Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Φυσικό Αέριο, από τον Περιφερειάρχη

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις στο ζήτημα της επέκτασης του δικτύου Φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Η Περιφερειακή Αρχή, μια από τις προτεραιότητες που είχε θέσει με την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν η επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στην Ήπειρο.

Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν επί υπουργίας του Γιάννη Μανιάτη.

Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν πιο έντονα τα επόμενα χρόνια και σήμερα είμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο.  Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα παράλια της Θεσπρωτίας,  από το 2013 είχε ξεκαθαριστεί και εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη που χειρίζεται το θέμα  ότι πλέον η λύση που αναζητείται είναι στην τεχνολογία GNG/LNG.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη ΔΕΠΑ και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι κινούμαστε πλέον σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Σήμερα ο μοναδικός τρόπος για να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο η Ήπειρος, είναι μέσω της τροφοδοσίας της μέσω του λιμένος Ηγουμενίτσας.

Για να μπορέσει να προχωρήσει ο σχεδιασμός, έχουμε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό στοιχεία καταναλώσεων από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία κλπ.. Στον τομέα αυτό υπάρχει μια δυστοκία κυρίως από τις επιχειρήσεις, ακόμη και από αυτές που είναι εγκαταστημένες στις ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και Πρέβεζας.

Στο ερώτημα γιατί η Ήπειρος δεν περιλαμβάνεται στις άλλες περιοχές της χώρας, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ανακοινώθηκε προ δύο περίπου εβδομάδων, η απάντηση είναι απλή:

 

Σε αυτές υπάρχει  διέλευση αγωγού φυσικού αερίου. Στην Ήπειρο, όπως και στη Δυτική Ελλάδα, που δεν υπάρχει διέλευση αγωγού,     επιλέγεται άλλος τρόπος εφοδιασμού τους. Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν τα τοπικά δίκτυα διανομής, άλλα που θα είναι υπόγεια και άλλα που θα εξυπηρετούνται από βυτία, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Την περίοδο αυτή ήδη  εκπονείται μελέτη από την POSEIDON για Πειραιά-Πάτρα-Ηγουμενίτσα. Ειδικά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εκπονείται μελέτη εγκατάστασης LNG με τη συνεργασία ΔΕΠΑ- POSEIDON στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», ενώ ετοιμάζεται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων.

Για την κατασκευή του έργου, από ότι έχουμε ενημερωθεί, ενδιαφέρεται η ίδια η ΔΕΠΑ. Υπάρχει ωστόσο μια καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας  κωλυσιεργεί για την έγκριση του Master Plan του λιμανιού Ηγουμενίτσας. Αυτό    υποχρεώνει την Περιφέρεια να μεταθέσει την υποβολή των  σχεδίων- προτάσεών  της  από τις αρχές Ιουλίου, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για την επιτάχυνση της έγκρισης του Master Plan, ζητήθηκε από τους μελετητές παρέμβαση προς το Υπουργείο  από την Περιφέρεια.

Εκείνο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η εγκατάσταση της μονάδας LNG στην Ηγουμενίτσα, είναι η μόνη σίγουρη προοπτική για να μπορέσει η Ήπειρος να αποκτήσει πρόσβαση σε φυσικό αέριο και σε φτηνή ενέργεια».