Επίδομα θέρμανσης:Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, μέσω του οποίου θα διοχετευτεί κονδύλι συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ μετά και την άθροιση και της επιδότησης επτά εκατομμυρίων ευρώ προς τις εφημερίδες που ανακλήθηκε.

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι ήδη οι δικαιούχοι του επιδόματος που έχουν πλέον εγκεκριμένη αίτηση φτάνουν τις 600.000. Πρόκειται για σχεδόν 100.000 περισσότεροι από αυτούς που το πήραν το χειμώνα 2018 – 2019.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης έχει αφήσει ανοιχτό αν υπάρχουν και αύριο δικαιούχοι που δεν έχουν κάνει αίτηση (και φυσικά κονδύλια για να καλυφθούν) η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης να μείνει ανοιχτή για κάποιες ημέρες ακόμη με στόχο να ικανοποιηθούν όλοι.

Ως γνωστό, φέτος το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο, σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους. Επομένως το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2019-2020 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Επιδίωξη είναι το επίδομα να ωφελήσει κυρίως αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Για παράδειγμα, φέτος κάποιος που μπορεί να λάβει επίδομα 250 ευρώ, πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο για 500 ευρώ (ενώ με το προηγούμενο σύστημα έπρεπε να δαπανήσει 1.600 ευρώ με τα ίδια κριτήρια). Φέτος όλοι λαμβάνουν το ίδιο επίδομα (ανά κατηγορία Δήμου και οικογενειακής κατάστασης) ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι μετρητά στη διάθεσή τους. Μπορούν να ζεσταθούν δηλαδή και οι πιο φτωχοί.

Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα. Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να είναι το επίδομα ακόμη πιο δίκαιο κοινωνικά.

Πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη. Ωστόσο αυτό είχε ως συνέπεια να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 0,15%), ενώ νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό, λάμβαναν πολύ μικρότερη επιδότηση.

Δεν αλλάζουν οι δήμοι που περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες ζώνες. Ωστόσο, φέτος θα λάβουν οι ορεινοί δήμοι σε κάθε ζώνη υψηλότερο επίδομα κατά 20%, ενώ για πρώτη φορά θα λάβουν και ορεινές κοινότητες πεδινών δήμων, υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους.

Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.