ΕΟΦ: Η ανακοίνωση και οι επεξηγήσεις και το εμβόλιο της AstraZeneca

Θέση για όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες παίρνει δημόσια η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η τοποθέτηση γίνεται με αφορμή τη συζήτηση που προκλήθηκε μετά τις δημόσιες και «κατά παρέκκλιση κάθε διαδικασίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, τοποθετήσεις μέλους της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης και προκειμένου «να αποκατασταθεί η αλήθεια των γεγονότων».

Δίχως να τον κατονομάζει, ο ΕΟΦ αναφέρεται στην παραίτηση του Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, με αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης του εμβολίου της AstraZeneca. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca «φούντωσε» μετά τον θάνατο 64χρονης έξω από το Κέντρο Υγείας στο Ίλιον, λίγη ώρα αφότου εμβολιάστηκε με το σκεύασμα.

Σε ανακοίνωσή του, την 1η Απριλίου, ο ΕΟΦ επισήμανε ότι ο θάνατος δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο ΕΟΦ, σημειώνεται, «σεβόμενος το θεσμικό του ρόλο, ενεργεί με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και σύμφωνα με το νόμο και τους κανόνες δεοντολογίας».

Τι είναι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης
Εξηγεί ότι η Φαρμακοεπαγρύπνηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η επιστήμη και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανίχνευση, την αξιολόγηση, την κατανόηση και την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών και άλλων προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με τα φάρμακα. «Αποτελεί σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία.

Στον ΕΟΦ, προστίθεται, λειτουργεί Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών (ΤΑΕ) στη Διεύθυνση Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας και, εδώ και πολλές δεκαετίες, Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑΡ.), η οποία αποτελεί θεσμικό επιστημονικό γνωμοδοτικό του όργανο, με έργο την αξιολόγηση της πιθανότητας συσχέτισης των αναφερόμενων εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ) με τα φάρμακα και με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών. Η συμμετοχή των μελών της προαπαιτεί δήλωση περί μη σύγκρουσης συμφερόντων και τήρησης εμπιστευτικότητας, καθώς επίσης την αυτονόητη τήρηση του ιατρικού απορρήτου» προστίθεται.

Η ειδική ομάδα εργασίας του ΕΟΦ για τους εμβολιασμούς
«Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020, πριν την έναρξη των εμβολιασμών, συγκροτήθηκε στον ΕΟΦ και ειδική Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) στα πλαίσια της ΕΦΑΡ, με σκοπό τη διαρκή και ενδελεχή παρακολούθηση των ΑΕ των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2. Πρόκειται για δύο διεπιστημονικά όργανα, αποτελούμενα από 25 επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους και διαφορετικών ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση περιστατικών, η οποία γίνεται με βάση διεθνείς κανόνες, παραδεδεγμένα κριτήρια και μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), που εφαρμόζουν και οι ομόλογοί μας Οργανισμοί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.), τα διαθέσιμα στοιχεία κάθε περιστατικού και τη διεθνή βιβλιογραφία. Οσάκις απαιτείται ειδικότητα μη εκπροσωπούμενη, ζητείται γνώμη αντίστοιχων ειδικών» αναφέρεται επίσης.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/eof-anakoinosi-epexigeis-embolio-astrazeneca