Ζαγόρι: Έργο ύδρευσης Τσεπελόβου, προγράμματα και Κτηματολόγιο στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η προώθηση έργων του Δήμου, η υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων και πολλά υπηρεσιακά θέματα απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου το βράδυ της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε το Σώμα για την ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» του έργου ύδρευσης της Τ.Κ. Τσεπελόβου με προϋπολογισμό 447.000 ευρώ περίπου, χωρίς τον ΦΠΑ. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη αφού το έργο θα λύσει τα προβλήματα υδροδότησης του Τσεπελόβου και θα αντικαταστήσει το παλιό δίκτυο. Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου. Στην επισήμανση του ότι παλιότερα προωθούνταν μαζί και η αποχέτευση του Τσεπελόβου, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι επιλέχθηκε, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τους φορείς, να ενταχθεί τώρα η ύδρευση για να μην χαθεί η ευκαιρία του προγράμματος «Φιλόδημος», δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Στο Πάπιγκο, όπου ολοκληρώνεται το έργο, θα λειτουργήσει ο πρώτος βιολογικός και εφόσον προκύψει τέτοια δυνατότητα θα επιδιωχθεί η χρηματοδότηση έργων και για άλλους οικισμούς (Αρίστη, Μονοδένδρι, Βίτσα, Πέτρα κλπ).

Το Σώμα ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για το έργο Eco-Management «Γνώσεις του χθες, εμπειρία του αύριο» του προγράμματος Erasmus + ,το οποίο η Περιφερειακή Ένωση Ηπείρου ως εταίρος για την Ελλάδα επέλεξε να υλοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου και ειδικότερα για το σεμινάριο που πραγματοποιείται από 24 έως 28 Σεπτεμβρίου.

Επίσης έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, φιλοξενία καθηγητών και φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε χωριά του Ζαγορίου για αρχιτεκτονική αποτύπωση κτιρίων και οικισμών.

Για το Κτηματολόγιο που ενδιαφέρει όλους του δημότες και μετά από σχετικό ερώτημα από τον κ. Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της συλλογής των δηλώσεων (η υποβολή ξεκινά 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι 15 Ιανουαρίου 2019) εκτός από τα κεντρικά γραφεία της στη Ριζάρειο Πολιτεία στα Γιάννινα, αναμένεται να λειτουργήσει γραφείο στους Κήπους (ισόγειο δημοτικό κτιρίου που στεγάζει το Αστυνομικό Τμήμα) τρεις ημέρες την εβδομάδα και άλλες δυο στους Μηλιωτάδες (πρώην Δημαρχείο Ανατολικού Ζαγορίου). Σε ότι αφορά τη δημοτική περιουσία ζητήθηκε για άλλη μια φορά από τον Δήμαρχο η συνεργασία των προέδρων και εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων, ενώ συλλογή στοιχειών και τοπογραφική αποτύπωση όλων των ακινήτων του Δήμου θα γίνει μέσα από εργασία που ανατέθηκε, ώστε να κατατεθεί η δήλωση από τον Δήμο.

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης το Σώμα με οριακή απόφαση κατά πλειοψηφία ακύρωσε το πρόστιμο σε βάρος κτηνοτρόφου (διαγραφή από τον βεβαιωτικό κατάλογο) που είχε επιβληθεί το 2011 για παράνομη βόσκηση στην Τ.Κ. Ελατοχωρίου. Η αρχική απόφαση, κατόπιν προσφυγής του κτηνοτρόφου, είχε αναπεμφθεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τηρηθεί η διαδικασία της ακρόασης του προσφεύγοντος. Ο παριστάμενος κτηνοτρόφος υποστήριξε ότι το επίμαχο διάστημα της παράνομης βόσκησης χειρουργήθηκε και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο και δεν ήταν σε θέση να μετακινήσει τα ζώα του, υποστήριξε επίσης ότι με υπόδειξη εκπροσώπων του Δήμου πήγε αντί της Καλουτάς, όπου είχαν ρυθμιστεί και άλλοι κτηνοτρόφοι, στο Ελατοχώρι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε για το ύψος και τον χρόνο καταβολής, καθώς και τους δικαιούχους δημοτικούς συμβούλους της αποζημίωσης για συμμετοχή στις συνεδριάσεις, αναδρομικά από το καλοκαίρι του 2017 και μετά.

Τέλος, το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα τον Ισολογισμό και Απολογισμό για το 2017 της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου και έλαβε αποφάσεις γεια σειρά θεμάτων που αφορούν έργα και υλοτομίες.