Ενημέρωση για τους οδικούς άξονες στο Περιφερειακό συμβούλιο

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη δημοπράτηση του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο απαντώντας σε ερωτήσεις Περιφερειακών Συμβούλων. Όπως είπε στην θετική κατάληξη των διαδικασιών για τη δημοπράτηση του έργου είχε συμμετοχή η Περιφέρεια με τεχνικούς συμβούλους από την περιοχή μας, οι οποίοι βοήθησαν για να πάρει μια ωριμότητα του έργου Η μελέτη στη συνέχεια παραδόθηκε στο Υπουργείο Υποδομών το οποίο συνέχισε και ανακοίνωσε χθες τη δημοπράτησή του. Ως αφορά τις απορίες που εκφράστηκαν για τη χρηματοδότηση, εξήγησε ότι αρχικά για να δημοπρατηθεί έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου και στη συνέχεια- όπως συμβαίνει και με άλλα έργα- θα μεταφερθεί στο ΕΤΠΑ του Υπουργείου Υποδομών.

Για το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά, ανέφερε ότι έχει ενταχθεί με προαίρεση καθώς δεν έχει συνταχθεί κτηματολόγιο, το οποίο θα  συντάξει η ανάδοχος εταιρία που θα προκύψει παράλληλα με την κατασκευή του τμήματος Ιωάννινα- Καλπάκι. Υπογράμμισε δε ότι οι απαλλοτριώσεις γίνονται  στη βάση  τετράιχνης διατομής του δρόμου, ώστε  μελλοντικά αν  χρειαστεί  να μπορεί να διαπλατυνθεί σε τετράιχνος ο νέος αυτοκινητόδρομος και για αυτό το λόγο και οι ανισόπεδοι κόμβοι γίνονται με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, για να προχωρήσει η δημοπράτηση, έδωσε γραπτή διαβεβαίωση στο Υπουργείο Υποδομών, ότι θα αναλάβει τη συντήρηση του έργου, το οποίο θα κατασκευαστεί ως Δημόσιο έργο.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στον οδικό άξονα Ιόνιας οδού – Πρέβεζα (Γέφυρα Καμπής- παράκαμψη Νικόπολης), ανακοινώνοντας ότι το Υπουργείο πείστηκε από το επιχείρημα της Περιφέρειας και θα αναλάβει το ίδιο τις υποχρεώσεις έναντι του αναδόχου για τις μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Τέλος για τη μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου με τη Θεσσαλία, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός, μεταφέροντας ωστόσο διαβεβαίωση που έχει λάβει από τον Υφυπουργό Υποδομών κ, Γ. Καραγιάννη για κάλυψη των απαιτούμενων 7,5 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ.