Επίσκεψη της Υφυπ. Παιδείας Μερόπης Τζούφη στο Βουκουρέστι

Τη ρουμανική πρωτεύουσα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, ώστε να παρευρεθεί στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου «Αθηνά». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, παρουσία του Πρέσβη κ. Βασίλη Παπαδόπουλου και διοργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Σχολείου «Αθηνά».

Η Υφυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό επισημαίνοντας πως «Ρουμανία και Ελλάδα μοιράζονται αιώνες φιλίας και πολιτισμικών ανταλλαγών. Σταδιακά διαμορφώνεται ένας ενιαίος Βαλκανικός χώρος και τα σχολεία μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ώσμωση μεταξύ των πολιτισμών, στη συνέχιση της καλής γειτονίας και της ωφέλιμης συνύπαρξης».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «στο σημερινό σύνθετο περιβάλλον των παγκόσμιων πολιτισμικών ροών, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση καλείται να προωθήσει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εκτός του στενού εθνικού πλαισίου, καθώς και να διασφαλίσει την ομαλή ένταξη των μαθητών και των μαθητριών στις κοινωνίες όπου διαβιούν, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς με την Ελλάδα».

Την επόμενη ημέρα η Υφυπουργός Παιδείας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθήνα», στο οποίο λειτουργεί Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Στο χώρο του σχολείου η Μερόπη Τζούφη συνομίλησε με μαθητές και γονείς, τους διευθυντές κ.κ. Μαργαρίτα Τσιώση και Παναγιώτη Μπλίτσα, καθώς και με τους εκπαιδευτικούς oλων των βαθμίδων.

 

Στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας για την υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, αναφέροντας πως οι προκηρύξεις για την απόσπαση εκπαιδευτικών ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με αποτέλεσμα να έχει ήδη πληρωθεί η συντριπτική πλειονότητα των κενών θέσεων. Επίσης, φέτος καταργήθηκε το αντικίνητρο της απώλειας της οργανικής θέσης για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα για το Σχολείο «Αθηνά», τη φετινή χρονιά το ΥΠΠΕΘ προχώρησε σε στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυσή του, ολοκληρώνοντας την ισοτιμία του Λυκείου με τα αντίστοιχα λύκεια της ημεδαπής, ενώ ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων για την αποστολή ενός επιπλέον εκπαιδευτικού για την κάλυψη του Ολοήμερου Προγράμματος. Έτσι, στο σχολείο τοποθετήθηκαν φέτος 23 εκπαιδευτικοί (πέρσι 18), καλύπτοντας τις ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία και την παροχή μιας ποιοτικής εκπαiδευσης στους μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, η Υφυπουργός -συνοδευόμενη από τον Πρέσβη κ. Παπαδόπουλο- επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στον ορθόδοξο Ναό Σταυροπόλεως, στο κέντρο του Βουκουρεστίου, ο οποίος πρόκειται για μνημείο ιστορικού ενδιαφέροντος, χτισμένο από τον Ηπειρώτη Ιωαννίκιο Στρατονικέα, ιερομόναχο και αρχιμανδρίτη από την επαρχία της Πωγωνιανής.