όμως που για καλή μου τύχη βγαίνει μία ταινία η οποία λέγεται «ο υποψήφιος», με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Την έχω δει έξι με εφτά φορές και παρατηρώ έναν τύπο εκεί πέρα με μούσι, ο οποίος προσπαθεί να τον βγάλει βουλευτή με όλα αυτά που κάνει και τον βλέπω και τρελαίνομαι!

Και λέω ότι εγώ αυτό θέλω να κάνω! Και μάλιστα θυμάμαι και την τελευταία ατάκα της ταινίας, που Ρέντφορντ έχει βγει βουλευτής, και ετοιμάζεται να δώσει μια ομιλία, ο image maker του, βγαίνει από το δωμάτιο ανοίγει την πόρτα και πριν φύγει του λέει ο Ρέντφορντ, πες μου τι κάνω τώρα; Η απάντηση του Image maker ήταν δεν ξέρω. Εγώ έπρεπε να σε βάλω μέσα. Και του κλείνει την πόρτα.

1977 είναι οι δεύτερες εκλογές, λέω ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα αυτό. Και πάω στο ΠΑΣΟΚ.

Και το ΠΑΣΟΚ με στέλνει στον Λιανη τον θείο της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου και μετέπειτα πρέσβη στην Ιαπωνία.

Του λέω έχω ένα τρόπο να βοηθήσω να κάνουμε το ένα κάνω το άλλο ξέρετε, πως θα βγει πως θα πει,πως θα παρουσιαστεί και λοιπά.Και κάνω το λάθος και του λέω, ξέρετε κύριε Λιανη η τεχνική είναι η ίδια. Είτε πούλας Skip είτε πουλάς ένα πρωθυπουργό.

Ήμουνα τυχερός που δεν έφαγα μπουνιές!! Τι λες βρε προβοκάτορα, σαπούνι είναι ο πρωθυπουργός μας; Δεν κατάλαβε τίποτα απ’ όσα σου είπα και έτσι τελείωσε.

Το 1988 συνόδεψα στο Ισραήλ τον αρχηγό της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη, μου το ζήτησε η πρεσβεία να τον συνοδέψω, και εκεί με τσίμπησε.

E.N.: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Κυριάκου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη;

Ζ.Κ.: Ο Κυριάκος είναι ο καινούργιος πολιτικός, συγκριτικά με τον πατέρα του. Έχει άλλα πράγματα να διαπραγματευθεί, έχει άλλη κοινωνία.Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν πρόλαβε κινητό τηλέφωνο.

Με τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη όταν βγαίναμε από το σπίτι του, εάν δε βλέπουμε μία κάμερα να τραβάει πλάνα, δεν μας ενδιέφερε. Σήμερα από τη στιγμή που ο Κυριάκος βγαίνει από το σπίτι του, εχουν οι άλλοι κάμερες στο τηλέφωνο πια. Είναι διαφορετικό το περιβάλλον.

Έχει πολλά περισσότερα να προσέξει, πολλά περισσότερα να δει. Πολύ περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει και το ίντερνετ όπου γίνεται της κακομοίρας! Αυτό που ήθελε να κάνει η κυβέρνηση, το επιτελικό, είναι σωστό γιατί ο αρχηγός παίρνει τις αποφάσεις και θα πρέπει να το κάνει. Αυτό δεν το είχε ο πατέρας του.

Βέβαια έχει και το τεράστιο πλεονέκτημα ότι έχει μεγάλη εμπειρία και από τον πατέρα του και από την αδελφή του. Μεγάλωσε σε μία τέτοια οικογένεια.

Οπότε είναι τελείως διαφορετικές προσωπικότητες. Εγώ δεν τον δούλεψα ως πρωθυπουργό, για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση. Εγώ δούλεψα μαζί του μετά από παράκληση του πατέρα του, όταν κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής. Έκτοτε δεν ξανά συνεργαστήκαμε.

Εγώ επειδή δούλεψα πάρα πολύ δύο χρόνια με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον γνώρισα και πάρα πολύ. Τον είδα πολύ περισσότερο σε σχέση με τον Κυριάκο με τον οποίο και δούλεψα μερικούς μήνες.

Δεν θα ήταν δίκιο από πλευράς μου να μπω σε σύγκριση διότι όπως τόνισε και πριν ζουσαν σε πολύ διαφορετικο περιβάλλον. Σε πολύ διαφορετικές συνθήκες.

Ε.Ν. :Θεωρείτε στη σημερινή εποχή και με τις προκλήσεις που έχει, θα λειτουργούσε διαφορετικά ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης;

Ζ.Κ.:Η ιστορία δεν γράφεται με το εάν. Ούτε προφήτης είμαι για να σου πω εάν θα ήταν διαφορετικά. Πραγματικά αυτό δεν το ξέρω.

Ε.Ν.:Φτάνοντας στο τέλος θέλουμε να σας ζητήσουμε ενα σχόλιο σας σχετικά με την κατάσταση στο θέμα του κορονοϊού. Και ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό για την Ευρώπη. Θεωρείται ότι έχει ξεκινήσει πόλεμος πολιτισμών;

Ζ.Κ.: Τώρα;;Τώρα;; Εδώ και πολλά χρόνια!Υπάρχει  ένα βίντεο στην ιστοσελίδα μου το οποίο λέγεται “όχι το Ισλάμ στην Ευρώπη”, όπου εξηγώ και το γιατί.

Ε.Ν.:Υποσχόμαστε ότι θα το πάρουμε από την ιστοσελίδα σας και θα το αναδημοσιεύσουμε ώστε να δει ο κόσμος την άποψη σας.

Ζ.Κ.: Ναι. Υπάρχει πόλεμος πολιτισμών. Εγώ δεν λέω ότι είναι καλύτερο το Ισλάμ η η Δύση. Εγώ λέω ότι είναι διαφορετικά. Και αυτές οι διαφορές δεν συμβιβάζονται. Ότι στιγμή που δεν συμβιβάζονται, προκειμένου να σφαζόμαστε, πρέπει να βρεθεί μια λύση.Δεν ταιριάζουμε ρε παιδί μου,πως να το κάνουμε.

Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα εάν είσαι χριστιανός η ισλαμιστής. Εγώ είμαι εβραίος. Εάν δουλεύεις κανονικά πληρώνεις τους φόρους κανονικά, και είσαι και αεκτζής, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!(γελια). Ξέρετε πως έγινα αεκτζής; Στη Θεσσαλονίκη ήμουνα ΠΑΟΚ. Όταν μετά ήρθα στην Αθήνα, λεει ο πατέρας μου ότι αφού ήσουνα ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, θα είσαι ΑΕΚ εδώ στην Αθήνα. Του λέω γιατί; Μου λέει γιατί είναι από την Κωνσταντινούπολη και οι δύο ομάδες.

 

Ε.Ν.: Στη Θεσσαλονίκη πως και δεν ήσασταν με τον Άρη;

 

Ζ.Κ.: Διότι οι περισσότεροι εβραίοι ήταν με τον ΠΑΟΚ!Έτσι λοιπόν έγινα Αεκτζής. Και για να με τιμωρήσουν τα παιδιά μου, ενας έγινε ολυμπιακός και οι άλλοι δύο παναθηναϊκοί!!

Τώρα όσον αφορά το θέμα του κορονοϊού, όλα αυτά που ακούω όλο αυτό τον καιρό και τα νούμερα που δίνουνε, έχουνε βάση. Υπολογίζαν κάποτε και λέγαν για παράδειγμα ότι είμαστε 4 δισεκατομμύρια κόσμος και πέθαναν 30 εκατομμύρια από την ασιατική γρίπη. Έτσι κάνουν και σήμερα.

Ο ιός υπάρχει. Διότι αν δεν υπήρχε δεν θα είχαμε αυτά που έχουμε τώρα.Δεν ξέρω και δεν μπαίνω στη διαδικασία να αναλύσω εαν ο ιός είναι εργαστηριακός ιός η όχι.

Από την άλλη βλέπουμε ότι ο κόσμος που πηγαίνει στα νοσοκομεία εξαιτίας του ιού επίσης υπάρχει.

Ο μόνος τρόπος για να τον σταματήσουμε είναι με προφυλάξεις, μέχρι να υπάρχουν εμβόλια φάρμακα και τα λοιπά. Αυτό που εγώ κακολογώ την κυβέρνηση είναι οτι δεν περιμένω από την κυβέρνηση να σταματήσει τον κορονοϊό.

Περιμένω όμως από την κυβέρνηση να στηρίξει την προσπάθεια, δηλαδή γιατί να δώσει ο Μπακογιάννης 20 εκατομμύρια  ευρώ για να φτιάξει τον μεγάλο περίπατο στην Αθήνα; Να τα δώσει! Αλλά όχι τώρα. Και να μην κάνουμε άλλες 600 ΜΕΘ για παράδειγμα. Δόξα τω Θεώ δύο αιώνες περπατήσαμε χωρίς μεγάλη βόλτα, πως θα περπατήσουμε άλλα 10 χρόνια δε λέει κάτι. Δηλαδή εδώ ψωμί δεν έχουμε να φάμε, ραπανάκια για την όρεξη; Αυτό η κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αρκετά καλά.

Από την άλλη για το θέμα του lockdown φταίμε εμείς. Δεν θέλω να πω ότι ρίχνω όλο το βάρος στους πολίτες, αλλά φταίμε. Φταίμε γιατί αφού σου λένε τι πρέπει να κάνεις, κάντο ρε φίλε! Αφού βλέπεις ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο, δεν ξέρουμε άλλον τρόπο, ακόμα. Βάλε τη μάσκα!Το καταλαβαίνω ότι δεν είναι ευχάριστο, αλλά βαλτην!

Το κακό ξέρετε ποιο είναι; Θυμάστε που λέγαν που είναι κακότυχος ο συγχωρεμένος ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης. Ο γιος του είναι πιο κακότυχος!!!

Γίνεται πρωθυπουργός, δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα και του την πέφτουν οι τούρκοι! Δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα, και του την πέφτει ο κορονοϊός. Μόλις πήγαινε λίγο οικονομία να φτιάξει, πάρε ένα lock down.

Αναρωτιέμαι ποιος είναι πιο κακότυχος!!(γελια) Η αλήθεια πέρα από την πλάκα είναι ότι όντως είναι πολύ άτυχος. Γιατι τους πρώτους μήνες με την οικονομία τα πήγαινε πολύ καλά.Άρχισαν τα πράγματα λίγο να κινούνται, βλέπαμε ότι η ανεργία σιγά-σιγά έπεφτε,ο ένας μου γιος που ασχολείται με την εστίαση έβλεπε ότι το μαγαζί του άρχισε να πηγαίνει καλά,Ο ένας μου γιος που ασχολείται με την εστίαση έβλεπε ότι το μαγαζί του άρχισε να πηγαίνει καλά,δεν τα πήγαινε άσχημα.Μετά ήρθαν όλα αυτά τα γεγονότα και τα πράγματα άλλαξαν αρδην.

Αν θελουμε να βγούμε από αυτό πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα.

Εκεί κάπου τελείωσε και το τρίτο μέρος της συνέντευξής μας με τον Κύριο με Κάπα Κεφαλαίο Ζάν Κοέν, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ανοχή του!

Άλλωστε θα τον βλέπουμε πιο συχνά πια μέσα απο το epirusnow.gr, μέσω των εξαιρετικών videoκαι όχι μόνο, που αναρτά στην προσωπική του ιστοσελίδα www.cohen.gr.