Ζαγόρι: Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος, έργων και μελετών από το Δημοτικό Συμβούλιο

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ζαγορίου για την περίοδο 2017-2019 ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τρίτης 16 Οκτωβρίου.  Στην ίδια συνεδρίαση το Σώμα έλαβε αποφάσεις, ομόφωνες στην πλειονότητά τους, για σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν στην προώθηση έργων, μελετών και δράσεων, στην φιλοξενία φοιτητών και καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επίσης έγινε ενημέρωση για το Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά.

«Η κατάρτιση και έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος  αποτελεί σημαντική υποχρέωση και πρόκληση για κάθε ΟΤΑ, δεδομένου ότι μπορεί να συνεισφέρει η υλοποίησή του στην καθημερινή λειτουργία και στην επίτευξη μικρών ή μεγαλύτερων στόχων που τίθενται», σημείωσε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου.

Για την σύνταξη του Ε.Π. σημαντική ήταν η συμβολή της ΕΕΤΑΑ και της πρώην αντιδημάρχου Αγγελικής Ράπτη, καθώς και των Υπηρεσιών του Δήμου και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην αναπτυξιακή στόχευση του Δήμου, μετά και τις εντάξεις έργων και μελετών και τα υπό υλοποίηση έργα από διάφορα προγράμματα («Φιλόδημος», ΕΣΠΑ, χρηματοδοτήσεις υπουργείων και Περιφέρειας κλπ). Κυρίως δε με τις μεγάλες διεκδικήσεις για την περιοχή, όπως είναι ο δρόμος σύνδεσης του Κεντρικού Ζαγορίου με το Ανατολικό και την Εγνατία.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, με το πρόγραμμα προωθούνται οι τρεις βασικοί άξονες οικονομικής ανάπτυξης για το Ζαγόρι, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με την κτηνοτροφία (αγροτικοί δρόμοι), γεωργία και την αξιοποίηση των δασών (διαχειριστικές μελέτες σε εξέλιξη), η μεταποίηση και προβολή αγροτικών προϊόντων, όπου αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και, φυσικά, ο τριτογενής τομέας με «αιχμή» τον τουρισμό σε συνάρτηση με τον πολιτισμό και την ανάδειξη και προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και των πολλών και σημαντικών μνημείων του τόπου.

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, περιγράφεται η υπάρχουσα κατάσταση σε ότι αφορά την οργάνωση και λειτουργία του Δήμου και των Υπηρεσιών με τις πολλές ελλείψεις προσωπικού, τα προβλήματα και εμπόδια στην αναπτυξιακή προσπάθεια, η συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού, τα ελάχιστα σχολεία, τα προβλήματα που προκαλούνται λόγω της ορεινότητας (κακές καιρικές συνθήκες, χιόνια κλπ) και των μεγάλων αποστάσεων, η κατάσταση των βασικών υποδομών όπως των δρόμων, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται σε έναν τόπο με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

 Νέα έργα και μελέτες προς υλοποίηση

Σε ότι αφορά τα νέα έργα και  μελέτες το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην αναγκαία αναμόρφωση του προϋπολογισμού και στην αποδοχή ένταξης στον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» και σε πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για τα έργα, «Προμήθεια – Τοποθέτηση για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του δήμου» προϋπολογισμού 260.000,00€ (204.000,00€ από «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και 56.000,00€ χρηματοδότηση ΣΑΤΑ), «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ΤΚ Τσεπελόβου» προϋπολογισμού 555.000,00€ (447.580,65€ από «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και το υπόλοιπο ποσό ο ΦΠΑ από πόρους του Δήμου).

ΔΙΛΟΦΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ

Ως προς τις μελέτες, το Σώμα αποδέχθηκε την ένταξη, στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων των Ο.Τ.Α.» του Τ.Π.κ.Δ, μιας αναγκαίας παρέμβασης σε ένα σημαντικό κτίριο στην Τ.Κ. Διλόφου, τη «Μελέτη αποκατάστασης και ανακαίνισης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου της Αναγνωστοπουλείου Σχολής και μετατροπής σε κτίριο διοίκησης» με προϋπολογισμό 75.000,00€, αλλά και της μελέτης  με τίτλο «Καταγραφή και ταξινόμηση συστήματος υφισταμένου δικτύου δημοτικού οδοφωτισμού του Δήμου Ζαγορίου – προτάσεις επέμβασης βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης – βιωσιμότητα», προϋπολογισμού 20.000,00€ (10.000,00€ από το Τ.Π.κ.Δ. και 10.000,00€ από  ΣΑΤΑ).

ΙΤΕΑ ΔΡΟΜΟΣ

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε σειρά έργων, αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, (144.000,00€ για αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία, 150.000,00€ για αντιμετώπιση της λειψυδρίας, 70.000,00€ για ολοκλήρωση βιολογικού Παπίγκου, 40.000,00€ για έργο σε ρέμα στη Λάιστα, 200.000,00€ για δρόμο στην Ιτέα, 50.000,00€ για ασφαλτόστρωση στο Ελατοχώρι, 20.000,00€ για τα αποδυτήρια στο γήπεδο Τσεπελόβου κ.α) που έχουν χρηματοδοτηθεί το τελευταίο διάστημα από το ΥΠΕΣ την Περιφέρεια και ίδιους πόρους και υλοποιούνται ήδη ή βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης, καθώς στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Δημοτική Αρχή και την Τεχνική Υπηρεσία για να εκτελεστούν μέσα στις προθεσμίες που υπάρχουν. Ενημέρωσε το Σώμα ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα έρθει προς έγκριση το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019.

Από την μείζονα μειοψηφία («Ζαγόρι με συνέχεια») ο επικεφαλής Γαβριήλ Παπαναστασίου χαρακτήρισε ως «προεκλογικό απολογισμό» την αναφορά του Δημάρχου σε έργα και χρηματοδοτήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια πρέπει να δίνονται στους Δήμους για να σχεδιάζουν και υλοποιούν τα έργα, ωστόσο τάχθηκε υπέρ των χρηματοδοτήσεων αυτών προς το Δήμο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας («Νέα πρόταση για το Ζαγόρι») Λεωνίδας Τσουμάνης με αφορμή και τη μαζική, όπως είπε, προσέλευση προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων «οι οποίοι θέλουν να ακούσουν πως μοιράζονται τα έργα», έκανε λόγο για είσοδο στην προεκλογική περίοδο και υποστήριξε ότι εκτός του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» δεν διεκδικούνται πόροι από το ΕΣΠΑ.

«Δεν μοιράζουμε χρήματα, ούτε προεκλογική είναι η αναφορά στα έργα», απάντησε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για κάποιον προεκλογικό απολογισμό, αλλά για όσα έχει μπροστά του ο Δήμος αυτή την περίοδο και πρέπει να τα υλοποιήσει με τη σειρά που έχει το καθένα, διεκδικώντας παράλληλα και νέα έργα από κάθε πηγή χρηματοδότησης.

 Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής, φιλοξενία φοιτητών ΕΜΠ

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση τέθηκαν και άλλα θέματα από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και δόθηκαν απαντήσεις από το Δήμαρχο. Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας («Το Κοινόν των Ζαγορισίων») Βασίλης Παπαρούνας ζήτησε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της σημαντικής πρότασης, του αμερικανού μουσικολόγου και ερευνητή Κρίστοφερ Κινγκ, για το Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά.

ΟΙΚΙΑ ΦΩΤΕΤΣΙΟΥ-ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΑ

Απαντώντας ο Δήμαρχος ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, όπως είναι  η συνυπογραφή σχετικής δέσμευσης με τον κ. Κινγκ ως προς το κτίριο και την χρήση του,  την ειδική μελέτη που πρέπει να εκπονηθεί για να μπορεί να φιλοξενήσει το Αρχείο, για την δωρεά 60.000,00€ από τον αείμνηστο Κώστα Φωτέτσιο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση του σπιτιού που δώρισε στο Δήμο για να στεγάσει, όπως έχει αποφασιστεί ήδη, το Αρχείο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο.

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση πίστωσης για τη φιλοξενία (από 19 έως 24 Οκτωβρίου) 70 φοιτητών και καθηγητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,  οι οποίοι θα εργαστούν στους παραδοσιακούς οικισμούς του Ζαγορίου, Μονοδένδρι, Βίτσα, Τσεπέλοβο, Καπέσοβο,  Κουκούλι, στο πλαίσιο του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων». Η επόμενη επίσκεψη θα ζητηθεί από το ΕΜΠ να αφορά τα πέτρινα γεφύρια και την καταγραφή της κατάστασης τους.

Πρόταση στο Ε.Π. «Ήπειρος», εργασίες

στο θέατρο Μονοδενδρίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ των άλλων θεμάτων,  ενέκρινε ομόφωνα, μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου Άγγελου Αρμένη, την Υποβολή Πρότασης Ένταξης και Χρηματοδότησης της Πράξης με τίτλο: «Εφαρμογές βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών και της λειτουργίας του Δήμου Ζαγορίου», συνολικού προϋπολογισμού έως 150.000,00 €,  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος». Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών για την έξυπνη διαχείριση των ζητημάτων καθημερινότητας του Δήμου.

Τέλος, το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα του  Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοδενδρίου «Αφοί Ριζάρη» ο οποίος επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για να εκτελέσει εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης του υπαίθριου Θεάτρου Μονοδενδρίου, με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.