Επίσκεψη Γαβρόγλου στο μαρτυρικό Κομμένο

Επίσκεψη – προσκύνημα στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας πραγματοποίησε την Κυριακή το πρωί ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συνοδευόμενος από τον βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τσίρκα.

Τον Υπουργό υποδέχτηκαν στην πλατεία του Κομμένου ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, ο τοπικός Πρόεδρος Δημήτρης Δήμος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Φώτης Ντζιμάνης και κάτοικοι του Κομμένου, απόγονοι των θυμάτων της σφαγής.

Ο Υπουργός Παιδείας κατευθύνθηκε μετά την άφιξή του στο Μνημείο των πεσόντων, το οποίο δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας, και κατέθεσε λίγα λουλούδια στη μνήμη των 317 θυμάτων της σφαγής των κατοίκων του χωριού από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής το πρωί της 16ης Αυγούστου 1943.

Σημειώνεται ότι η σφαγή του Κομμένου ήταν μια εκκαθαριστική επιχείρηση του τακτικού γερμανικού στρατού, με κύριο στόχο της να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό της Ηπείρου, προκειμένου να σταματήσει τη συνεργασία του με τις ομάδες των ανταρτών που δρούσαν στην περιοχή. Τραγικότερα θύματα της σφαγής υπήρξαν τα παιδιά και οι γυναίκες.

Στη συνέχεια ο Υπουργός κατευθύνθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Κομμένου, όπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Στάθη Γιαννούλη για τις εργασίες που απομένουν να γίνουν προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία και να δέχεται επισκέπτες. Υπογραμμίστηκε πως το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός σχολείων περιλαμβάνει στα προγράμματά του την ιστορία του Κομμένου και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γνωριμία του με τον μαρτυρικό τόπο .

Ο κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά του Υπουργείου για να παίξει σύντομα το Μουσείο το ρόλο που του αναλογεί στην εθνική ιστορία.

Η επίσκεψη έκλεισε με συζήτηση με τους κατοίκους του μαρτυρικού χωριού.